سردار حسین فرزندی، رئیس دانشکده علوم سیاسی و ارتباطات کل سپاه، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره راهکارهای چگونگی آشنا کردن نسل جوان با ارزشهای ایثار و شهادت گفت: متأسفانه غفلت و سرگرم شدن به زندگی روزمره معمولاً گذشته را از یاد انسان میبرد، بر همین اساس یادآوری رشادتهای صورت گرفته در طول سالهای جنگ اقدامی اثرگذار خواهد بود.
وی در توضیح بیشتر گفت: برای یادآوری آن دوران و ارائه مصادیق ایثار و شهادت و آشنا کردن جوانان با آنها، برگزاری مراسمهای خاص در مناسبات مختلف همچون هفته دفاع مقدس، بسیج، روز پاسدار و یادآوری رشادتها و ایثارگریهایی که در آن دوران توانست در زمینههای مختلف معادلات جهانی را بر هم زند، میتواند مؤثر باشد.
سردار فرزندی با تأکید بر اینکه انتقال ارزشها از نسلی به نسل دیگر حائز اهمیت بسیار است، افزود: رویدادها و واقعیات هشت سال دفاع مقدس جزئی از تاریخ این ملت محسوب میشود و نسل جدید باید بداند که آسایش و امنیت امروز، مرهون چه ایثارگریها، فداکاریها و رشادتهایی است.
ادای دین به شهدا با معرفی صحیح فرهنگ ایثار و شهادت
رئیس دانشکده علوم سیاسی و ارتباطات کل سپاه گفت: ایثار و شهادت، سعادت ملت را تضمین میکند. در این صورت است که ملت ما با ارزشگذاری بر حرکت شهدا و مقابله با فرصتطلبان، اجازه کوچکترین استفاده ابزاری از آنان را برای مقاصد سیاسی و اقتصادی خود نخواهد داد و حرکت در راستای توسعه «فرهنگ ایثار و شهادت» یکی از نشانههای بارز آن است.
وی تصریح کرد: ایثار و شهادت به عنوان یک فرهنگ متعالی، نتیجه والاترین ارزشهایی است که یک انسان متعهد میتواند به آن مقام دست یابد. این مفاهیم اثرگذار و حرکتآفرین قادر هستند والاترین برکات را به همراه داشته باشند.
سردار فرزندی ادامه داد: حقیقت آن است که اگر رشادتها و خدمات شهدا و ایثارگران به خوبی برای مردم معرفی شوند، بیشترین و بهترین نتایج را به همراه خواهند داشت. باورهای دینی و ملی که امروزه جزء اصلیترین مسائل اعتقادی و فرهنگی به شمار میآیند و در ردیف مهمترین وظایف هستند، از جمله مواردی محسوب میشوند که با معرفی شخصیت، منزلت، عقاید و آرمانهای ناب شهدا و ایثارگران در سطحی فراگیر تقویت میشوند.
رئیس دانشکده علوم سیاسی و ارتباطات کل سپاه در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه همه مدیون شهدا و ایثارگران هستیم، اظهار کرد: شناساندن همه جانبه شهدا و ایثارگران به نسلی که جنگ را ندیده و هشت سال دفاع مقدس را درک نکردهاند، راهی برای ادای دین به آنهاست و در این راستا باید موانع را شناسایی و برطرف کنیم.
عوامل بازدارنده ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه
وی درباره عمدهترین موانع بازدارنده ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه گفت: یکی از بخشهای فرهنگ غنی و ناب اسلام، فرهنگ ایثار و شهادت است که شناخت صحیح و کافی درباره ابعاد گوناگون آن و اشاعه آن در سطح جامعه علاوه بر شرایط و فضای مناسب فردی و اجتماعی، نیازمند شناسائی و رفع اصلیترین موانع و عوامل بازدارنده در این ارتباط است.
سردار فرزندی به لزوم ایجاد زمینهای مناسب برای ترویج این فرهنگ در جامعه تأکید کرد و افزود: عدم شناخت صحیح و کافی نسل جدید از فرهنگ ایثار و شهادت به واسطه ایجاد شکاف بین نسل جوان با نسل شهدا و ایثارگران، منشأ بخشی از مشکلات است. در این راستا باید به شبهات فکری ایجاد شده برای نسل جوان در این زمینه پاسخ داده شود.
وی همچنین از تهاجم فرهنگی دشمنان در قالب تبلیغات سوء رسانهای و جنگ نرم نسبت به عناصر اصیل فرهنگ اسلامی از جمله فرهنگ ایثار و شهادت و کمرنگ کردن پیامدهای مثبت آن برای جامعه به عنوان دیگر عامل بازدارنده یاد کرد.
رئیس دانشکده علوم سیاسی و ارتباطات کل سپاه همچنین از وجود دغدغه فردی در سطح جامعه و اولویت منافع فردی بر مصالح همگانی که منجر به تضعیف باورهای فرهنگی - اسلامی در اقشار مختلف جامعه میشود، به عنوان عامل دیگر در این حوزه یاد کرد.
سردار فرزندی همچنین نهادینه شدن برخی رفتارهای اشتباه و افکار نادرست در افکار عمومی به دلیل تبیین نشدن صحیح فرهنگ ایثار و شهادت و نیز برخوردهای تند و اشتباه در این ارتباط که موجب جبههگیری میشود، دیگر دلیل ناآشنایی نسل جوان با فرهنگ دفاع مقدس برشمرد.
وی گفت: برخورد سلبی و نامناسب با جوانان و عدم استفاده از زبان مناسب و ضعف در معرفی الگوهای عملی به آنان و کمتوجهی به نقش سازنده آنها به همراه محکم نبودن پایههای فکری و عدم درک صحیح از این موضوعات، خود عامل دیگری است که سبب بروز مشکل در شناساندن این ارزشها به جوانان میشود.
سردار فرزندی همچنین تصریح کرد: بیتوجهی به اولویتبندیها، مقتضیات زمانی و شناخت ناکافی از این موانع و راههای مقابله با آن نیز موضوع دیگری است که باید به آن به صورت ویژه توجه کرد.
رابطه مستقیم فرهنگ با زیرساختهای هر جامعه
این مقام مسئول اظهار کرد: باید توجه داشت که زیرساختهای فکری هر جامعهای منبعث از فرهنگ حاکم بر آن جامعه است و مقوله فرهنگ رابطه مستقیمی با زیرساختهای جامعه دارد. در این برهه از زمان که دشمنان برای نیل به تغییر حاکمیت در جامعه، تهاجم به نظامهای فرهنگی را سرلوحه سیاستهای توسعهطلبانه خود قرار دادهاند، باید به این موضوعات توجه بیشتری شود.
وی تصریح کرد: نهادینه کردن ارزشها در جامعه، نیاز به برنامهریزی و سازماندهی دارد. در این حوزه مسئولیت بر عهده تمامی نهادهای فرهنگی جامعه است که قدمهای اساسی برای ارائه الگوهای درست به نسل جوان بردارند و نیازهای متناسب با ارزشهای انقلاب را جوابگو باشند.
نقش رسانهها در تبیین ارزشهای ایثار و شهادت
سردار فرزندی ادامه داد: وزارت آموزش و پرورش و سازمان صدا و سیما مهمترین نهادهای پرمخاطب کشور در این رابطه هستند. دیگر رسانههای گروهی از جمله مطبوعات و رسانههای دیداری و شنیداری و اطلاعرسانی نوین نیز میتوانند نقش قابل توجهی در تبلیغ و ترویج بسیاری از باورها و ارزشهای فرهنگی داشته باشند.
وی با اشاره به فرموده مقام معظم رهبری که «اگر بخواهیم انقلاب و کشور بیمه باشد، باید این شور و شوق، این حرکت عمومی و بسیج ملت را روز به روز تقویت کنیم» گفت: پیامبر گرامی اسلام(ص) با ترویج فرهنگ جهاد و شهادت توانست با جمع اندک و ناتوانی مادی مسلمانان صدر اسلام، نصرت و یاری خداوند متعال را کسب کرده و بزرگترین ضربهها را بر پیکر شرک وارد کند و سبب تثبیت و گسترش سریع اسلام شود.