حجتالاسلام و المسلمین محمد رضا تویسرکانی، نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج مستضعفین، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره انتظارات متقابل دولت و روحانیت در حوزه فرهنگ از یکدیگر و اینکه هر یک دیگری را مسئول اصلی این حوزه میداند، گفت: در مقوله فرهنگ متاسفانه یک افراط و تفریط در همه دولتهای پس از دوران دفاع مقدس وجود داشته است و در واقع دولتها تلاش میکنند تنها در بعد ایجابی فرهنگ فضاسازی صورت دهند.
سیاسیکاری مسئولان؛ عامل اصلی پررنگ کردن بعد ایجابی حوزه فرهنگ
وی ادامه داد: به عقیده من پشت پرده این نوع موضعگیریها و تلاشها در جهت پررنگ کردن بعد ایجابی فرهنگ، مسائل سیاسی است تا به قول خود مسئولان، چهره مثبتی از دولتها نمایش داده شود. در حالی که برای تحقق ارزشهای متعالی اسلامی در جامعه هم محتاج فعالیتهای ایجابی وهم نیازمند تلاشهای سلبی میباشیم.
حجتالاسلام تویسرکانی اظهار کرد: تلاشهای سلبی فعالیتهایی است که می خواهد جلوی حرکات مخرب فرهنگی را بگیرد. به عبارتی عدهای باید در داخل کشور با پدیدههای شوم فرهنگی که از خارج کشور هدایت و کارگردانی میشوند، مقابله کنند و آنها را شناسایی کنند. این عده چه کسانی هستند؟ روحانیت هستند؟ نخبگان و دانشگاهیان هستند؟ آنها که ابزار مقابله با این پدیدههای شوم فرهنگی را ندارند.
مسئولیت روحانیت و نخبگان در بعد ایجابی فرهنگ است
نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج با بیان اینکه مسئولیت نخبگان، روحانیت، دانشجویان و فرهیختگان در بعد ایجابی فرهنگ است، گفت: بعد ایجابی در واقع همان تبیین فرهنگ ارزشی، نشان دادن چهره زیبای دین، معرفی آثار ارزشمند و مروج فرهنگ اسلامی و پاسخگویی به شبهات و این گونه کارهاست.
وی تأکید کرد: به عبارتی وقتی یک پدیده ضد فرهنگی از خارج کشور هدایت، کنترل و راهنمایی میشود، در داخل کشور باید با این پدیده از همان جنس برخورد کرد. لذا وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و سایر دستگاههای امنیتی در حوزه سلبی مسئولیت دارند و باید تلاشهای خودشان را انجام دهند.
حجتالاسلام تویسرکانی یادآور شد: از طرفی حوزههای علمیه، دانشگاهها و مراکز فرهنگی مسئولیتهای خاص خود را در بعد ایجابی دارند. ما نمی توانیم فقط در بعد ایجابی سخن بگوییم و از بعد سلبی عمدی یا سهوی صحبت نکنیم. متاسفانه این نگاه در دولتهای قبلی وجود داشته است و در دولت فعلی هم کمابیش مشاهده میشود.
شورای عالی انقلاب فرهنگی به وظایف سلبی و ایجابی خود در حوزه فرهنگ به خوبی عمل کند
حجتالاسلام تویسرکانی درباره ضعف نهادهای ذیربط در بحث بعد ایجابی فرهنگ و ناهماهنگیهای موجود در میان این نهادها گفت: به نظر میرسد شورای عالی انقلاب فرهنگی، که در واقع قرارگاه فرهنگی کشور است و هم مسئولیت ایجابی و سلبی در حوزه فرهنگ دارد، نتوانسته به طور شایسته و در خور شأن انقلاب اسلامی به وظایف خود عمل کند.
وی ابراز کرد: همچنین شورای عالی فضای مجازی که با حکم رهبر معظم انقلاب تشکیل شد و سیاستهای کلانش مطرح شد آیا توانسته به وظایف خود هم در بعد سلبی و هم در بعد ایجابی به خوبی عمل کند؟ در حالی که بخشی از فرهنگ امروز جامعه ما در اختیار فضای مجازی است و رهبر معظم انقلاب درباره آن فرمودند که اهمیت فضای مجازی به اندازه اهمیت انقلاب اسلامی است.
تویسرکانی اضافه کرد: الان ذهن و فکر بخش زیادی از مردم کشور از جمله قشر جوان از طریق فضای مجازی تغذیه میشود. ما در این زمینه ساز و کار و ساختارش را داریم اما باید مطالبهگری صورت بگیرد. رهبری انقلاب سیاستها و راهبردهای کلان را تبیین و مشخص میکنند اما مسئولان باید این راهبردها را تبدیل به برنامه و فعالیت کنند.
ضرورت مطالبهگری از دستگاههای فرهنگی کشور
وی تصریح کرد: متأسفانه در این مسئله مطالبهگری صورت نمیگیرد. باید از نهادهایی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی و سایر نهادها در بعد سلبی و ایجابی فرهنگ مطالبهگری کنیم.
نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج عنوان کرد: اما نکته آن است که ما نمی توانیم به بهانه کمکاری، ناهماهنگی و بیبرنامگی در بعد ایجابی، آثار تلاش در بعد سلبی را زیر سؤال ببریم یا این دسته فعالیتها را ضد فرهنگ معرفی کنیم.
اهمیت پیشبرد هماهنگ فعالیتهای سلبی و ایجابی
وی با بیان اینکه البته ضرورت دارد فعالیتهای سلبی و ایجابی هماهنگ و به موازات هم پیش رود تا اثرگذاری بیشتری حاصل شود، گفت: این به مانند عملیات دوران دفاع مقدس است که هم کار اطلاعاتی و هم ضد اطلاعاتی انجام میشد. در حوزه فرهنگ هم، کار سلبی و ایجابی باید هماهنگ با یکدیگر انجام شوند. در واقع بعد ایجابی و سلبی نباید فدای یکدیگر شوند تا بتوان ارزشهای الهی را محقق کرد.
حجتالاسلام تویسرکانی در پایان اظهار کرد: اگر به فقه خودمان نیز نگاه کنیم میبینیم کتاب دیات، قصاص و حدود داریم که همان بعد سلبی است. اما آیا همه دین این است؟ خیر، دین بعد ایجابی هم دارد و باید به آن نیز توجه کرد.