به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین سید احمد خاتمی، در خطبه دوم نماز جمعه این هفته تهران در ابتدا با دعوت همگان به تقوا و حریم نگهداری گفت: از نامهای خداوند که 18 بار در قرآن تکرار شده است نام مقدس«عفو» است؛ «و کان الله عفوا رحیما». خدا از خطاهای بندگان میگذرد لذا سهم بنده از این نام خدا این است که اهل عفو باشد.
وی با اشاره به مناسبتهای فراوان هفته گذشته و آتی گفت: روز گذشته روز شهادت امام محمد باقر(ع) بود و امت وفادار به اهل بیت(ع) عرض ادب شایستهای داشتند. فردا نیز روز عرفه است. ظهر تا غروب این روز با تمام ماه رمضان در استجابت دعا برابری میکند. روزه روز عرفه نیز فضیلت بسیار دارد و کفاره نود سال گناه است.
خاتمی افزود: همچنین قرائت دعای سالار شهیدان، امام حسین(ع) در این روز بسیار توصیه شده است. باور کنیم دعا سلاح ماست و با این سلاح در کنار اتخاذ تدبیر شایسته میتوانیم بر مشکلات فائق شویم.
خطیب جمعه تهران اظهار کرد: همچنین روز یکشنبه عید قربان است. یکی از مستحبات این روز خواندن نماز عید قربان است. قربانی کردن نیز در این روز بسیار ثواب دارد و بعضا تعبیر به وجوب این کار به عنوان استحباب مؤکد شده است.
وی تأکید کرد: مناسب است در فاصله بین دو عید قربان و غدیر سخن از ولایت و امامت و ابعاد مختلف آن گفته شود. همان اندازه که به ما سفارش شده است که در عزای شهادت امام حسین (ع) محزون باشیم به همان اندازه نیز سفارش شده است روز عید غدیر را روز شادی قرار دهیم.
خاتمی با اشاره به مسئله کمبود آب در کشور گفت: همه میدانند که ما در این عرصه مشکل داریم و گاهی درباره آن از وضعیت خط قرمز تعبیر می شود. مردم ما مسلمان و پیرو قرآن هستند. قرآن می فرماید: خدا مسرفین را دوست ندارد، و یا می فرماید: کسانی که تبذیر و ریخت و پاش میکنند برادران شیطان هستند. در روایات نیز بسیار بر عدم هدر دادن آب تاکید شده است. لذا در وضعیت امروز، اسراف نکردن در مصرف آب هم تکلیف شرعی و هم تکلیف ملی است.
وی ادامه داد: مسئله دیگر انجام اقداماتی در جهت کاهش این بحران است. یکی از این اقدامات اصلاح سیستم آبیاری کشاورزی در کشور است.90درصد مصرف آب در کشور در حوزه کشاورزی است که اگر اصلاح شود قدری از این بحران کاسته خواهد شد. همچنین اقدام دیگر مهار بیرون رفتن آبهای کشور به خارج است که در این دو زمینه دولبت اقداماتی را انجام داده است.
خاتمی ابراز کرد: در حل این مشکل نباید از عوامل معنوی غافل شویم. گفته شده صادقانه به درگاه خداوند استغفار کنید تا پرودگار متعال باران رحمتش را بر سر شما بفرستد. متأسفانه میبینم که در جامعه «نماز باران» مغفول واقع شده است. از علما و متدینین درخواست دارم این سنت خدایی را زنده کنند. البته انجام این کار آدابی دارد و ابتدا باید 3 روز روزه گرفت و با وضعیت خاصی در این نماز حاضر شد.
وی افزود: بعضی نگران آن هستند که نماز باران را بخوانند اما باران نیاید. این نگرانی ندارد زیرا ما موظف به انجام وظیفه هستیم اگر خدا مصلحت دید باران میآید و اگر مصلحت ندید نمیبارد.
خطیب جمعه تهران در ادامه با تشکر از مدالآوران ورزشی که سبب شادی مردم و غرور ملی شدند گفت: امیدواریم همانطور که در عرصه بدنی قهرمان شدند در عرصه معنوی نیز قهرمان باشند.
وی سپس به مذاکرات هستهای اشاره کرد و گفت: در عرصه مذاکرات ما حرف نویی نداریم و همان حرف گذشته را میزنیم که براساس چارچوبهای تعیین شده از سوی رهبر معظم انقلاب و خطوط قرمز از مذاکرات و تیم مذاکرهکننده حمایت میکنیم.
خاتمی درباره این خطوط قرمز اظهار کرد: حفظ ظرفیت غنیسازی به اندازه مورد نیاز کشور وبراساس اعلام نیاز خود ما نه دیگران، ادامه تحقیق و پژوهش در این عرصه، حفظ ظرفیت غنیسازی فردو به مانند سایت نطنز و همچنین حفظ ماهیت آب سنگین و حذف تحریمها به صورت همزمان با اقدامات ایران خطوط قرمز ما در مذاکرات است.
وی ادامه داد: حرف ما یک کلمه است؛ عزت ایران اسلامی باید حفظ شود. شعار «هر توافقی بهتر از عدم توافق است» پذیرش ذلت است. عدم توافق با عزت بر توافق ننگین شرافت دارد.
خاتمی در بخش دیگری از سخنانش به اظهارات سخیف دیوید کامرون در مجمع عمومی سازمان ملل اشاره کرد و گفت: وی به دروغ به برنامه هستهای ما اتهام زد، به دروغ ما را متهم به حمایت از تروریسم کرد و به دروغ گفت ما با ملتمان خوب رفتار نمیکنیم. حرفهایی که در مورد خدشان صدق میکند.
خطیب جمعه تهران اظهار کرد: البته نباید انتقاد از اظهارات سخیف نخست وزیر انگلیس سبب شود تا اقدامات مفید و مؤثر رئیس جمهور در سازمان ملل نادیده گرفته شود که این اقدامات جای تشکر و سپاس دارد. البته این اظهارات سخیف کامرون از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه و برخی مسئولان و همچنین رئیس جمهور در بازگشت از سفر جواب داده شد اما مردم ما انتظار به جایی داشتند که رئیس جمهور همان جا در نطق خود جواب کامرون را میداد.
وی درباره پرونده سیاه و ننگین انگلیس در پیش ملت ایران گفت: انگلیسیها از روز اول اشغال فلسطین تا به امروز پرونده سیاه حمایت از رژیم کودک کش و جنایتکار صهیونیستها را دارند. شما پایهگذار گروههای تروریستی مانند القاعده، طالبان و داعش بودید. شما تولید کننده سلاحهای کشتار جمعی بودید و هستید.
خاتمی اظهار کرد: انگلیسیها خاندان پهلوی پدر و پسر با توطئه بر سرکار آورند و بر ملت ایران حاکم کردند تا 57 سال ظلم و ستم کنند. در انحراف نهضت مشروطیت در خط مقدم بودید. در تحریک رژیم بعث صدا نقش اول را ایفا کردید و گاز سارین را در اختیار صدام گذاشتید. که همچنان آثار و عوارض ان گریبانگیر برخی رزمندگان است. شما پرونده سیاهی در حمایت از تروریستهای منافق دارید.
وی تصریح کرد: این رژیم سیاه در خط مقدم حمایت از تروریستها و فتنه 88 است و ملت ایران هیچگاه خواهان ارتباط با این دولت مکار و روباه پیر استعمار نبوده و نیست و نخواهد بود و شما هستید که به ایران احتیاج دارید.
خطیب جمعه تهران با اظهار تاسف از ذوقزدگی برخی روزنامهها از ملاقات نخست وزیر انگلیس با رئیس جمهور کشورمان گفت: اینها به گونهای تیتر میزدند که انگار برای انجام این دیدار ثانیهشماری میکردند و آدم احساس میکرد اینها برای برقراری رابطه با نگلیس بیقرارند. البته بعد از اظهارات سخیف نخست وزیر انگلیس همین روزنامهها این اظهارات را سانسور کردند و به جای اینکه دلبسته دین و کشور باشند دلبسته این استعمارگران هستند.
حجتالاسلام خاتمی اظهار کرد: راه درست این است که آنقدر این اعتراضات ادامه پیدا کند و مرگ بر انگلیس ادامه پیدا کند که مجبور به عذرخواهی شوند.
وی با اشاره به ائتلاف ضد داعش گفت: این ائتلاف، فریبکارانه و ریاکارانه است و اهداف شیطانی را دنبال میکند. زیرا این گروههای تروریستی تولید خود اینهاست.روزی ریگان، بن لادن را قهرمان ملی نامید. وزیر خارجه سابق امریکا نیز به صراحت گفت ما داعش را برای مقابله با جهان اسلام ایجاد کردیم و سرکرده داعش نیز در موساد آموزش دیده است.
خاتمی عنوان کرد: هدف آنها براندازی نظام قانونی سوریه و دست انداختن در استقلال و تمامیت ارضی عراق است و تا به امروز به بیش از 12 نقطه زیرساختی در سوریه حمله کردهاند و در عراق به جای کشتن اعضای داعش ارتش عراق را مورد حمله قرار دادند.
وی در پایان اضافه کرد: آنها میخواهند هدفی را که از 3 سال جنایت در سوریه محقق نکردند با این حملات محقق کنند. این کار تجاوز اشکار به سوریه و عراق و اشغالگری است و بدون اجازه یک دولت قانونی وارد آن کشور شدن براساس تمام اصول اساسی حقوق بینالملل تجاوز دانسته میشود.
بنابراین گزارش حجتالاسلام خاتمی در خطبه اول نماز جمعه با دعوت آحاد افراد به رعایت تقوا و حریم الهی به 6 بار تکرار شدن «شاکر» به عنوان یکی از صفات خداوند اشاره کرد و گفت: مناسب است سهم بندگان از این صفت پرورگار این باشد که از بندگان خمتگزار تشکر کنند. امام رضا(ع) فرمودند: کسی که از بندگان خدمتگزار تشکر نکند شاکر خداوند نشده است.
وی در ادامه مباحث خطبههای پیشین در مورد سبک زندگی اسلامی در چهار عرصه، به سبک زندگی اسلامی در عرصه اجتماعی اشاره کرد و گفت: یکی از اصول سبک زندگی اسلامی در عرصه اجتماعی، قانونمداری است. در یک جامعه دینی قانونمداری باید اصل و ارزش تلقی شود و ضد قانونمداری به عنوان ضد ارزش مطرح گردد.
وی در این باره به بیان 4 نکته پرداخت و گفت: اول اینکه مدام قانون مدنظر است. قانون خدا؛ قانونی که وجوب اتباع دارد قانون خداست که بهترین قانون است. مشروعیت همه قوانین به خدا برمیگردد. از پیامبر(ص) باید اطاعت کنیم چون خداوند دستور داده است. از امام علی(ع) باید اطاعت کنیم چون پیامبر(ص) به دستور خدا فرمود «من کنت مولاه فهذا علی مولاه». از امامان معصوم(ع) باید اطاعت کنیم چون قرآن فرموده است که «و اطیعوالله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم». از ولی فقیه هم باید اطاعت کنیم چون طبق روایات معصومین منصوب امام زمان(عج) است. از قوانینی هم که در نظام اسلامی وضع میشود باید اطاعت کرد چون پشتوانه تایید ولی فقیه را دارد.
خاتمی ادامه داد: نکته دوم آنکه برای تروج فرهنگ قانونمداری باید مسئولان و مجریان قانون خودشان در خط مقدم اجرای قانون باشند و خود و بستگانشان را از اجرای قانون مستثنی ندانند. حضرت علی(ع) در خطبه 175 نهج البلاغه میفرمایند: ای مردم! به خدا قسم هیچ دستوری به شما ندادم که انجام دهید مگر آنکه خودم اول انجام دهم و هیچ گناهی را به شما نمیگویم انجام دهید مگر اینکه اول خودم آن را انجام نمیدهم.
خطیب جمعه تهران اظهار کرد: مطلب سوم ایجاد فضای قانونمداری در جامعه است که اگر این فضا ایجاد شود خودبه خود مسیر عمل به قانون امکانپذیر خواهد شد. قرآن می فرماید: در کار نیک یکدیگر را یاری کنید. از مصادیق بارز «بر» قانونمداری است و از مصادیق بارز «اثم» قانونشکنی است.
وی افزود: مطلب آخر اینکه باید عرصه را بر قانونشکنان تنگ کرد. همان کاری که پیامبر(ص) با سه نفر از متخلفان که در جنگ تبوک حضور نیافتند انجام داد و خود پیامبر و اصحاب و خانواده انها با این سه نفر صحبت نکردند و این افراد 50 روز به درگاه خداوند توبه استغاثه کردند تا بخشیده شدند. بنابراین اگر قانونشکنان فضای بازی را پیش روی خود ببینند برای اقدامات خود جریتر خواهند شد.