کد خبر: 1444664
تاریخ انتشار : ۰۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۱
صالحی در نشست خبری عنوان کرد:

راه‌اندازی ۳ سامانه چاپ، توزیع و صدور مجوز کتاب با هدف فسادزدایی اداری

گروه ادب: معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد در نشستی خبری گفت: سه سامانه چاپ، توزیع و صدور مجوز کتاب با هدف فسادزدایی اداری، راه‌اندازی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، صبح امروز، شنبه هشتم شهریورماه با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد و مدیران زیرمجموعه معاونت فرهنگی در سالن شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.

صالحی در این نشست با گرامیداشت هفته دولت و دهه کرامت، گفت: آنچه به مدیریت کشور کمک می‌کند، رسانه‌هایی روشن است که به نقد روشن مدیران می‌پردازند و مدیران در این راستا باید عکس‌العمل‌های هیجانی نداشته باشند، از این‌رو، گروهی که با هم کار می‌کنیم، برنامه‌هایی را برای ارتباط با اهل رسانه داشته‌ایم که در طول مدت 10 ماه گذشته، سه نشست خبری برگزار کردیم. البته تاحدودی عقب هستیم، اما این نشست‌ها فرصت ارتباطی را برای من پدید آورد تا از دیدگاه‌های اهل رسانه بهره ببرم.

وی افزود: قرار شد تا این نشست‌های فصلی ادامه یابد و همچنین بازدیدها و گفت‌وگوهایی با رسانه‌ها به صورت ماهانه انجام شود که در این زمینه گفت‌وگوهایی را با رسانه‌ها داشته‌ایم و بازدیدهایی را هم از دفاتر خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها انجام داده‌ایم و این برنامه همچنان ادامه دارد. از سوی دیگر نشست‌های فصلی با سردبیران و دبیران حوزه کتاب رسانه‌ها به تازگی کلید خورده است و مدیران نیز باید این اهتمام را داشته باشند؛ چرا که رسانه‌ها هیچ وقت مزاحم نبوده و ناظر چهارم برما هستند.

صالحی ادامه داد: تاکنون با رسانه‌ها در هیچ یک از انتقادات آنها صحبتی نکرده‌ام تا خودسانسوری در مجموعه رسانه‌ها به وجود نیاید و آنها تحت فشار قرار نگیرند.

وی در ادامه گفت: گروه معاونت فرهنگی به مرور شکل گرفته است، یعنی ما اولین مدیری که منصوب کردیم، مدیر چاپ و نشر بود، سپس انتصاب مدیر اداره کتاب و پس از آن مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و مدیرعامل مؤسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران اواخر اسفندماه گذشته بود که انجام شد و اواخر خردادماه مدیر دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی و دفتر شعر و ادبیات داستانی منصوب شدند و این گروه از اول تیرماه کار خود را آغاز کرده است.

امضای تفاهم‌نامه‌های 16 میلیارد ریالی با مدیران فرهنگی استان‌ها

صالحی با اشاره به رویکردهای معاونت فرهنگی گفت: عدالت فرهنگی یکی از رویکردهای مهم معاونت فرهنگی است که در این راستا باید استان‌ها جایگاه خود را در این حرکت فرهنگی پیدا کنند. نه منابع نخبگانی منحصر به تهران است و نه نیازهای فرهنگی. بنابراین در این زمینه اولین مسئله در تفاهم‌نامه‌های استانی اتفاق افتاد. در اجلاسی که مدیران کل استان‌ها داشتند و معاونت فرهنگی در قالب این تفاهم‌نامه‌ها 15 میلیارد و 800 میلیون ریال در اختیار استان‌ها قرار داد و این رقم، رقم قابل توجه و نگاه تازه‌ای بود که از منابع مالی ناچیز به استان‌ها اختصاص یافت.

وی با اشاره به تفویض‌های استانی بیان کرد: در هر یک از حوزه‌های چاپ و نشر باید حداکثر تفویض‌های استانی را داشته باشیم تا نیاز به تعقیب امور در حوزه چاپ و نشر و یا سایر امور در مرکز نباشد. رویکرد مهم در حوزه دیپلماسی فرهنگی در حوزه چاپ و نشر است که این موضوع در حوزه فارسی‌زبانان منطقه به ویژه در کشورهای افغانستان و تاجیکستان در این دوره مهم بوده است و همچنین تفاهم‌نامه‌های در این حوزه با افغانستان انجام شده است و افغانستان به عنوان یک پروژه دنبال می‌شود و پرونده آن بسته نشده است همچنین موضوع تاجیکستان در حال بررسی است.

امضای تفاهم‌نامه با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

صالحی با اشاره به تفاهم‌نامه امضاء شده با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: این تفاهم‌نامه در حال امضاء شدن است و با این سازمان مراودات فعالی در حوزه چاپ و نشر در کشورهای مختلف خواهیم داشت که در این تفاهم‌نامه محورهای مختلفی وجود دارد که با امضاء شدن آن اطلاع‌رسانی خواهد شد. همچنین تفاهم‌نامه‌ای با دفتر یونسکو در ایران امضاء شده است.

وی با اشاره به رویکرد شفافیت عملکرد گفت: ما می‌خواهیم معاونت فرهنگی در خانه‌ای شیشه‌ای باشد، نخست کمیته خرید کتاب مطرح شد که اعضای آن اعلام و مصوبات آن علنی شده است تا رسانه‌ها بتوانند آن را نقد کنند. همچنین موضوع دیگر در حوزه فناوری مطرح بود و هنوز به جایی نرسیده است سامانه مجوز کتاب است که همواره مورد تاکید وزیر ارشاد بود که شرایط زیرساختی فن‌آوری وزارتخانه جواب نداده است و هنوز در این راستا اقداماتی انجام نشده است. اگر این اتفاق بیافتد هر مؤلف و نویسنده‌ای می‌داند که کتابش در چه مرحله‌ای است و مسیر کتاب در کجا حرکت می‌کند. این انتظار حداقلی است و با توجه به اینکه شرایط به شکلی بوده که این سامانه هنوز راه‌اندازی نشده است از این بابت متأسف هستم.

صالحی ادامه داد: همچنین سامانه توزیع کتاب نیز راه‌اندازی خواهد شد. این سامانه به این منظور است که کتابی که خریداری می‌شود مشخص شود به کجا می‌رود از سوی دیگر در رابطه سامانه چاپ نیز اتفاقی نیفتاده است که اگر این سامانه‌ها شکل بگیرد بسیاری از امور روانتر می‌شود از این نظر که ما حس می‌کنیم یک ناظر اجتماعی داریم؛ چرا که نباید تنها خودمان نظارت بکنیم بلکه میلیون‌ها نفر به کار ما نظارت دارند به همین دلیل این موضوع نقش مهمی در فساد‌زدایی اداری خواهد داشت.

ایجاد ساختارهایی قانونی و نه سلیقه‌ای در حوزه معاونت فرهنگی

معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به سلیقه‌زدایی و ایجاد ساختارهای قانونی بیان کرد: این که ساختارها باید قانونی و علمی و قابل دفاع باشد و نه سلیقه‌ای همواره مورد تأکید است و یکی از رویکردهای اساسی معاونت فرهنگی است، از این رو در این راستا هیئت نظارت کتاب شکل گرفته است و حوزه شعر که به حوزه دیگری منتقل شده با ادبیات یکی شد و ترکیب این دو با این نگاه بود که سرمایه ملی ما شعر و ادبیات است.

صالحی نمایشگاه را یک صنعت و فن عنوان کرد و گفت: وزارت ارشاد با ترکیب توان‌های خود در مؤسسه نمایشگاهی با نگاه حمایتگرانه این صنعت را کمک خواهد کرد تا به سمت ساختاری علمی و قانونی حرکت کنیم.

توجه به بخش خصوصی در حوزه فرهنگ

وی واگذاری و توجه به بخش خصوصی را یکی دیگر از رویکردهای معاونت فرهنگی عنوان و اظهار کرد: ما در این راستا یک نگاه استراتژیک و نه سلیقه‌ای داریم و معتقدیم که باید فرهنگ را به بخش خصوصی سپرد؛ چرا که بخش خصوصی بهتر می‌تواند فرهنگ را مدیریت کند و این یک نگاه مبنایی است و نه مقطعی و پرانتزی.

صالحی اعتماد‌سازی در اهل فرهنگ را مورد تاکید قرار داد و گفت: اهل فرهنگ در گذشته واگرایی داشتند، اما تلاشی که وزارت ارشاد در دوره جدید داشته سعی کرده تا این اعتماد از دست رفته و تقلیل یافته را ارتقاء یابد و این به نفع جمهوری اسلامی است تا اهل فرهنگ به عنوان سرمایه و پشتوانه‌های حرکت اجتماعی استفاده شود و در این مدت اتفاقاتی در قالب‌های گوناگون افتاده است و در زمینه مجوزهای چاپ و نشر و رفع تعلیق‌ها ممنوعیت‌های سلیقه‌ای رخ داده است.

معاونت فرهنگی در حجم زیادی از قسط و تعهدات مالی گرفتار است

وی با اشاره به حل مشکلات مالی در معاونت فرهنگی بیان کرد: در نخستین کنفرانس خبری این درد دل را گفته‌ام که با حجم زیادی از تعهدات مالی مواجه بودیم و هنوز هم هستیم و باید آن را حل کنیم که به بحران عمیق تبدیل نشود، به ویژه در حوزه‌هایی که اولویت داشت به ویژه بدهی ناشران داخلی که بدهی زیادی برعهده داشتند که این خیلی بد بود و در این راستا تا پایان سال بدهی ناشران داخلی را صفر کردیم و بدهی ناشران خارجی با حمایت‌های وزیر ارشاد و پیگیری‌های معاونت فرهنگی حل شد؛ چرا که اعتبار نشر ایران و وزیر ارشاد در تهدید بود و همچنین مؤسسات خاص فرهنگی که به آنها بدهکار بودیم، بدهی آنها به صفر نزدیکتر شده است تا برای آینده برنامه‌ریزی بهتری داشته باشیم اما در حجم زیادی قسط و تعهدات مالی گرفتار هستیم.

معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به پیگیری مسائل حقوقی حوزه نشر گفت: بحث معافیت کتابفروشان از سوی معاونت حقوقی انجام شد و این موضوع مانند دو ماراتون بین وزارت ارشاد و کتابفروشان بود که اهالی رسانه به حل این مشکل کمک کردند از سوی دیگر اقداماتی در راستای تسهیل امر چاپ و نشر در حال انجام است و در زمینه تسریع فرآیند مجوز نشر کتاب نیز تلاش‌هایی در دست اقدام است و بازنگری‌ها انجام می‌شود تا این زمان کوتاهتر شود و کتاب‌ها در یک ماه بررسی شوند و در صورت نیاز به مجوز خاص این موضوع تا دو ماه انجام شود.

captcha