به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مهمترین اخبار ادبی و فرهنگی که در هفته جاری بر روی خروجی خبرگزاریها جای گرفتند را میتوان در اولویت قرار گرفتن تبیین راهبردها و سیاستهای وزارت ارشاد و در صدر واقع شدن نشر دینی در آمار کتب منتشر شده تیرماه دانست.
توسعه فرهنگ قرآنی در اولویت برنامههاست/ پرهیز از برخورد سیاسی در حوزه فرهنگ
علی جنتی در نشست تبیین راهبردها و سیاستهای وزارت ارشاد با تأکید بر توجه به گسترش فرهنگ قرآنی گفت: ایجاد وحدت رویه در مسائل فرهنگی، حفظ هویت اسلامی و ملی، پرهیز از برخورد سیاسی با مسائل فرهنگی و توجه به دیپلماسی فرهنگی در جهان را جزء برنامهها و راهبردهای این وزارتخانه دانست.
علی جنتی در این نشست با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر موضوع فرهنگ و تهاجم فرهنگی گفت: تنها راه مقابله با تهاجم فرهنگی بازگشت به هویت ملی و اسلامی و پاسداری از آنهاست که همه ما به آن افتخار میکنیم. ما نمیتوانیم مسئله فرهنگ را به بازار عرضه و تقاضا بسپاریم چرا که در این صورت هویت ملی و اسلامی به خطر میافتد.
وی افزود: دولت وظیفه دارد ضمن اینکه عناصری را از نظر فرهنگی تقویت میکند، باید از رشد عناصر ضدفرهنگی نیز جلوگیری کند و در حفظ هویت ملی به همه ابعاد آن توجه شود؛ از زبان فارسی گرفته تا سایر ابزارهایی که در اختیارمان است و جزئی از هویت ملی و اسلامی محسوب میشود و این امر وظیفه اصحاب فرهنگ هنر و مدیران فرهنگی است.
سایه سنگین گرانی بر بازار نشر قرآن
معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم با تأکید بر لزوم ورود و مشارکت خیرین در چاپ قرآن گفت: با وجود تثبیت قیمت کاغذ، باز هم قیمت آن بالاست و ناشران توانایی چاپ قرآن را ندارند.
احمد حاجی شریف با اشاره به آمار چاپ قرآن در 10 سال اخیر گفت: این آمار از 10 سال گذشته تاکنون روند نزولی را طی کرده، به طوری که در حال حاضر به یک پنجم کاهش یافته است.
رونمایی کتاب «قرآن و قبله»
نشست رونمایی کتاب «قبله و قرآن» اثر محمدرضا حکیمی، شامگاه سهشنبه 21 مردادماه با حضور حجتالاسلام عبدالکریم بیآزارشیرازی، حجتالاسلام احمد مبلغی، عزیزالله بابایی، عضو جماعت دعوت و اصلاح اهل سنت ایران و خالد قدومی، مسئول دفتر جنبش حماس در تهران، در مجموعه شهدای انقلاب اسلامی(سرچشمه) برگزار شد.
جشنوارهای در حوزه شعر آئینی کودک نداشتهایم
عضو شورای شعر آئینی رسانه ملی با اشاره به اینکه تاکنون هیچ جشنوارهای در حوزه شعر آئینی کودک نداشتهایم، تأکید کرد: شاعران این حوزه، عدم درک عمیق کودکان از مفاهیم آئینی را وسیله توجیه کمکاری در این حوزه عنوان میکنند.
سیوسومین مجلد «تفسیر تسنیم» منتشر میشود
مدیر انتشارات بینالمللی اسراء از انتشار سیوسومین مجلد «تفسیر تسنیم» طی هفته آینده خبر داد.
مصطفی امرائی گفت: این تفسیر ترتیبی که یکی از جامعترین تفاسیر قرآن و از آثار آیتاللهالعظمی جوادیآملی است، تا مجلد 32 به چاپ رسیده و جلد سیوسوم آن به زودی روانه بازار نشر میشود.
وی افزود: آخرین مجلد این اثر ارزشمند، تفسیر سوره «انفال» از آیات 11 تا 64 را شامل میشود، که به تازگی منتشر شده و از بخشهای گوناگون آن میتوان به مباحثی چون «نامها و اوصاف سوره»، «تأثیر فضاى نزول بر معارف سوره»، «چگونگى یادکرد سؤالهاى قرآنى»، «راه ازدیاد کمال در دنیا و آخرت»، «هدف از قصههاى قرآنى»، «امکان عقلى کشتن فرشتگان»، «آزمایش مؤمنان با حسنات» و «شر محض نبودن کافر و منافق»، «استضعاف رهبر جامعه» پرداخته است.
دبیر جایزه کتاب سال استعفا داد
نجفقلی حبیبی، دبیر علمی سی و یکمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از سمت خود استعفا کرد.
بر اساس مصوبه نهایی کارگروه بازنگری جوایز فرهنگی حوزه کتاب که چندی پیش برگزار شد، جایزه کتاب فصل حذف، جوایز جلال آلاحمد و پروین اعتصامی به بنیاد شعر و ادبیات داستانی واگذار و جایزه گام اول هم به عنوان بخش جوان جایزه کتاب سال در این جایزه (کتاب سال) ادغام شد.
طبق آییننامه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به پیشنهاد معاون امور فرهنگی خود، دبیر این جایزه را منصوب میکند و طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، دبیر کتاب سال، دبیری جوایز پروین اعتصامی و جلال آلاحمد را نیز بر عهده دارد، اما اخیراً و با تصمیم کارگروه مذکور، برگزاری سه جایزه اخیر به بنیاد شعر و ادبیات داستانی محول شد.
برپایی عصر شعر «فانوس خیال» به بهانه روز مقاومت اسلامی
به مناسبت فرارسیدن روز مقاومت اسلامی و به منظور همدردی با مسلمانان مظلوم غزه، عراق و سوریه، عصر شعر «فانوس خیال» برگزار شد. در این شب شعر که با همکاری مجتمع فرهنگی ـ هنری نور(سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران) و سایت ادب فارسی برگزار شد، شاعران صاحبنام معاصر از جمله قاسم صرافان، علی داودی، محمد سهرابی، محمود حبیبیکسبی، احمد بابایی و تعدادی از شعرای جوان کشورمان در این برنامه حضور داشتند و به شعرخوانی پرداختند.
دین در صدر کتابهای تیرماه قرار گرفت
کتابهای حوزه دین بیشترین عناوین منتشر شده در تیرماه سال ۱۳۹۳ را به خود اختصاص دادهاند.
آمار نشر کتاب در تیرماه سال جاری اعلام شد که بر اساس آن هزار و 136 عنوان کتاب در حوزه دین منتشر شده است. بعد از آن کتابهای حوزه کودک با 939 عنوان و سپس کتابهای ادبیات با 880 عنوان در رتبههای بعدی قرار دارند.
در این ماه 6 هزار و 111 عنوان کتاب در مجموع منتشر شده است که از این میان سهم کتابهای تألیفی 4 هزار و 822 عنوان و سهم ترجمه هزار و 289 عنوان است. همچنین ناشران تهرانی 4 هزار و 135 عنوان و ناشران شهرستانی هزار و 976 عنوان کتاب منتشر کردهاند.
«مفاتیحالحیات» پرتکرارترین کتاب تیرماه شد
کتاب «مفاتیحالحیات» نوشته آیتالله جوادی آملی با ۲۶ نوبت چاپ، پرتکرارترین کتاب منتشر شده در تیرماه سال جاری شد.
«من زندهام: خاطرات دوران اسارت» توسط نشر بروج 15 بار، «قطرههایی که دریا شدند: سرگذشت داستانی مشاهیر یتیم» توسط نشر مهر امیرالمومنین(ع) 10 بار و «بشقابهای سفره پشتباممان: خانواده و ماهواره» توسط نشر جامعةالزهرا(س) 5 بار تجدید چاپ شدهاند.
افزایش ۳ برابری خرید کتاب از استانها/ بدهی ناشران داخلی و خارجی تسویه شد
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد در نشست تبیین سیاستها و راهبردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به افزایش سه برابری خرید کتاب از استانها گفت: بدهی ناشران داخلی و خارجی نیز تسویه شده است.
عباس صالحی افزود: چالشهای متنوعی در حوزه معاونت فرهنگی در ابتدا وجود داشت و ما سعی کردیم بخشی از این چالشها را رفع کنیم که فاصله میان معاونت با اصحاب نشر یکی از این چالشها در حوزه ارتباطی بود، انباشت تعهدات مالی چالش دیگری بود که سبب شده بود معاونت فرهنگی بدهی 64 میلیارد تومانی داشته باشد. از سوی دیگر عدم شکلگیری ساختارها و گسستگی ساختارهای معاونت فرهنگی از چالشهای دیگری است که در این معاونت وجود داشت. به عنوان مثال شعر از ادبیات داستانی جدا بود و یا مؤسسه نمایشگاهها ساختار مشخصی نداشت و فعالیتهای دفتر مطالعات و برنامهریزی نیز مبهم بود.
وی با اشاره به اقدامات 10 ماهه گذشته بیان کرد: اقدامات اول، بودجهای و مالی بود و کارگروه تسویه تعهدات مالی تشکیل یافت تا گذشته را به نقطه صفر برساند و در این راستا انرژی زیادی از معاونت فرهنگی گرفته شد که در حال حاضر این کارگروه به نقطههای خوبی رسیده و مسیر روشن شده است. همچنین بدهی ناشران داخلی نیز در این زمینه وجود داشت که در زمانی که کار خودم را آغاز کردم، بسیار سنگین و آزاردهنده بود و تقریباً همه بدهیها تا پایان سال 92 تسویه شد.
انتقال قرآن نفیس «طباخ» از آلمان در سال جاری
مدیر انتشارات عظام هنر گفت: قرآن نفیس «طباخ» امسال از آلمان به ایران منتقل شده و در سال آینده روانه بازار نشر میشود.
وحید میردامادی درباره چاپ قرآن «طباخ» گفت: این مصحف در کشور آلمان چاپ شده و امسال از این کشور به ایران منتقل میشود که به صورت صحافی نشده است و کار صحافی آن که پروسه زمانبری است، توسط هنرمندان ایرانی انجام میشود.
وی افزود: جلد و جعبههایی که انتشارات عظام هنر برای مصاحف منتشر شده خود انتخاب میکند، از نوع نفیس بوده و چندین بار برنده جشنوارههای گوناگون شده است؛ از این رو به صورت حرفهای انجام میشود.
انتشار مجموعه آثار علامه طباطبایی(ره) توسط بوستان کتاب
مدیر تولید مؤسسه بوستان کتاب گفت: آثاری را که از علامه طباطبایی در دست بود، به صورت تکنگاری به چاپ رساندهایم و امسال در نظر داریم که طی پروژهای، آنها را در قالب مجموعه آثار علامه به چاپ برسانیم.
عبدالهادی اشرفی درباره انتشار آثار بزرگان و علما در این مؤسسه عنوان کرد: به غیر از دوره تفسیر المیزان، مجموعه آثار علامه طباطبایی(ره) را در بوستان کتاب منتشر کردهایم.
وی با بیان این مطلب افزود: آثاری را که از علامه طباطبایی در دست بود، به صورت تکنگاری به چاپ رساندیم و امسال در نظر داریم که طی پروژهای، آنها را در قالب مجموعه آثار علامه به چاپ برسانیم.
بودجه مستقلی برای خرید نسخ خطی قرآن نداریم
مدیرکل موزه ملی قرآن با بیان اینکه این موزه بودجه مستقلی برای خرید نسخ خطی قرآن در اختیار ندارد، گفت: تأمین هزینه خرید نسخ خطی بر عهده سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است.
حجتالاسلام صابری با بیان اینکه موزه ملی قرآن کریم بودجهای را برای خرید نسخ خطی در اختیار ندارد، ادامه داد: بودجه لازم برای خرید نسخ خطی را سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در اختیار ما قرار میدهد.
وی در ادامه این مطلب عنوان کرد: خریداری نسخ خطی و اینکه آثار ارائه شده قابلیت خرید توسط موزه داشته باشند، بستگی به تعداد نسخ خطی و ارزش آنها دارد.
ارسال بیش از ۱۰۰ اثر به دبیرخانه/ جشنواره پایاننامه سال برگزار نمیشود
محمد سلگی با اعلام اینکه تاکنون بیش از ۱۰۰ اثر به دبیرخانه این جشنواره رسیده است، گفت: موضوع شعار سال و بخش امداد و نجات، بخشهای ویژهای هستند که امسال به جشنواره افزوده شدهاند.
دبیر جشنواره کتاب سال دانشجویی از برگزار نشدن چهاردهمین دوره جشنواره پایاننامه سال دانشجویی طی امسال خبر داد. همانند سالهای گذشته، جشنواره کتاب سال دانشجویی طی هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و همزمان با آبانماه برگزار میشود. این جشنواره با تأخیر یک ساله، پس از اعلام هفته پایانی آبانماه به نام هفته کتاب، هر سال برگزار شده است.
سلگی در ادامه سخنانش گفت: در ادامه برپایی جشنواره کتاب سال دانشجویی، جشنواره کتاب سال قرآنی دانشجویان را نیز که سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور در برپایی آن به جهاد دانشگاهی کمک کرده است، برگزار کردیم.
سطحینگری آسیب جدی نشر معارف قرآنی است
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه ممیزی پیش از انتشار آثار دینی و قرآنی سبب استحکام و اتقان اثر میشود، تأکید کرد: ضعف محتوایی و سطحینگری آسیب جدی حوزه نشر معارف دین و قرآن است.
مجید معارف درباره ممیزی پیش از نشر کتب دینی اظهار کرد: اگر ناشران عادت کنند که آثارشان را با ممیزی و داوری به چاپ برسانند، قطعا شاهد نشر آثار ارزندهتری در حوزه آثار دینی و قرآنی خواهیم بود.
وی با بیان اینکه متأسفانه در روزگار کنونی ممیزی و داوری خیلی نابسامان انجام میشود، گفت: معمولا تعداد کمتری از ناشران به چاپ آثار از این طریق اقدام میکنند. در این میان انتشارات دانشگاه تهران، سازمان سمت و برخی اوقات انتشارات امیرکبیر و جهاد دانشگاهی به داوری پیش از تولید آثار میپردازند.
این کارشناس قرآنی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: از آنجا که داوران آثار دینی و قرآنی، متخصصان این حوزه هستند، میتوانند تشخیص دهند که کتابی که پیش رو دارند، یک اثر با تعریف واقعی کلمه است که بر اساس تحقیقات نوشته شده باشد، یا قالب کپی دارد.