مسعود نیکدستی، قاری بینالمللی کشور، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به ضرورتهای انس گرفتن عموم مردم با قرآن کریم، گفت: اگر میخواهیم عموم مردم با قرآن کریم انس پیدا کنند نمیتوان تنها به فعالیت مجموعههایی که در این زمینه فعال هستند دل بست؛ چرا که انس گرفتن با قرآن فعالیتهای بسیار بیشتری را میطلبد.
همه فعالیتهای فرهنگی را نمیتوان از طریق دولت پیگیری کرد
وی با بیان اینکه همه فعالیتهای فرهنگی را نمیتوان از طریق نهادهای دولتی پیگیری کرد، افزود: نهادها و دستگاههایی که فعالیتهای قرآنی را انجام میدهند باید حمیاتهای بیشتری را دریافت کنند تا بتوانند حرکتهای بسیار بزرگتری را انجام دهند.
این قاری بینالمللی تصریح کرد: در این زمینه اگر فعالیتها و برنامههایی که طراحی میشود بیشتر سنین کودکی و نوجوانی را مد نظر داشته باشد، بسیار مفیدتر خواهد بود؛ چرا که این سنین دوران طلایی عمر انسان است و با یک سرمایهگذاری کم و هزینههای کمتر خروجیهای به مراتب بیشتری را به دنبال خواهد داشت.
لزوم داشتن قهرمانان قرآنی در سنین مختلف
نیکدستی با اشاره به اینکه باید سعی کنیم تا در سنین مختلف قهرمانان قرآنی داشته باشیم، اظهار کرد: البته اگر این قهرمانان توسط رسانهها مطرح شوند و بر روی شخصیتپردازی آنها بیشتر کار شود شاهد اثرگذاری بیشتر این قهرمانان خواهیم بود؛ چرا که معرفی این افراد به مردم میتواند در جذب آحاد مردم به فعالیتهای قرآنی و آماده شدن بستر برای انس بیشتر مردم با قرآن کریم اثرات مطلوبی داشته باشد.
وی بیان کرد: معرفی فعالان قرآنی به عنوان الگو در جامعه به قشر جوان یکی دیگر از مواردی است که میتواند در گرایش این نسل و تغییر الگوی مصرف و الگوی زندگی آنها اثرگذار باشد. اگر این کار صورت بگیرد از بسیاری از فعالیتهای پاییندستی همچون بزههای اجتماعی که ناشی از استفاده از الگوهای غربی در زندگی است، پیشگیری خواهد شد، بنابر این میتوان با اختصاص هزینههای بیشتر برای آینده اجتماع، به نوعی سرمایهگذاری کرد.
وظیفه دولتها در زمینه انس مردم با قرآن، حمایتهای مادی است
این قاری بینالمللی در ادامه در مورد اینکه برای انس گرفتن آحاد مردم با قرآن، وظیفه دولت سنگینتر است یا مردم و نهادهای مردمی، گفت: با توجه به اینکه حکومت ما یک حکومت اسلامی است و یکی از پایههای اساسی آن مکتب قرآن کریم است، بنابر این باید حکومت قانونگذاریهایش در این زمینه، بیشتر و محکمتر باشد تا بودجهها به شکل مطلوبتری اختصاص یابد.
نیکدستی تصریح کرد: با وجود اینکه باید قانونهای محکمی برای تأمین بودجه فعالیتهای قرآنی نوشته شود تا از این طریق برنامههای انس با قرآن تأمین اعتبار شوند، اما از سوی دیگر اعتقادم بر این است که کار فرهنگی به هیچ وجه نباید دولتی باشد، یعنی کارهای فرهنگی در عین حالی که سیاستگذاری آن باید توسط دولت انجام شود اما باید توسط مردم اجرایی شود؛ چرا که مردم شاخص اصلی فعالیتهای فرهنگی را تشکیل میدهند.
اجرایی شدن فعالیتها توسط دولت، سیاسی شدن آن را به دنبال دارد
این فعال قرآنی کشورمان با بیان اینکه اگر فعالیتهای قرآنی توسط حکومتها اجرایی شود احتمال سیاسی شدن آنها وجود دارد، گفت: زمانی که در مقام اجرا و حتی برنامهریزی، فعالیتهای قرآنی با دیدگاههای سیاسی خلط شود، این احتمال به وجود میآید که اقبال به حضور در متن فعالیتها کاهش یابد. بنابر این به نظر من پایه و اساس اجرای فعالیتهای قرآنی مردم هستند و وظیفه مردم برای همگانی شدن انس با قرآن کریم سنگینتر از دولتها است.
وی در ادامه در مورد فعالیتهای صورت گرفته در گذشته در زمینه انس گرفتن آحاد مردم با قرآن کریم و میزان اثرگذاری آن افزود: چون نسبت به این مسئله انتقاد وجود دارد صددرصد میتوانست بسیار بهتر و مطلوبتر از وضعیت فعلی باشد. بنابر این خیلی راحت میتوان نتیجه گرفت که فعالیت در عرصه انس دادن عموم مردم با قرآن کریم جای کار بسیار زیادی دارد.
تشکیل کارگروهی ویژه برای بررسی موانع انس مردم با قرآن
این قاری بینالمللی در ادامه با ارائه پیشنهاد تشکیل کارگروه ویژهای برای این امر جهت برطرف کردن مشکلات و موانعی که مانع از انس مردم با قرآن کریم شده است، گفت: این کارگروه میتواند با حضور نهادها و دستگاههای مختلف حتی رسانهها تشکیل شود تا به بررسی علتهای این امر بپردازند. البته تأکید من بر این است که این کارگروه با مباحث حکومتی و سیاسی قاطی نشود، یعنی اینکه تشکیل این گروه به این صورت نباشد که با تغییر یک دولت این گروه نیز از بین برود.
نیکدستی در بخش دیگری از گفتوگوی خود با خبرگزاری ایکنا با تأکید بر اثرگذاری نخبگان قرآنی در انس گرفتن مردم با قرآن کریم، یادآور شد: یکی از وظایف اصلی نخبگان این است که علم خود را نشر دهند و این وظیفه برای نخبگان عرصه قرآن بیشتر هم هست چرا که زکات علم نشر آن است، اما زمان حاضر زمان ارتباطات است و لازمه این عصر نیز این است که کسی که قصد تأثیرگذاری دارد فردی شناخته شده باشد، بنابر این اگر میخواهیم در این عصر اساتید و نخبگان قرآنی اثرگذاری داشته باشند، باید قبل از هر چیز به جامعه معرفی شوند و پس از آن فعالیتهای گستردهای را در شبکههای اجتماعی مختلف جهت ترویج قرآن کریم انجام دهند.
این فعال قرآنی کشورمان اظهار کرد: باید راهکار و سازوکاری داشته باشیم که مردم، فعالان و نخبگان قرآنی را بشناسند با توجه به اینکه شبکههای اجتماعی در این روزها گسترش بسیار زیادی داشتهاند، اگر این شناخت ایجاد شود هر استاد و نخبه قرآنی میتواند به راحتی افراد بسیار زیادی را با فعالیتهای قرآنی آشنا گرداند و آنها را مایل به حضور در این عرصه کند.
وی در ادامه یکی از نیازهای فعلی حوزه فعالیتهای قرآن را به روز شدن فعالیتها در این عرصه عنوان کرد و گفت: یکی از نیازها این است که فعالیت در این عرصه بهروز شود، یعنی فناوریهای ارتباطاتی را به خدمت آموزش قرآن دربیاوریم. امیدواریم با گسترش قرآن در جامعه، جوانان و خصوصاً نسلهای آینده ایمن شوند و از شبیخونهای فرهنگی که روز به روز بدتر و بیشتر میشود سرفراز بیرون بیایند.