به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری نمایشگاه کتاب فرانکفورت ظهر امروز، چهارشنبه نهم مهرماه با حضور امیرمسعود شهرامنیا، مدیرعامل مؤسسه نمایشگاه فرهنگی ایران و خبرنگاران در محل مؤسسه برگزار شد.
شهرامنیا در این نشست با اشاره به سابقه برگزاری نمایشگاه کتاب فرانکفورت گفت: شهر فرانکفورت سالانه در ماه اکتبر(مهرماه) نمایشگاه کتاب برگزار میکند و سابقه طولانی دارد و اینکه گفته میشود امسال شصت و ششمین دوره آن برگزار میشود، در واقع این سابقه مربوط به زمانی است که این نمایشگاه در فرانکفورت برگزار میشود وگرنه قبلا در شهر دیگر آلمان برگزار میشد.
تنوع حضور ناشران بینالمللی دلیل اهمیت نمایشگاه کتاب فرانکفورت
وی افزود: این نمایشگاه ارتباط مستقیمی با دولت آلمان ندارد و از سوی اتحادیه ناشران این کشور برگزار میشود و با توجه به اینکه از شهرهای مهم آلمان است، از نظر تجاری و مرکزیت بانکها شهر معروفی است و به مرور زمان اهمیت آن افزایش یافت و این اهمیت در حال حاضر به دلیل تنوع حضور ناشران بینالمللی است.
شهرامنیا با بیان اینکه این نمایشگاه، یک نمایشگاه عمومی نیست، تصریح کرد: گاهی اشتباهاتی پیش میآید و برخی درباره حضور عموم مردم در این نمایشگاه سؤالاتی میپرسند، که باید گفت این نمایشگاه برای عموم مردم نبوده و یک نمایشگاه تخصصی برای ناشران است. یعنی همانند نمایشگاههای کتاب تهران، هند و یا کشورهای عربی غیر از عربستان نیست.
وی با اشاره به زمان نمایشگاه گفت: این نمایشگاه از 16 تا 20 مهر به مدت پنج روز برپا خواهد بود که سه روز نخست آن با بالا بودن قیمت کتاب مردم مراجعه نمیکنند و دو روز آخر که مصادف با تعطیلی نیز هست و هزینه بلیت کاهش مییابد میتوانند به این نمایشگاه مراجعه کنند و بنابراین سعی شده روند بینابینی داشته باشد.
شهرامنیا ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران طی سالهای اخیر اگر چه فرازها و فرودهای مختلفی را تجربه کرده است، اما نمایشگاه کتاب فرانکفورت را مهم دانسته و چه بدنه دولت و چه ناشران سعی کردهاند در این نمایشگاه حضور داشته باشند و امسال هم همین برنامه را در پیش داشتیم و برنامهریزی ما حضور پررنگ در نمایشگاه بوده است.
رویکرد مؤسسه؛ بسترسازی برای حضور پررنگتر بدنه نشر
وی بیان کرد: فضایی که برای حضور ایران در این نمایشگاه در نظر گرفته شده، 240 مترمربع است که 200 مترمربع در فضای بینالمللی و ناشران بزرگسال است و 50 مترمربع نیز در اختیار ناشران کودک است و چون جنبه بینالمللی آن بر سایر جنبههای آن میچربد، چینش ناشران غیر از چند مورد خاص، به صورت حروف الفبایی است و با توجه به الفبایی کشورمان با کشورهای عربی، غرفه ما در مجاورت کشورهای عربی و تعدادی از کشورهای اروپای شرقی است اما در رابطه با غرفه کودکان این چینش موضوعی بوده است.
شهرامنیا با اشاره به سیاستهای مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران گفت: مؤسسه از سالها پیش عهدهدار برگزاری نمایشگاههای در داخل و خارج از کشور بوده است و ما به عنوان نماینده صنعت نشر کشورمان در نمایشگاههای گوناگون حضور داریم. در رویکرد جدید بنا داریم و این مسیر را ادامه میدهیم که به جای اینکه مستقیما در رابطه با فعالیتهای نشر و انتخاب کتاب از ناشران ورود کنیم رویکرد کنونی ما بسترسازی و فراهم کردن مقدمات برای حضور پررنگتر بدنه نشر است.
فضای 200 متر بزرگسال را به سه بخش تقسیم کردیم که بخشی را به ناشران، تشکلهای نشر و آزانسهای ادبی اختصاص دادیم که این امر جنبه حمایتی داشته است و حدود 10 ناشر، سه تشکل نشر و 3 آژانس ادبیدر غرفه بزرگسال و یک آژانس ادبی در غرفه کودک حضور خواهند داشت. بخش دوم به معرفی کتابهایی که در نمایشگاه حضور ندارند اختصاص یافته است و بخشی هم برنامههای جنبی، اطلاعرسانی و ... است که در این غرفه به معرفی نمایشگاه کتاب تهران، صنعت نشر کشور و ... پرداخته شده است.
ارائه 1300 عنوان کتاب ایرانی
وی با اشاره به انتخاب کتاب و ارائه در این نمایشگاه گفت: بخش انتخاب کتاب به اتحادیه ناشران تهران واگذار شد که فراخوانی را اعلام کردند و تعداد قابل توجهی از ناشران کتابهای خود را ارسال کردند و کتابهایی از میان آنها انتخاب شد و کتابهای ویژه کودکان نیز به انجمن ناشران کودک واگذار شد و همچنین از مجمع ناشران دفاع مقدس نیز برای انتخاب کتاب کمک گرفتیم که در حدود 1300 عنوان کتاب از سوی 282 ناشر انتخاب شد که از میان آنها 250 عنوان در غرفه کودک، 180 عنوان توسط اتحادیه ناشران تهران، 70 عنوان کتاب با موضوع دفاع مقدس و 50 عنوان نیز با موضوع دینی و انقلاب اسلامی است که این کتابها برای عرضه در قسمت موضوعی نمایشگاه است.
شهرامنیا با اشاره به حضور نویسندگان در این نمایشگاه بیان کرد: در این دوره سه نویسنده از جمله مجید قیصری، نویسنده بزرگسال، داستاننویس و نویسنده دفاع مقدس، محبوبه نجفخانی، نویسنده کودک و معصومه رامهرمزی، نویسنده دفاع مقدس حضور مییابند، از سوی دیگر برای حضور 120 ناشر کمک کردیم.
وی ادامه داد: کاتالوگهایی برای معرفی کتابهای از سوی انجمن ناشران کودک، اتحادیه ناشران کتاب تهران و مجمع ناشران دفاع مقدس تهیه شده است که در روز نخست نمایشگاه رونمایی ترجمه انگلیسی کتاب «یکشنبه آخر» با حضور معصومه رامهرمزی نویسنده کتاب انجام میشود و محمد طلوعی داستانخوانی میکند. در روز دوم که به نام روز ایران نامگذاری شده است، هوشنگ مرادی کرمانی نیز در مراسم رونمایی ترجمه انگلیسی کتاب «خمره» حضور خواهد داشت. همچنین سیدمهدی شجاعی از ترجمه انگلیسی مجموعه داستانی خود رونمایی میکند و کتایون ریاحی نیز در رونمایی کتاب خود حضور خواهد داشت. ترجمه آلمانی کتاب «احتمالاً گم شدهام» نیز با حضور سارا سالار رونمایی میشود.
برگزاری نشست حمایت از ترجمه کتابهای ایرانی
مدیرعامل مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران گفت: در روز سوم کتابآرایی و تصویرگری در ایران بررسی میشود و روز چهارم نیز که روز نشست است، نشست تخصصی فرصتهای اقتصادی نشر در ایران برگزار میشود که درباره گرنت در ایران و ترجمه آثار ایرانی به زبانهای گوناگون صحبت خواهد شد. نشست بررسی استعدادها و تواناییهای ادبیات کودک و نوجوان فارسی برای جهانی شدن موضوع نشست دیگر است که با حضور مکتبیفرد، ترهنده، هوشنگ مرادیکرمانی و مسعود صفوی اجرا میشود. و در روز پنجم دیدار با نویسندگان ایرانی در غرفه ایران را خواهیم داشت.
وی در ادامه از دیدار با یورگن بوس، رئیس نمایشگاه کتاب فرانکفورت در جریان برگزاری نمایشگاه کتاب فرانکفورت خبر داد و گفت: مهمترین هدف ما از مذاکره با وی موضوع حضور ایران به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب فرانکفورت است؛ چرا که هر ساله در این نمایشگاه مهمان ویژه دوره بعد معرفی میشود و البته حضور این کشور در این نمایشگاه به عنوان مهمان ویژه مستلزم تأمین هزینههای بسیار سنگینی است اما تجربه سالهای گذشته نشان داده که هر کشوری که به عنوان مهمان ویژه در این نمایشگاه حضور یافته است، این حضور مستقل به فرصتی بزرگ برای رشد صنعت نشر آن کشور تبدیل شده است.
شهرامنیا با اشاره به قرار ملاقاتهای گوناگون در این دوره بیان کرد: آژانسهای ادبی و اتحادیه ناشران در این دوره نشستهای متعددی را در نظر دارند و همچنین نشستهایی با رئیس نمایشگاه کتاب فرانکفورت، رئیس اتحادیه ناشران پاریس و رؤسای نمایشگاههای منطقهای برگزار خواهد شد تا بیش از پیش بر صنعت نشر ما اثرگذار باشد.
وی در ادامه تصریح کرد: از میان 1300 عنوان کتاب، مجمع ناشران دفاع مقدس 70 عنوان، انجمن ناشران دانشگاهی 25، نشر الهدی 100 عنوان، چکه 50، پژوهشکده مطالعات وزارت ارشاد 50 عنوان، جامعةالمصطفی 50، طوبای محبت 60، خانه هنرمندان 135 عنوان، آژانس ادبی غزال با 90 عنوان از 15 ناشر، دفتر نشر فرهنگ اسلامی 5 و مجمع ناشران انقلاب اسلامی 35 عنوان، قدر ولایت 9 عنوان و فرهیزش با یک کتاب نفیس نهجالبلاغه در این نمایشگاه حضور خواهند داشت.
حضور گسترده ایران در نمایشگاههای کتاب خارجی در آبانماه
شهرامنیا ادامه داد: در نظر داریم در نمایشگاههای کتاب کشورهای دیگر نیز حضور یابیم که نمایشگاه کتاب تاجیکستان از جمله آنهاست و در شهر دوشنبه برگزار میشود که به دلیل همزبانی با این کشور، حضور در آن اهمیت داشته و در اولویت فرهنگی ماست. همچنین با توجه به حضور در نمایشگاههای کتاب مسکو و پکن، نمایشگاه مسکو از ایران دعوت کرد تا در سال آینده به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب مسکو باشد و در حال حاضر آنها منتظر پاسخ ایران هستند. که این نمایشگاه نیز از اعتبار بالایی برخوردار است چرا که جمعیت بالای کتابخوان آن و تیراژ بالای کتاب در روسیه بر اهمیت این نمایشگاه افزوده است.
وی تصریح کرد: در نمایشگاه کتاب پکن نیز حضور گستردهای خواهیم داشت و با توجه به اینکه آنها در حوزه نشر الکترونیک پیشتار هستند، حضور ما در این نمایشگاه در آبانماه قطعی شده است. همچنین حضور در نمایشگاه کتاب استانبول، شارجه، الجزایر، صربستان و داغستان قطعی شده است.
مدیرعامل نمایشگاههای فرهنگی ایران یادآور شد: با توجه به اینکه در نمایشگاه کتاب پاریس با الجزایر توافقاتی مبنی بر مبادله غرفه صورت گرفت، از این رو در نمایشگاه الجزایر حضور رایگان ما در آن فراهم شده است و حضور در نمایشگاه صربستان نیز با همکاری رایزن فرهنگی ایران در بلگراد انجام میشود.
شهرامنیا ادامه داد: علاوه بر این نمایشگاههای مهمی نظیر بلونیا و پاریس نیز که طی ماههای آینده برگزار خواهد شد از اهمیت بالایی برخوردار است و برنامههای مهمی برای حضور در آنها خواهیم داشت.
انتخاب مکان نمایشگاه کتاب تهران بر سر دو راهی مصلا و نمایشگاههای دائمی
وی درباره نمایشگاه کتاب تهران گفت: در ابتدا سه گزینه شهر آفتاب، مصلای امام خمینی(ره) و محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران مطرح بود اما با توجه به در حال ساخت بودن شهر آفتاب این مکان برای نمایشگاه کتاب تهران سال 1394 قابل استفاده نخواهد بود، از این رو بحث بر سر دو گزینه دیگر وجود داشت که محل دائمی نمایشگاهها مشکل ترافیک و از سوی دیگر همزمانی با نمایشگاه نفت را دارد که در این صورت باید زمان آن جابه جا شود و یا در مصلای امام خمینی برپا شود که گزارشات کاملی به ستاد سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران ارائه شده است تا نتیجه قطعی آن مشخص و از دو گزینه موجود یکی انتخاب شود.