به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان کشور، امروز یکشنبه 30 شهریور ماه طی نشستی خبری به تشریح برنامههای دومین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فراوردههای طبیعی و طب سنتی ایران پرداخت و اعلام کرد: این نمایشگاه از هفتم تا 10 مهر ماه در مصلی تهران برگزار میشود.
کمیسازی و پیگیری سیاستهای کلی علم و فناوری را به طور جدی دنبال میکنیم
وی ضمن تشکر از مقام معظم رهبری برای ابلاغ سیاستهای کلی علم و فناوری، عنوان کرد: ما بحث کمیسازی و پیگری این سیاتها را به طور جدی دنبال میکنیم تا بتوانیم در مقاطع مختلف پیشرفت پروژهها را شاهد باشیم.
ستاری با تأکید بر لزوم تفکیک میان پژوهشهای بنیادی و پژوهشهای که قابلیت تجاریسازی دارند، گفت: بخشی که در معاونت علم و فناوری در خصوص سیاستهای کلی علم و فناوری باید پیگیری شود بحث تفکیک وظایف و برخورد میان پژوهشهای بنیادی و پژوهشهای تجاریسازی است که هر دو هم مهم هستند اما اشتباه ما در گذشته این بوده که این دو پژوهش را یکی دانستهایم.
وی ادامه داد: این اشتباه باعث شده حتی سرمایه اندکی هم که در حوزه پژوهش کشور پرداخت شده عملکرد و راندمان لازم را نداشته باشد و موجب شده است که پژوهشها درآمدزا نباشد در حالی که یکی از بحثهای اصلی این است که پژوهش باید درآمدزا باشد.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور پژوهشهای بنیادی را نیز باعث اقتدار کشور دانست و با اشاره به اینکه پیشبینی میکند نمایشگاه گیاهان دارویی یکی از نمایشگاه خوب و موفق باشد، گفت: پتانسیلهای بسیار بالایی در این حوزه وجود دارد.
گیاهان دارویی یکی از اولویتهای اصلی کشور در حوزه آب است
ستاری وجود تنوع اقلیمی در کشور را یکی از حوزههایی دانست که محل مناسبی برای جلوگیری از خام فروشی است و اظهار کرد: گیاهان دارویی یکی از اولویتهای اصلی کشور در حوزه آب است؛ میتوان در حوزه کشت از کشت اقلامی که بیشتر آب استفاده میکنند به سمت حوزه گیاهان دارویی برویم. ایجاد صنایع وابسته به گیاهان دارویی، توسعه علوم این حوزه ، استفاده از گیاهان دارویی یا داروهای گیاهی به عنوان مکملهای غذایی و ... مباحثی است که پتانسیلب زیادی برای ایجاد اشتغال در کشور ایجاد میکند.
وی ادامه داد: بسیاری از گیاهان دارویی ایران برای دنیا ناشناخته است، گیاهانی که ارزشهای اقتصادی بالایی دارند و اکنون در دومین نمایشگاه ملی گیاهان دارویی بیش از 330 شرکت خصوصی، 88 دستگاه دولتی و30 فنبازار حضور خواهند داشت که امیدواریم در حوزه تجاری سازی گیاهان دارویی نمایشگاه موفق باشد.
در ادامه این نشست خبری محمد حسن عصاره، دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی به مزیتهای نسبی کشور در حوزه گیاهان دارویی اشاره کرد و گفت: متأسفانه این مزیتها ناشناخته مانده است. تعداد گیاهان دارویی در ایران هشت هزار تخمین زده شده است که از این میان هفت هزار گیاه شناسایی شده است.
وی افزود: از این تعداد گیاهان دارویی بر اساس مستندات علمی که محققان منتشر کردهاند نزدیک به دو هزار و 300 گونه دارای خواص مختلفی هستند که میتوانند تبدیل به صنعت شوند و به عنوان گیاهان صنعتی تبدیل به کالاهایی شوند که ارزش افزوده داشته باشند و به عنوان کالای دانشبنیان در مصرف داخل، مصرف برای صادرات و ارتقای سلامت جامعه بهرهبرداری شوند.
عصاره همچنین عنوان کرد: چیزی نزدیک به دو هزار و 300 گونه گیاه دارای خواص مختلف از جمله خواص دارویی، شیرینکنندههای طبیعی، مکملهای غذایی، چاشنیجات، ماده اولیه صنعت عطر سازی، طعم دهندههای طبیعی و ... هستند که با توجه به افزایش فوقالعاده استفاده از فراودههای طبیعی به جای فراوردههای شیمیایی میتواند به عنوان یک صنعت روز به روز شکوفاتر شود.
وی تصریح کرد: ایران میتواند اشتغال دانشبنیان گستردهای را در این زمینه جهت بدهد و تمدن کهن ایران دارای ارزشها و میراث پزشکی به عنوان مکتب پزشکی ایران است که رویکرد جدید مصرف فرآوردههایی که با انسان سازگارتر است میتواند در این حوزه تأثیرگذار باشد.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی به کاهش رویکردها به افزودنیهای شیمیایی در جهان نیز اشاره و عنوان کرد: در گذشته افزودنیهای شیمیایی صنعت پرسودی بود اما روز به روز از سوی مراکز رسمی بهداشتی ممنوع میشوند و شاید تا چند سال آینده بیش از 90 درصد این ترکیبات در مصارف زندگی ممنوع شوند و جای خودشان را به فرآوردههای طبیعی عوض کنند و این فرصت خوبی برای کشورما است که اشتغال گستردهای را در این زمینه شکل دهد.
کشت گیاهان دارویی در بخشهایی از کشور که با کمبود آب مواجه هستند
علی وطنی، معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری نیز عنوان کرد: الگوی کشت محصولات کشاورزی با الگوی سنتی نه تنها پاسخگوی تأمین نیاز کشور نیست بلکه موجب منفک شدن بخشی نیروی کار از بخش کشاورزی شده است. تحقیقات نشان میدهد که بخشهایی از کشور که با کمبود آب مواجه است، اگر چه با تهدید مواجه هستند اما به عنوان یک مزیت، فرصت لازم را برای کشت گیاهان دارویی فراهم میکند.
وی تصریح کرد: نکته اینجاست که چگونه تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم. در آینده نه چندان دور یکی از بیشترین زمینههای اشتغال در کشور بخش گیاهان دارویی و متعاقب آن داروهای گیاهی خواهند بود که صنعت بزرگی را در دنیا پوشش خواهد داد.
هزارو 728 گونه گیاه دارویی ایران در معرض انقراض هستند
پاسخ به سؤالهای خبرنگاران بخش نهایی این نشست خبری بود: عصاره در پاسخ به سؤالی در خصوص گیاهان دارویی در معرض انقراض عنوان کرد: از میان هشت هزار گیاه دارویی کشور هزار و 728 گونه در معرض انقراض هستند که در این زمینه کتابی با عنوان «کتاب قرمز» نوشته شده است.
وی در با تأکید بر لزوم ایجاد شبکه توزیع مناسب گیاهان دارویی، گفت: طرحی با عنوان داروخانه گیاهی از سوی وزارت بهداشت طراحی شده است که اگر اجرا شود محصولات دارای مجوز بهداشت متولی فروش پیدا میکنند.
عصاره هدف و شعار دومین جشنواره گیاهان دارویی را متناسب با شعار سال مبحث اقتصاد و فرهنگ عنوان کرد و گفت: طب سنتی به عنوان مکتب طب ایران بیش از 14 هزار نسخه خطی دارد اما نسل جوان ما با این مکتب آشنا نیست.
چند نفر از دانشجویان پزشکی ما کتاب قانون ابنسینا را خواندهاند؟
وی سؤال کرد: به راستی چند نفر از دانشجویان پزشکی ما کتاب قانون ابنسینا را خواندهاند؛ چند نفر از دانشجویان پزشکی ما میدانند الحاوی زکریای رازی چند جلد دارد؟ در جهان 23 جلد کتاب الحاوی به 16 زبان ترجمه شده است اما ما تاکنون فقط توانستهایم 11 جلد آن را به زبان فارسی که زبان نویسنده آن است ترجمه کنیم که به زودی رونمایی میشود.
عصاره یکی از اهداف برگزاری نمایشگاه ملی گیاهان دارویی را فرهنگسازی و آشنایی بیشتر مردم با تاریخ پزشکی ایران عنوان کرد و گفت: 18 کارگاه آموزشی در این نمایشگاه برگزار میشود.