محمود خدادوست، معاون طب ایرانی و اسلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به خلأ مباحث اخلاقی و رویکرد حکیمپروری در امر آموزش و تربیت نیروی انسانی دستاندرکار حوزه سلامت، عنوان کرد: حکمای طب ایرانی و اسلامی در کنار دانش طبی، اشراف کاملی به مسائل اخلاقی، حکمت و فلسفه داشتند.
قرآن و حدیث، حکمت، اخلاق و فلسفه پیش نیاز طب ایرانی و اسلامی
خدادوست یادآور شد: در منابع طبی گفته شده پیش نیاز علم طب علوم دیگری همچون علم قرآن و حدیث، حکمت، اخلاق و فلسفه است و فرد باید چنین مباحثی را فرابگیرد. همین مسائل باعث میشد تا رویکرد این حکیم و طبیب نسبت به گیرندگان خدمات طبی رویکردی کاملا متفاوت باشد.
حکما هویتی فراتر از نگاه مادی را برای بیمار قائل بودند
معاون طب ایرانی و اسلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: این اعتقاد و باور که شفای اصلی دست خداست جزو باورهای دانشی و علمی حکمای ما قرار میگرفت و هویتی که برای گیرنده خدمت قائل بودند هویتی فراتر از نگاه مادی بود.
غفلت از رویکرد توحید محوری و اخلاق مداری در طب نوین
وی تصریح کرد: بنابراین تمام نگاه حکیم و طبیب در بحث درمان متفاوت بود ولی رویکرد توحید محوری و اخلاق مداری به جای اینکه در بحث مسائل طبی جدید و در بین دستاندرکار حوزه سلامت به طور ویژه و قویتر از سایر علوم باشد صرفا به بعد فیزیکی و فیزیولوژیک محدود شده است.
معاون طب ایرانی و اسلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: سابق بر این نیز سازمان بهداشت جهانی سلامت را شامل رفاه جسمی، روانی و اجتماعی میدانست ولی چندین سال است که این مجموعه نیز به خلأ معنویت پی برده و سلامت معنوی را به عنوان بعد چهارم سلامت معرفی کرده است.
حکمت، اخلاق و معنویت جزو دانشهای پایه برای ورود به طب ایرانی بوده است
خدادوست اضافه کرد: بعد معنوی در پیشینیه طب ایرانی و اسلامی به صورت کاملا قوی وجود داشته و حکمت، اخلاق و معنویت جزو دانشهای پایه برای ورود به علم طب بوده ولی ما از این ظرفیت غفلت کرده و به خوبی به آن توجه نکردهایم.
وی عنوان کرد: در طب جدید به دلیل رویکرد مادی که به انسان وجود دارد از چنین قواعدی غفلت کردهایم ولی عوامل متعددی دیگری فراتر از بعد مادی و روانی وجود دارند که در تندرستی و معالجه فرد مؤثر است.
معاون طب ایرانی و اسلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پایان گفت: ما در طب ایرانی از ظرفیت بسیار مناسبی برخورداریم که باید در آموزههای دانش پزشکی و دستاندرکار حوزه سلامت به ابعاد معنوی، اخلاقی و حکمتی توجه بیشتری کنیم.