به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به تازگی دفتر مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، گزارشی تحت عنوان «شخصیت حقوقی و مسئله ربا» را به قلم رضا میرزاخانی منتشر کرده است.
در مقدمه این گزارش میخوانیم: پرسش اصلى، این است که از نگاه فقهى و مستند به ادله شرعى، آیا شخصیت حقوقى، مىتواند همانند شخصیت حقیقى و طبیعى، اهلیت داشته باشد و موضوع حق و تکلیف قرار گیرد؟ و آیا ادله حرمت ربا، شخصیت حقوقی را نیز شامل میشود؟
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: اگر بخواهیم از عنوان شخصیت حقوقی به معنای وسیع و گسترده امروزی آن در جوامع ابتدایی سراغ بگیریم، باید بگوییم که چنین عنوانی با این اوصاف در آن جوامع نمیتوان یافت؛ ولی میتوانیم بگوییم که فکر شخصیت حقوقی در جوامع اولیه بشری به صورت ابتدایی و نیمهمتبلور وجود داشته است.
همچنین میخوانیم: اکثر فقهاء و حقوقدانان با قبول ملکیت برای شخصیت حقوقی، آن را پذیرفته و موضوع حق و تکلیف قرار دادهاند؛ بنابراین شخصیت حقوقی نیز مانند شخصیت حقیقی اهلیت تملک و مالکیت داشته و احکام فقهی و حقوقی که بر مالکیت بار میشود، شخصیت حقوقی را نیز شامل می شود. از جمله مهمترین احکام، مربوط به مالکیت، مسئله «ربا»است.
علاقهمندان میتوانند جهت دریافت این گزارش به این لینک مراجعه کنند.