آیتالله سید جمالالدین دینپرور، رییس بنیاد بینالمللی نهج البلاغه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در سالروز ولادت ثامن الحجج حضرت علی ابن موسی الرضا المرتضی(ع) به بیان توصیههایی برای زائران حرم و همچنین عموم مردم در سراسر کشور در شب و روز میلاد هشتمین اختر تابناک آسمان ولایت و امامت به منظور داشتن زیارتی جامع و کامل پرداخت.
وی از زائرانی که به حرم امام رضا(ع) در مشهد مقدس مشرف شدهاند خواست نیت اصلی خود را زیارت و قصد قربت به امام معصوم(ع) به منظور بهرهگیری از این روح بزرگ و معنوی در حالات روحانی خود قرار دهند و گفت: این امر نیاز به مقدماتی دارد که از ابتدای سفر باید مدنظر زائر قرار گیرد.
وی به ذکر مثالی پرداخت و گفت: یکی از علما راهی مشهد شده بود که یکی از دوستان از ایشان خواست نامهای را نیز به فردی در مشهد برسانند. این عالم بزرگوار نامه را رساندند و برگشتند و مجددا نیت زیارت کردند و رفتند و در توجیه عملکرد خود گفتند در سفری که به مشهد داشتم قصدم فقط زیارت بود و نمیخواستم عامل دیگری در این سفر دخیل شود.
بهرهمندی از معنویت امام معصوم(ع) به حضور فیزیکی ایشان ختم نمیشود
وی حضور قلب نزد امام معصوم(ع) را بسیارحائز اهمیت خواند و گفت: زائر باید تمام حواس و توجه خود را معطوف به امام معصوم(ع) کند و آگاه باشد که بهرهمندی از معنویت روحی این امامان همام و واسطه فیض بودنشان به حضور فیزیکی ایشان ختم نمیشود و یک زیارت جامع میتواند تمام خواص یک ملاقات حضوری را داشته باشد.
آیتالله دین پرور با توجه به اینکه زمانها و مکانهای خاص برای اجابت دعا از اهمیت برخوردار هستند، گفت: کسانی که در شب و روز میلاد امام رضا(ع) نتوانستهاند به مشهد مقدس مشرف شوند میتوانند با روانه کردن دلشان به سوی امام از فیوضات یک زیارت بهرهمند شوند.
حالت توجه خاص و منقطع از غیر؛ پیش نیاز زیارت
وی ادامه داد: ایجاد حالت توجه خاص و منقطع از غیر پیش نیاز این زیارت از راه دور است. پس از صیقل دادن و خالص کردن دل، سلام خود را به آقا امام رضا(ع) عرضه کنیم که اگر گوش شنوا و آگاهی داشته باشیم سلاممان، علیک گفته میشود.
فاصله ما تا حرم زمینی است
آیتالله دینپرور افزود: فاصله عموم مردم در شهرهای مختلف تا حرم امام رضا(ع) در مشهد در نگاه و بعد زمینی دارای فاصله است در صورتی که این فاصله در نگاه امام معصوم(ع) جایگاهی ندارد.
ضرورت ایجاد تدابیری برای کاستن ازدحام پیرامون حرم
رییس بنیاد بین المللی نهج البلاغه بر ضرورت فرهنگسازی مبنی بر هدف و آداب زیارت تأکید و تصریح کرد: در شأن بارگاه امام رضا(ع) نیست که زائران با هجوم و پرخاشگری به یکدیگر به دور حرم امام همام بچرخند. آستان قدس رضوی باید تدابیری بیاندیشد تا از ازدحام این بخش کاسته و افراد با متانت و آرامش بیشتری به زیارت بپردازند.
وی به فعالیتهای آستان قدس رضوی اشاره و عنوان کرد: این آستان توانسته است برنامههای دینی و فرهنگی مختلفی را اجرایی کند، اما این بارگاه هنوز از ظرفیتهای زیادی برخوردار است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی به طور مثال به ظرفیت عظیم کتابخانه آستان اشاره و عنوان کرد: زائران مدت زمان زیادی را در قطار به سر میبرند و این زمان بهترین فرصت برای مطالعه سیره و آشنایی با آداب زیارت است که آستان قدس رضوی میتواند طرحهای مبتکرانهای را در این زمینه اجرایی کند.