حسین اسرافیلی، شاعر انقلابی و پیشکسوت کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ادبیات فارسی و تأثیرپذیری آن از قرآن گفت: در مورد ادبیات فارسی شاید بتوان گفت؛ ادبیاتی است که با آموزههای دینی و قرآنی گره خورده است و به عبارت دیگر روح قرآنی بر ادبیات فارسی حاکم است.
وی افزود: این تأثیرپذیری فقط محدود به حوزه مفاهیم نیست و حوزه علوم ادبی و نحوه به کارگیری واژگان را نیز در بر میگیرد، به این معنی که شاعران نه تنها به صورت غیرمستقیم از قرآن الهام گرفتهاند بلکه به صورت مستقیم نیز آیاتی را در شعرهای خود عنوان کردهاند.
اسرافیلی با اشاره به تاریخ ادبیات فارسی گفت: نگاهی به تاریخ ادبیات نشان میدهد که با گذر زمان نفوذ قرآن در ادبیات فارسی مردم مسلمان عمیقتر شده است، به طوری که در عصر حاضر این تأثیرپذیری به وضوح در شعر شاعران معاصر دیده میشود که البته شاعران معاصر خواجه حافظ شیرازی را در این مسیرالگوی خود قرار داده اند.
وی ادامه داد: از شاعران کهن فارسیزبان میتوان مولوی را نام برد که تأثیر عمیقی از قرآن گرفته است و در مثنوی معنوی شعرهای بسیاری میتوان از وی نام برد که عنوان قرآنی به آنها اطلاق میشود، به عنوان مثال؛ «من چه گویم وصف آن عالیجناب/نیست پیغمبر ولی دارد کتاب» و یا «مثنوی معنوی مولوی/هست قرآنی به لفظ پهلوی» و یا در جای دیگری میگوید: «ما خلقت الجن والانس این بخوان/جز عبادت نیست مقصود جهان».
اسرافیلی در ادامه اظهار کرد: خواجه حافظ شیرازی نیز از قرآن بهرههای زیادی برده است که در شعرهای وی نمایان است. به عنوان مثال؛ «عشقت رسد به فریاد از خود به سان حافظ/قرآن ز بر بخوانی با چارده روایت» یا «صبح خیزی و سلامت طلبی چون حافظ/هر چه کردم همه از دولت قرآن کردم» از جمله غزلهایی است که این شاعر نامآور از قرآن الهام گرفته است.
این شاعر پیشکسوت همچنین درباره تأثیرپذیری شاعران و شعر امروزی از قرآن بیان کرد: این تأثیرپذیری در شعر شاعران معاصر همچنان ادامه دارد، به طوری که تأثیر قرآن در شعرهای سهراب سپهری، طاهره صفارزاده، سیدعلی موسویگرمارودی و ... مشهود است و این تأثیر آنچنان عمیق بوده که میبینیم طاهره صفارزاده ترجمهای ادبی از قرآن کریم ارائه کرده و یا موسویگرمارودی قرآن و نهجالبلاغه را به نظم درآورده است.
وی در پایان یادآور شد: انجمنهای ادبی قرآنی میتوانند در این زمینه مؤثرتر باشند تا شاعران با نگاه روشنتر و جهتدهی مناسبتر به سرودن شعرهای قرآنی روی آورند، از سوی دیگر این انجمنها باید بیش از پیش فعال شوند و استعدادهای ادبی جوانان و نوجوانان را کشف و سپس تقویت کنند.
گفتنی است، «تولد در میدان»، «آتش در خیمهها» (مجموعه شعر عاشورایی)، «در سایه ذوالفقار»(مجموعه شعر دفاع مقدس)، «عبور از صاعقه»، «مردان آتشنهاد»، «گزیده ادبیات معاصر»، «آتش در گلو»، «آیینه و سنگ»، «مریمها و شقایقها» و «حیات خلوت کلمات» از جمله کتابهای منتشر شده اسرافیلی است.