حجتالاسلام والمسلمین علیرضا سلیمی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره نقش دولت و روحانیت در حوزه فرهنگ گفت: در مباحث فرهنگی همه وظیفه دارند و هیچکس نباید توپ را در زمین دیگری بیندازد. اصل این است که حکومت اسلامی در حوزه فرهنگ وظایف جدی دارد و باید به این وظایف عمل کند.
وظیفه دولت در حوزه فرهنگ بسترسازی و نظارت بر تولیدات فرهنگی است
وی ادامه داد: حکومت اسلامی قطعا وظیفه دارد که در حوزه فرهنگ، بسترسازی کند، موانع پیش روی افراد را از سر راه بردارد، برای سعادت مردم برنامه داشته باشد و بر تولیدات فرهنگی به صورت ویژه نظارت کند.
حجتالاسلام سلیمی اظهار کرد: در واقع حکومت اسلامی نمیتواند در حوزه فرهنگ نظارهگر باشد که سم و آلودگی وارد اذهان و افکار آحاد افراد جامعه شود.
علمداری روحانیت در فرهنگ وظایف دولت را نفی نمیکند
منتخب مردم دلیجان و محلات در مجلس عنوان کرد: روحانیت هم به نوبه خودش وظایفی برعهده دارد و در حوزههای مرتبط با خودش باید اقدام کند، اما این مسئله به معنای آن نیست که حکومت به بهانه اینکه روحانیت باید علمدار مسائل فرهنگی باشد وظایف خود را انجام ندهد.
وی تأکید کرد: چه کسی باید بر تولیدات فرهنگی مانند کتاب، فیلم، موسیقی و ... نظارت کند؟ چه کسی باید در صورت بروز انحراف با آن برخورد کند؟ روشن است که این از وظایف حاکمیت است و نباید به بهانههای مختلف از وظایف مربوط به حوزه خودمان شانه خالی کنیم.
هدفگذاری و همراستا سازی؛ وظیفه دولت در قبال فعالیت مجموعههای فرهنگی
حجتالاسلام سلیمی یادآور شد: مسئله بعد اینکه دولت باید سیاستگذار باشد و رفتارهای مجموعههای فرهنگی را هدفگذاری کند و همراستا سازد. الان مجموعههای زیادی در بخش فرهنگ در حال فعالیت هستند و یکی از مشکلات و معضلاتی که امروز با آن مواجه هستیم این است که این مجموعههای مختلف همراستا نیستند.
وی تصریح کرد: قطعا دولت وظیفه سنگینی در قبال همراستا کردن این مجموعهها از یکسو و هدفگذاری و سیاستگذاری برای اقدامات آنها از سوی دیگر بر عهده دارد؛ دولت نمی تواند به این عنوان که مثلا فلان مجموعه بودجه گرفته است یا فلان مجموعه باید به وظایف ذاتی خودش عمل کند از این دو مسئولیت مهم شانه خالی کند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اظهار کرد: نکته بعد اینکه اگر این مجموعهها هم راستا عمل کنند طبیعی است که یک همافزایی در مجموعههای فرهنگی بوجود میآید و خروجی کار دوچندان خواهد شد.
چالشهای امروز حوزه فرهنگ مربوط به کمکاری در انجام اقدامات فرابخشی است
وی با بیان اینکه در حوزه فرهنگ، فارغ از مسائل مربوط به سیاستگذاری، یک سلسله مسائل کلان فرابخشی نیز وجود دارد، گفت: این اقدامات فرابخشی را چه کسی باید اجرایی کند؟ مشخص است که دولت وظیفه سنگینی برای اجرای آنها بر عهده دارد. به دلیل احاطهای که دولت بر بخشهای مختلف دارد باید اقدامات فرابخشی خود را سامان دهد تا مباحث فرهنگی دچار چالشهای فراوان نباشد.
سلیمی افزود: بسیاری از چالشها و خلأهایی که امروز متأسفانه در حوزه فرهنگ با آن مواجه هستیم مربوط به اقدامات فرابخشی است و مشخص نیست چه کسی باید به این مسائل سامان دهد و این مسئله فقط مربوط به این دوره نیست و از دورههای قبل هم وجود داشته است ولی امروز هم ما شاهد نوعی کمکاری در میان مسئولین ذیربط در این بخش هستیم.
وی ابراز کرد: روحانیت وظیفه سنگینی در بخش فرهنگ برعهده دارد، در این مسئله شکی نیست. اما باید از آنها در حیطه مسائل خودشان انتظار داشته باشیم. آیا فقط روحانیت است که به عنوان یک بخش غیر دولتی موظف به انجام اقدامات فرهنگی است؟ این همه سازمانهای دولتی و غیر دولتی که میلیاردها تومان بودجه در اختیارشان قرار میگیرد وظیفهای در حوزه فرهنگ ندارند؟
دولت نقش راهنما و پدری روحانیت را به رسمیت بشناسد
حجتالاسلام سلیمی عنوان کرد: روحانیت میتواند نقش پدری و راهنما را ایفا کند اما به شرطی که دولت و سازمانهای مختلف این نقش پدری و راهنما بودن را برای روحانیت به رسمیت بشناسند. وقتی دولت جایگاهی برای روحانیت در مجموعههای ذیربط خودش قائل نیست، آیا صحبت از علمدار بودن روحانیت در حوزه فرهنگ یک تعارف صرف نیست؟
وی در پایان اظهار کرد: به نظر میرسد ما باید تعارفات را با همدیگر کنار بگذاریم و به جای حواله کردن امور به یکدیگر و پاسکاری، همه همراستا با یکدیگر برای سامان دادن حوزه فرهنگ و رفع معضلات فرهنگی اقدام کنیم. به نظر میرسد یک مقدار دیر شده است و کمکاریهای جدی را در این حوزه مشاهده میکنیم.