به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) دومین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب سنتی ایران امروز دوشنبه، هفتم مهرماه با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور، سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی و جمعی از نمایندگان مجلس، فعالان و دست اندرکاران حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی در مصلی بزرگ امام خمینی(ره) افتتاح شد.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهوری محصولات و فناوریهای تولید شده در حوزه گیاهان دارویی را ارزشمند برشمرد و افزود: در این بین نکته حائز اهمیت این است که این فناوری و ظرفیت گیاهان دارویی تبدیل به فرآورده شوند و به جای صادرات محصولات خام، از طریق صادرات فرآوردههای گیاهان دارویی صادر شوند تا از این طریق ارزش افزوده ایجاد کنیم.
معاون اول رییس جمهور اقتصاد دانشبنیان را محور اصلی سیاستهای آینده دولت در حوزه اقتصاد دانست و افزود: یکی از محورهای سیاستهای آینده دولت تدبیر و امید بر مبنای توسعه علم است که سیاستی جدی محسوب میشود. همچنین توسعه شرکتهای دانشبنیان که جهتگیری اصلی دولت در کنار شکوفایی استعدادهای طبیعی کشور در دستور کار خواهد بود. همه استعدادها و ظرفیتها در این زمینهها وجود دارد و امیدواریم در آینده شاهد تحولی جدی در این بخش باشیم.
سهم ۴۵۰ میلیون دلاری ایران در صادارات گیاهان دارویی/ رفع خلأهای طب سنتی
سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در این مراسم طی سخنانی سهم صادرات گیاهان دارویی در دنیا را 100 میلیارد دلار دانست و گفت: این عدد متاسفانه در ایران 450 میلیون دلار است که بیشترین حجم این رقم هم مربوط به صادرات زعفران است. بنابراین باید تلاش کنیم این رقم را براساس ظرفیت بالای ایران در این حوزه، افزایش دهیم.
وی با اشاره به اینکه در نمایشگاه امسال مظلومیت ابوعلی سینا و رازی نمود یافته بود، خاطر نشان کرد: متاسفانه بنا به دلایلی ابوعلی سینا و رازی که بزرگترین دانشمندان ایران در حوزه گیاهان دارویی هستند مجهول ماندهاند و تاکنون آثار مکتوب آنان به صورت کامل به زبان فارسی ترجمه نشده یا به درستی مورد استفاده قرار نگرفته بود.
وجود دو هزار گونه گیاهی شناخته شده در زمینه گیاهان دارویی
براساس گزارش ایکنا، محمود حجتی، وزیر جهادکشاورزی نیز در این مراسم خبر از آمادگی این وزارتخانه جهت تأمین بستر لازم تولید ماده خام گیاهان دارویی داد و افزود: به جرئت میتوان گفت از لحاظ اقلیمی، وجود گونههای دارویی گیاهی ظرفیت منحصر به فردی در تولید گیاهان دارویی داریم.
حجتی با اشاره به اینکه ایران کشوری منحصر بهفرد در زمینه گیاهان دارویی است، گفت: هم اکنون دو هزار گونه گیاهی شناخته شده در زمینه گیاهان دارویی در کشور وجود دارد که در حوزههای مختلفی میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند. یکی از دلایل کمبود تولید این محصولات این بوده که تا کنون تقاضایی برای چنین محصولاتی نبوده است، به همین دلیل چون تولید چندانی صورت نگرفته است کمتر خواص این گیاهان شناخته شده است.
تجلیل از پیشکسوتان عرصه گیاهان دارویی و طب سنتی
براساس گزارش ایکنا، پس از پایان سخنرانان حاضر در این مراسم از پیشکسوتان عرصه گیاهان دارویی و طب سنتی تقدیر و تجلیل شد. براین اساس اساتید و فرهیختگان برتر شده در این افتتاحیه عبارتند از: «ابوالقاسم سلطانی» موسس موزه گیاهان دارویی در دانشکده داروسازی و نگارنده دایرهالمعارف طب سنتی و گیاهان دارویی ایران؛ «پروفسور ابوالقاسم متین» دکتری اکولوژی از دانشگاه برلن غربی، عضو موسسه انجمن علمی گیاهان دارویی و معطر ایران، مولف و مترجم بیش از 23 عنوان کتاب و بیش از 15 عنوان مقاله تحقیقاتی؛ «مرحوم مهندس حسین حجازی» پدر اسانس ایران، موسس شرکت داروسازی باریج اسانس و دارای جایزه مدیریت کیفیت از کشور سوئیس؛ «مرحوم دکتر رضا امید بیگی» دارای دکتری تولید و فرآوری گیاهان دارویی از آکادمی علوم مجارستان، موسس شرکت دارویی زردبند و پدر صنعت نوین تولید و فرآوری گیاهان دارویی ایران؛ «فریبرز معطر» دکترای فیتومارسی از آلمان، کارلسروحه و ماربورگ، استاد ممتاز و پایهگذار طب اسلامی و سنتی و «سید محمد فخر طباطبایی» که باغ گیاهشناسی در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران را احداث کرده و دارای بیش از 12 عنوان مقاله فارسی و انگلیسی است.
رونمایی از ترجمه روان و جدید کتاب قانون بوعلی سینا
براساس گزارش ایکنا، پس از مراسم افتتاحیه، معاون اول ریاست جمهوری به همراه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزیر جهاد کشاورزی با حضور در غرفه های ویژه نمایشگاه از ترجمه روان و جدید کتاب قانون بوعلی سینا رونمایی کردند.
این کتاب در نمایشگاه امسال با هشت جلد ارائه شده است که تاکنون پنج جلد آن به صورت کامل به نوشتار امروزی ترجمه شده و در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است. همچنین جلد هفتم و هشتم کتاب الحاوی اثر به جا مانده از دانشمندان ایرانی ذکریای رازی در این نمایشگاه رونمایی شد. کتاب فوق توسط مرکز تحقیقات طب سنتی و مفردات پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ترجمه شده است.
رونمایی از کتاب فرهنگ اصطلاحات طب سنتی
همچنین در ادامه بازدیدکنندگان از کتاب فرهنگ اصطلاحات طب سنتی که به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی ترجمه شده رونمایی کردند. همچنین پماد هیلا که برای اولین بار در کشور تولید شده بود و فرمولاسیون آن برگرفته از طب سنتی است و برای سوختگیهای درجه 1 و 2 استفاده می شود در این نمایشگاه رونمایی شد.