حسین شیخالاسلام، مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بینالملل و از دیپلماتهای باسابقه کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در تشریح ویژگیهای دیپلماسی ایرانی و تمایزات آن با دیپلماسی متعارف در فضای بینالملل گفت: در دنیا مسئولان نظام جمهوری اسلامی و به ویژه دیپلماتهای کشورمان ابتدا به اسلام شناخته میشوند؛ آن هم اسلامی که در کلام و عمل امام(ره) و رهبر معظم انقلاب متبلور است. این اسلامی است که تکیه قوی بر معنویت، ارتباطات غیرمادی و امداهای غیرغیبی دارد و باید این موارد را نیز در معادلات و محاسبات کاری خودمان وارد کنیم.
وی ادامه داد: این اسلام تکیه جدی بر فرهنگ اهل بیت(ع) دارد و معتقد به مردمسالاری دینی به عنوان الگوی مطلوب یک نظام حکومتی است که هم معیارهای دموکراسی را داراست و رای مردم در آن نظام جایگاه خدشه ناپذیری دارد و از طرفی مبتنی بر آموزههای دینی است. رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با مسئولان وزارت امور خارجه نیز یکی از اهداف دیپلماسی ایرانی و دیپلماتها و سفرای کشورمان را معرفی مردمسالاری دینی به عنوان یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی بیان کردند.
شیخالاسلام اظهار کرد: از سوی دیگر دیپلماسی ایرانی ظلمستیز است و دنیا در این دیپلماسی به دو دسته تقسیم میشود که یک طرف مستکبرین و طاغوتیان و در رأس انها شیطان بزرگ قرار دارند و در طرف دیگر مستضعفین، مظلومین و عدالتخواهان قرار دارند. سنبل این تقسیم بندی و حمایت از مظلوم و ضدیت با استکبار، در قضیه فلسطین به طور روشن ظهور و بروز پیدا کرده است.
مشاور رئیس مجلس در امور بینالملل عنوان کرد: در قضیه فلسطین همه مستکبران و ظالمان پشت سر رژیم صهیونیستی قرار داشتند و دارند و جمهوری اسلامی به عنوان یک کل و سفرا و دیپلماتهای ما به عنوان سربازان خط مقدم نظام در خارج از کشور حامی مظلومین فلسطین بودند و خواهند بود.
این دیپلمات باسابقه کشور افزود: در دیپلماسی ایرانی علاوه بر اینکه توکل به خدا مؤلفهای دارای اهمیت است، از طرفی مهارتهای دیپلماتیک و تسلط به کار نیز برای پیشبرد اهداف نظام مهم است و دیپلمات ایرانی واجد هر دو ویژگی است.
دبیرکل دبیرخانه کنفرانس بینالمللی حمایت از انتفاضه و قدس تأکید کرد: رهبر معظم انقلاب نیز تاکید کردند که اهداف کلان دیپلماسی ما باید صریح و دقیق باشد. این اهداف مهم را میتوان تلاش برای استقرارعدالت، احقاق حقوق مظلومان، تامین منافع ملی و در عین حال حفظ استقلال و هویت ملی و اسلامی کشورمان به عنوان سرمایه ملی دانست.
وی یادآور شد: البته نظم و انضباط در کار به عنوان ویژگی مشترک هر دیپلماسی در هر جای دنیا نیز دارای اهمیت است و میتوان مجموعه سازمان دیپلماتیک را ارتش منظم دیپلماسی بیان کرد. یعنی نظم، انضباط و مسئولیت سازمانی در دیپلماسی به اهمیت ارتش است.
شیخالاسلام ابراز کرد: در زمینه اهداف باید گفت ما سه سطح هدف داریم که شامل آرمانهای ملی و کلان، اهداف و راهبردهای منطقهای و مسائل موضعی و مقطعی است. دیپلماسی ایرانی در سطح آرمانهای بزرگ و ملی وظیفه دارد در جهت معرفی و گسترش مردم سالاری دینی و دینسالاری در جهان و به ویژه در کشورهای اسلامی گام بردارد و در این راستا حرکت کند.
وی افزود: همچنین ظلمستیزی و سازشناپذیری و گسترش عدالتخواهی و حمایت از عدالتخواهان در مقابل مستکبران از اهداف مهم ملی و اسلامی این نوع دیپلماسی است که برگرفته از آموزههای دینی مبتنی بر قرآن و عترت است.
مشاور رئیسمجلس در امور بینالملل تصریح کرد: اما در سطح راهبردها و اهداف منطقهای، دیپلماسی ایرانی به دنبال وحدت میان امت اسلامی و مقابله با تفرقهافکنی دشمنان جهان اسلام است. همچنین مسئله فلسطین و آزادی قدس به عنوان یکی از مصادیق مهم اهداف سطح اول، اهداف بزرگ و و آرمانی، است.
شیخالاسلام اظهار کرد: نکته مهم دیگر اینکه دیپلماتهای ما در عین نفوذناپذیری باید انعطافپذیر باشند و نرمش قهرمانانه اینجا مطرح میشود که صلح امام حسن(ع) و صلح حدیبیه حضرت رسول (ص) به عنوان نمونههای بارز نرمش قهرمانانه است.
وی در تشریح نرمش قهرمانانه گفت: در صلح حدیبیه حضرت رسول(ص) با نوعی آیندهنگری و انعطافپذیری در نهایت فتح مکه را رقم زدند در حالی که در نگاه اول، مفاد این صلح دستیابی به چنین نتیجه بزرگی را ممکن نمیدانست. این خیلی مهم است که ما ارزیابیهای دقیقی از تحولات منطقه و جهان داشته باشیم و بتوانیم آیندهنگری کنیم تا بتوانیم در عین حفظ اصول به اهداف خود از راههای هوشمندانهتر دست یابیم.
شیخالاسلام عنوان کرد: در دیپلماسی ایرانی بیعملی و رکود جایی ندارد و بسیار پویا و در تحرک است به همین دلیل است که امروز جمهوری اسلامی در منطقه جایگاه اول را به لحاظ نفوذ و قدرت سیاسی دارد که این در مسئله سوریه، عراق و غزه به خوبی مشاهده شد. به ویژه در سوریه و غزه که ایران یک طرف بود و همه ابرقدرتها و اغلب کشورهای منطقه در طرف دیگر حضور داشتند ولی در آخر کار حرف و منطق ایران به کرسی نشست.
وی در پایان عنوان کرد: نمونه دیگر، سخنرانی اخیر رهبر معظم انقلاب در جمع دانشجویان بود که آنجا موضوع مسلح کردن کرانه باختری را مطرح کردند و دیدیم یک دفعه معادلات جنگ تغییر یافت و همانجا جنگ به لحاظ سیاسی تمام شد. این ریشه در منطق قوی جمهوری اسلامی دارد که برگرفته از دینداری و مردمسالاری با هم است و سبب تاثیرگذاری آن در تحولات و معادلات منطقهای میشود.