کد خبر: 1458493
تاریخ انتشار : ۱۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۸
مهمترین رویدادهای حوزه فرهنگ و ادب/

انتخاب مجدد مصلا برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران

گروه ادب: انتخاب مجدد مصلای امام خمینی(ره) به عنوان محل برگزاری نمایشگاه کتاب تهران از سوی مدیرعامل نمایشگاه‌های فرهنگی ایران تأیید شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، انتخاب مجدد مصلای امام خمینی(ره) برای برگزاری بیست  هشتمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مهمترین خبری بود که در حوزه فرهنگ و ادب در هفته گذشته منتشر شد. در ادامه مروری بر سایر اخبار مهم این حوزه داریم.

سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد در مراسم تودیع و معارفه دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران گفت: می‌توان ظرفیت کتاب سال را بیش از آنچه هست، ارتقاء داد و این یک افق پیش روست و در گذشته اهتمام‌های خوبی درباره آن وجود داشته است، اما آسیب‌هایی که در رابطه با این جایزه وجود دارد، ممکن است آن را به مخاطره اندازد. مخاطره سیستم‌گرایی علمی و سیاسی، شتابزدگی، فرآیند نادرست داوری و نکات دیگری که در حوزه آسیب‌شناسی می‌توان از آن سخن گفت.

وی تصریح کرد: یکی از اتقان جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی دبیر و دبیرخانه آن است که اگر به خوبی انتخاب شوند از این مخاطرات می‌کاهد. دبیرخانه‌ای که به درستی شکل گرفته باشد و دبیری که فردی مناسب برای آن انتخاب شود.

حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی‌راد، دبیر جدید جایزه کتاب سال در بخش دیگری از این مراسم از گنجاندن بخش ویژه در جایزه کتاب امسال خبرداد و گفت: امسال بنا داریم بخش ویژه‌ای را در این جایزه بگنجانیم و یک اثر فاخر مربوط به سال 93 را در زمینه اقتصاد و فرهنگ انتخاب کنیم که یکی از اتفاقات مثبت حوزه کتاب خواهد بود.

وی تصریح کرد: یک کار دیگری که به نظرم خانه کتاب باید انجام دهد، این است که کتاب‌های برگزیده را به نقد و بررسی بگذارد تا جامعه بداند این کتاب برگزیده شده است و نوقلمان هم بتوانند با استفاده از این نقدها و بررسی‌ها به خلق اثر دست بزنند و اگر بتوانیم مسیری را که آقای حبیبی در طول یک سال گذشته در زمینه رعایت عدالت و انصاف در داوری آثار پیش گرفته بود ادامه بدهیم، بسیار امیدوارکننده خواهد بود.

برگزاری همایش باران غدیر با حضور میمهمانان خارجی

در هفته‌ای که گذشته پنجمین همایش «باران غدیر» برگزار شد در این مراسم که میهمانانی از کشورهای خارجی نیز حضور داشتند، جورج صلیبا، اسقف جبل عامل لبنان در این همایش گفت: خطبه‌ها و سخنان امام علی(ع) به عنوان نمونه و الگوی واقعی اسلام در جهان مطرح هستند و ارزش‌های اخلاقی بسیاری را گوشزد می‌کنند. وی از شخصیت‌های بزرگ جهان اسلام بود. در این راستا سید رضی تلاش کرد تا آثار و سخنان این امام را جمع‌آوری کند که در قالب کتاب نهج‌البلاغه آن را منتشر کرد. وی تلاش کرد به این وسیله آثار امام را حفظ کند.

وی از نهج‌البلاغه یاد کرد و با بیان اینکه این اثر شامل چهار بخش است، گفت: بیان بلیغ و سخنان نادر در این کتاب که کسی قادر به بیان آنها نیست مگر اینکه ارتباط تنگاتنگی با خداوند بزرگ داشته باشد، نمایانگر بلاغت و شیوایی سخنان امیر مومنان است. حکمت‌های نهج‌البلاغه نیز بیانگر جاودانگی مکتب امام علی(ع) در اخلاق، تربیت، جوانمردی، قهرمان‌پروری و تمسک به اصول واقعی است.

حجت‌الاسلام علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در این مراسم پیشنهاد کرد: شعرا و ادبا در آثارشان به بیان آنچه که از زبان پیامبر(ص) در معرفی شخصیت امام علی(ع) مطرح شده است، به عنوان محور فعالیت بپردازند.

وی افزود: پیامبر(ص) به امام علی(ع) فرمود که یا علی! هیچ کس مانند من تو را نشناخت و هیچ کس مانند تو مرا نشناخت. وقتی شخصیت اول جهان اسلام به معرفی امام علی(ع) بپردازد، به این معنی است که به صورت واقعی امام را معرفی کرده است.

حکم دبیر علمی جایزه کتاب سال ابلاغ شد

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حکم حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی‌راد، دبیر علمی سی و دومین دوره جایزه کتاب سال را ابلاغ کرد. در این حکم مراتب علمی و تجربه‌های حجت‌الاسلام مهدوی‌راد در حوزه دانش و کتاب‌پژوهی از دلایل انتخاب وی به عنوان دبیر علمی جایزه کتاب سال بیان شده است.

دیدار رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی با آیت‌الله مکارم شیرازی

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی در دیدار با رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی گفت: آگاهی نسل‌امروز از وقایع و رخدادهای انقلاب اسلامی نیز یک نیاز مبرم و ضرورت است تا افراد با بررسی و مطالعه این آثار ضمن آگاهی از اتفاقات، درگیری‌ها، فداکاری‌ها و آشنایی با شخصیت‌ها بدانند که انقلاب ارزان به دست نیامده است.

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به این‌که در انتشار اسناد باید خطوط قرمز را رعایت کرد، گفت: گاهی انتشار مسائل خصوصی افراد و اشخاص برای حفظ نظام ضرورت دارد، ولی گاهی نشر آنها ضرورت نداشته و مصداق تجسس می‌شود که باید در این زمینه مراقب بود.

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این‌که بسیاری از اسناد ساواک بی اعتبار بوده و نمی‌توان بر آنها تکیه کرد، یادآور شد: در زمان حمله به ساواک شیراز پرونده بنده به دست انقلابیون افتاده بود که بعدها برای من ارسال شد؛ وقتی آن را مطالعه کردم دیدم برخی از مطالبی نوشته شده در آن هر چند به نفع بنده است ولی دروغ بود. نمی‌توان مطالبی بیان شده در اسناد ساواک را به عنوان یک سند قطعی حساب کرد؛ چرا که آنها تقوا نداشته‌و در بسیاری از موارد دروغ می‌نوشتند؛ از این‌رو باید قرینه‌ای بر صحت اسناد آنها وجود داشته باشد تا بتواند بر آنها تکیه کرد.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با تأکید بر انجام کار شورای و گروهی برای تحلیل اسناد اظهار داشت: تحلیل‌اسناد باید جمعی و گروهی باشد؛ چرا که به هر میزان کار گروهی صورت گیرد خطا کمتر می‌شود؛ تحلیل تحلیلگران شورایی باشد تا به واقعیت نزدیکتر باشد.

وی ادامه داد: متأسفانه درباره مرکز اسناد و آثار منتشر شده آن نیز خبر رسانی کافی صورت نمی‌گیرد؛ برای زحمات و نتایج این مرکز باید خبر رسانی قویتری صورت گیرد؛ چرا که در دنیا امروز در برخی موارد حرف نخست را خبر رسانی می‌زند.

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این‌که باید مرکزی قوی برای پاسخ به پرسش افراد درباره وقایع انقلاب اسلامی وجود داشته باشد، گفت: اکنون چنین مرکزی وجود ندارد؛ اطلاع رسانی کامل درباره مرکز اسناد انقلاب اسلامی سبب می‌شود تا این مرکز مکانی برای پاسخگویی به پرسش افراد درباره انقلاب باشد.

حجت الاسلام روح الله حسینیان، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی نیز گفت: مرکز اسناد انقلاب اسلامی در ‏زمان امام راحل و به فرمان ایشان تاسیس شد تا دو هدف اساسی را دنبال کند؛ جمع‌آوری ‏منابع انقلاب اسلامی و ارائه آنچه از آنها به دست می‌آید.‏ منابعی که توسط مرکز اسناد انقلاب تهیه می شوند شامل مجموعه‌ای از خاطرات ‏حاضران در جریان نهضت است و تاکنون 13500 ساعت خاطره‌گویی جمع‌آوری شده است.‏

وی با بیان اینکه منابع اسنادی هم جزء سندهایی هستند که ‏توسط این مرکز جمع‌آوری می‌شوند گفت: مجموعه‌ای از تصاویر و عکس‌هایی که نشان‌دهنده ‏انقلاب و ریشه‌های نهضت، حوادث و شخصیت‌ها هستند جمع آوری شده و تاکنون 33 هزار مجموعه عکس و 4 ‏میلیون قطعه تصویر در این زمینه تدوین شده است.‏

حجت‌الاسلام حسینیان ادامه داد: سازماندهی مجموعه تصاویر و اسناد امری ضروری در مرکز اسناد انقلاب است ‏که به منظور انجام پژوهش‌های آتی و استفاده بهینه از آنها صورت می‌گیرد.‏ تهیه ‏کتاب‌هایی مستند در مورد انقلاب بر اساس این برنامه‌ها صورت می‌گیرد و کارشناسان زیادی ‏در این امر دخیل هستند.‏ 930 عنوان کتاب تاکنون منتشر شده و ‏حدود 200 عنوان کتاب هم در دست تهیه است.‏

تدوین درسنامه دانشگاه‌ها در فرهنگستان زبان و ادب فارسی

غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در هشتمین جشنواره ادبیات داستانی بسیج گفت: یکی از کارهای شما توجه به ادبیات داستانی است، حتی می‌توان به شاخه‌هایی از هنر نیز اشاره کرد که ویژگی های خاص خودش را دارد، موسیقی و ادبیات وظیفه خاص خودش را باید انجام دهد. بنده در یک ماه اخیر علی‌رغم همه گرفتاری‌هایی که داشته، موفق شدم دو کتاب معروف در عرصه ادبیات دفاع مقدس نظیر «پایی که جا ماند» و «من زنده‌ام» را بخوانم. دلم مالامال از امید شد وقتی دیدم این قلم‌ها برای جاودانه کردن این ارزش‌ها به کار گرفته شده است و تأسف می‌خورم که فرصت ندارم همه چیزهایی که می‌نویسید را بخوانم.

وی افزود: در فرهنگستان، چندین مجله علمی منتشر می‌شود. امسال در گروه ادبیات انقلاب اسلامی فصلنامه‌ای تحت عنوان انقلاب اسلامی منتشر کنیم و درسنامه‌ای برای دانشگاه‌ها تدوین کردیم تا تدریس ادبیات، انقلاب اسلامی در دانشگاه‌ها نظم و انضباط دانشگاهی پیدا کند.

حداد عادل بیان کرد: همه باید کمک کنیم، چرا که به هیچ وجه حق نداریم ذره‌ای ناامیدی به دل‌هایمان راه دهیم، یعنی حرف‌هایی که در کشور زده می‌شود نباید ما را از کارهای تأثیرگذار منحرف کند.

در پایان مراسم هشتمین جشنواره ادبیات داستانی بسیج از حمید داوودآبادی، محمدرضا سرشار، محبوبه معراجی‌پور با حضور غلامعلی حداد عادل تجلیل به عمل آمد.

جلد سوم دانشنامه قرآن ویژه نوجوانان به ناشر سپرده شد

حجت‌الاسلام علی خراسانی، مدیر گروه دایرةالمعارف قرآنی مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم درباره دانشنامه قرآن ویژه نوجوانان گفت: دانشنامه قرن یکی از دایرةالمعارف‌های قرآنی است که در گروه دایرةالمعارف‌های قرآنی مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم در حال انجام است و با توجه به اینکه درباره مطالعات قرآنی کار درخوری برای گروه نوجوانان انجام نشده بود، این مرکز سعی کرد این خلاء پژوهشی را پُر کند.

وی افزود: جلد سوم دانشنامه قرآن بخش پایان حرف «الف» را در برمی‌گیرد و در ادامه وارد مدخل‌های حرف «ب» می‌شود و در حال حاضر کار پژوهشی و تدوین آن به اتمام رسیده و برای نشر به ناشر سپرده شده است که امیدواریم بتوانیم تجربیاتی که از جلد‌های گذشته حاصل شده، جلد سوم را با سرعت بیشتری ارائه دهیم.

حجت‌الاسلام خراسانی ادامه داد: جلد دوم دانشنامه قرآن که زیر چاپ است، در بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و جلد سوم نیز در نمایشگاه قرآن سال آینده ارائه خواهد شد.

مصلای امام‌خمینی باز هم میزبان نمایشگاه کتاب تهران شد

در حالی که پیش از این یکی از خبرگزاری‌ها از میزبانی مصلای امام خمینی برای نمایشگاه کتاب خبر داده بود این خبر از سوی امیر مسعود شهرام نیا، رئیس موسسه نمایشگاه های فرهنگی تایید شد.

براساس این گزارش بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از 16 تا 26 اردیبهشت باز هم مصلای امام خمینی(ره) برگزار خواهد شد و مسئولان برای بار دیگر از میان گزینه‌های شهر آفتاب، محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران و مصلا، گزینه آخر را انتخاب کردند.

نهج‌البلاغه نفیس قاجاری به آلمان رفت

انتشارات  فرهیزش برای نخستین بار در نمایشگاه کتاب فرانکفورت حضور یافته و اثر نفیس نهج‌البلاغه ارسنجانی را در این نمایشگاه عرضه کرده است. با توجه به ویژگی‌های این کتاب، به عنوان نماینده کتاب‌های نفیس در این نمایشگاه عرضه شده است و تاکنون در نمایشگاه بین‌المللی خارج از کشور ارائه نشده است.

کتاب نهج‌البلاغه نفیس به خط ارسنجانی در قطع وزیری نگاشته شده است و هنرمندان دوره قاجار در آن هنرنمایی کرده‌اند. همچنین در عصر حاضر نیز اساتیدی چون امیرخانی، امیر احمد فلسفی، استاد مرادی، استاد سبزه، استاد قربانی، فیضی، سلیمانی و سعیدآبادی در آن نقش داشته‌اند.

این اثر نفیس همانند نسخه قدیمی بوده و نسخه چاپی جدید، بالاترین میزان شناسایی رنگ از کتاب اصلی را دارد و تفکیک رنگ آن در چاپ به ارائه اثری نفیس منجر شده است و حتی کاغذ آن هم به شکل چهار رنگ بوده و حالت خاص برگه‌های قدیمی و کهنگی اثر قدیمی را دارد. هشت ماه زمان برای اسکن، تفکیک و جداسازی رنگ و طلا و نمونه‌گیری نهج‌البلاغه نفیس صرف شده است، چاپ و فرایند مقدمات لیتوگرافی و چاپ این اثر توسط یک گروه به مدیریت استاد مجتبی سبزه با بیش از 5 هزار نفرساعت انجام شده است.

خطوطی که در این اثر به کار رفته به این ترتیب است؛ خط نسخ استاد محمدحسین بن‌علی عسگر ارسنجانی، به نظر اساتید فن، اوج قله خوش‌نویسی نسخ ایرانی است و خط نسخ ایرانی نسبت به خطوط نسخ عربی و عثمانی و هندی از ملاحت بیشتری برخوردار است که مغفول مانده است. خط نستعلیق استاد علی‌نقی شیرازی بی‌تردید جزو بهترین شاهکارهای هنر کتابت و حاشیه‌نگاری در ایران به شمار می‌رود. کتابت این استاد در حاشیه کتاب نفیس نهج‌البلاغه در قطع کتابت خفی است.

«حیات فرهنگی ایرانیان» با مقدمه علی‌اکبر ولایتی منتشر شد

کتاب «جستارهایی در حیات فرهنگی ایرانیان» تلاشی است برای پاسخ به کسانی که تصور می‌کنند، میان هویت ملی ما با هویت معنوی و اسلامی تقابل و تعارض وجود دارد و گاه نتیجه می‌گیرند که برای رفع این تقابل لازم است دست به گزینش بزنیم و یکی از طرفین را به بهای از دست دادن طرف دیگر برگزینیم که انتشارات سروش آن را در هفته گذشته به چاپ رساند.

جلیل عرفان‌منش، مؤلف این کتاب با مرور منابع تاریخی متعدد موجود، پیوند میان ملیت ایرانی و دین به نحو عموم و دین اسلام به طور خاص را می‌جوید. هرچند در این اثر به ضرورت موضوع و انگیزه مؤلف، ویژگی‌ها و امتیازات اقوام ایرانی مطرح می‌شود، لکن عرضه این جستارها به هیچ وجه به معنای نادیده گرفتن قوت‌ها و برتری‌های سایر ملل، یا به انگیزه برتری‌جویی بر دیگر انسان‌ها نیست که به باور اسلامی ما، نگاهی به داشته‌های ما ایرانیان برای بازیابی خویش و حرکت مجهزتر به سمت چشم‌اندازهای برتر الهی است.

علی‌اکبر ولایتی در مقدمه کتاب «حیات فرهنگی ایرانیان» در تعریف واژه هویت گفته است: «واژه هویت که در زبان فارسی گاهی آن را همانی معنی کرده‌اند، می‌تواند به فرد و همچنین جمع تعلق گیرد، یعنی هویت در افراد و آحاد یک ملت رخ می‌نماید و سپس اجتماع و قوم را دربرمی‌گیرد. به همین سبب در تعریف هویت می‌توان گفت: مجموعه علائم و نشانه‌هایی که یک فرد را از فرد دیگر متمایز کند، اعم از سیاسی، تاریخی، فرهنگی، مادی، معنی و .... را هویت گویند.»

عرضه مجموعه «مظهر‌العجائب» با تخفیف ویژه در دهه امامت و ولایت

کتاب «مظهر‌العجائب» درباره امام علی(ع) بوده و که درپنج جلد از سوی انتشارات سعید نوین منتشر شده و محمدرضا رمزی‌اوحدی، محقق و پژوهشگر حوزه علوم دینی آن را به نگارش درآورده است.

این انتشارات قصد دارد، به مناسبت فرا رسیدن دهه امامت و ولایت آثار خود درباره امام علی(ع) را با تخفیف ویژه 30 - 40 درصدی به مخاطبان عرضه کند که از جمله آنها می‌توان به مجموعه یادشده اشاره کرد که عدد 1001 را به یدک می‌کشد، «1001 داستان از زندگانی امیرالمومنین علی(ع)»، «1001 فضلیت از امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در کتب اهل سنت»، «1001 پرسش و پاسخ از امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام»، «1001 نور از فضایل امیرالمومنین علی علیه‌السلام» و «1001 نکته از ولایت امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام» عناوین اصلی این کتب را شامل می‌شود.

تجدید چاپ «فلسفه علم کلام» ترجمه احمد آرام پس از ۲۵ سال

کتاب «فلسفه علم کلام» به قلم ه‍ری‌‌اوس‍ت‍ری‍ن‌‌ ول‍ف‍س‍ن‌ و با ت‍رج‍م‍ه مرحوم‌ اح‍م‍د آرام که از آثار مرجع در علم کلام و به عنوان یکی از معتبرترین منابع تحقیقی و دانشگاهی در این زمینه شناخته شده است، برای دومین بار منتشر می‌شود.

این اثر ارزشمند که سال‌هاست کمیاب و نایاب شده است، برای نخستین بار در سال 1368 توسط انتشارات بین‌المللی الهدی منتشر و پس از 25 سال برای دومین بار در حجم احتمالی 715 صفحه وارد بازار کتاب می‌شود.

عرضه دانشنامه فاطمی با تخفیف ۳۰ درصدی در فاصله عید قربان تا غدیر

دانشنامه فاطمی که به کوشش پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تهیه و تدوین شده است، در مدت زمان عید قربان تا غدیر با تخفیف ویژه به مخاطبان ارائه می‌شود. این تخفیف در قالب 30 درصد برای این مجموعه فاخر در نظر گرفته شده است و از تاریخ 12 مهرماه تا 24 این ماه عرضه خواهد شد.

در این طرح علاوه بر تخفیف ویژه، ارسال کتاب به سراسر کشور رایگان است. علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن‌های 88503241 و 88505402 تماس بگیرند.

captcha