معصومه خلیلی، مشاور خانواده درگفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به آیه 12 سوره مبارکه حجرات که میفرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثِیرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ؛ اى کسانى که ایمان آوردهاید از بسیارى از گمانها بپرهیزید که پارهاى از گمانها گناه است» اظهار کرد: سوء ظن از گناهان کبیره است در حالی که به یکی از رفتارهای روزمره ما به ویژه در زندگی خانوادگی تبدیل شده است.
وی علت اصلی سوظن زوجین به یکدیگر را نبود پایگاهی از دین در خانواده دانست و گفت: اگر دین در خانواده جایگاه داشته باشد و افراد خانواده مکلف به آموزههای اسلامی باشند باور دارند که سوء ظن در تعالیم اسلامی مطرود است، در این راستا همین یک معیار وی را از سو ظن به همسر وا میدارد.
انجام عمل صالح برای دور ماندن از سوءظن
خلیلی مداومت بر انجام عمل صالح را عاملی دیگر برای دور ماندن از سوءظن دانست و گفت: تلقین و انرژی مثبت میتواند افکار انسان را تحت تأثیر قرار دهد و حسن ظن جای سوءظن را بگیرد.
این مشاوره خانواده عدم مدیریت بر اوقات فراغت را نیز از دیگر عوامل ایجاد سوءظن نسبت به همسر برشمرد و گفت: برخی از بانوان دچار حساسیت بیش از حد و نابجا هستند و اوقاتی که به صورت بیکار در منزل هستند را به افکار باطل پیرامون رفتار همسر خود اختصاص میدهند و بدین نحو نسبت به وی سوظن بیجا پیدا میکنند.
خلیلی خطاب به بانوانی که نسبت به همسر خود سوظن دارند و تا حدی مطمئن هستند که مشکل خاصی در زندگی آنان از جانب همسر پدید آمده است گفت: سوءظن در این میان نه تنها دردی را دوا نمیکند بلکه هیزمی برای برافروختن این آتش است.
پیش داوری نکنیم، پرسش کنیم
وی ادامه داد: در چنین شرایطی گفت و گو و پرسش از همسر بهترین راه حل در مرحله اول برای یافتن صحت موضوع است. در صورتی که با پنهان کاری مواجه شود باید راهکارهای موردی را مدنظر قرار دهد و از تعمیم آن به سایر امور خودداری کند.
از بین رفتن صمیمت در خانواده
خلیلی گسترش سوءظن در خانواده را سبب از بین رفتن صمیمیت بین زوجین که از مهم ترین عوامل در استحکام یک خانواده است دانست و گفت: از بین رفتن صمیمت بین والدین نیز در مرحله اول به فرزندان آسیب میرساند.