کد خبر: 1458610
تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۰
حجت‌الاسلام لطفی:

تک‌تک آیات قرآن دارای مدالیل مدیریتی است/ تعبیر «مالک مدبر»؛ نظریه پایه در مدیریت

گروه حوزه‎های علمیه: عضو هیئت علمی جامعه المصطفی(ص) با بیان اینکه تعبیر علامه مبنی بر مالک مدبر اندیشه ای راهبردی در مدیریت است مدعی شد تک تک آیات قرآن دارای مدالیل مدیریتی است.

به گزارش خبرگزاری بین‎المللی قرآن(ایکنا) حجت‎الاسلام والمسلمین امیرعلی لطفی، دیروز 17 مهر در پیش همایش بررسی دیدگاه‎های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان با موضوع نگاه مدیریت به تفسیر المیزان، گفت: مدیریت بدون تربیت موثر نیست و باید مبتنی بر تربیت و منتج به تربیت باشد و مدیریتی که تولید مایجتاج لازم برای تربیت انسان متعالی نکند در چارچوب نظام وحیانی نمی‎گنجد.

وی با بیان اینکه قرآن کتاب تربیتی است و مدیریت هم برای تربیت است، اظهار کرد:  زمانی اقتصاد و سیاست و مدیریت قرآن شکل می‎گیرد که تربیت هدف آن باشد و اگر می‌گوییم هر آیه  قرآن دارای مدالیل و وجه مدیریتی است به معنای آن است که جهت مدیریتی در همه ابعاد سیاسی و اقتصادی و ... با هدف تربیت است.

لطفی بیان کرد: علامه طباطبایی هم فیلسوف و هم مفسر بود به همین دلیل المیزان برآیند تفکر، برنامه ریزی و عمل راهبردی است و نتایج آن در درون تفسیر وی مشاهده می‌شود اگر چه در نگاه نخست هیچ آیه‎ای نیست که علامه با نگاه مدیریتی و مبتنی بر ادبیات مدیریتی آن را تفسیر کرده باشد؛ بلکه هدف وی تفسیر عمومی بوده است.

وی اظهار کرد: المیزان تنها تفسیری است که به زبان‎های مختلف ترجمه و نه در دنیای اسلام بلکه در همه دنیا مور توجه محققان است و علامه در دوره خود گویی فشارها و تهدیداتی که قرار است علیه شیعه رخ دهد را می‎دانسته و اندیشه راهبردی برای آن داشته است.

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی با طرح این سوال که علامه تفسیر عمومی کرده، اما باید دید که آیا می‎توان برداشت مدیریتی از تفسیر ایشان کرد، تصریح کرد: آنچه من برداشت کرده‎ام این است که آیه‎ای نیافتم که علامه ذیل آن به مدلول مدیریتی دلالت کرده باشد و اساسا در مقام این نوع تفسیر نبوده است ولو در ایاتی که ظهور مدیریتی بیشتری دارد.

لطفی ادامه داد: آیات 159 سوره آل عمران، 28 سوره قصص و 246 و 247 سوره بقره از جمله آیات مشهور مدیریتی است اما علامه آن را تفسیر کرده بدون اینکه نگاه مدیرتی بر آن داشته باشد اما مجموعه تفسیر وی براین آیات می‎تواند درسنامه مدیریتی تدوین کند.

وی تاکید کرد: علامه یک تعبیر کلیدی به نام«مالک مدبر» دارد که مفهوم مرکزی مدیریت و رهبری در وحی است و قابل تحلیل جدی برای مدیریت است اگر چه خود علامه در هنگام به کاربردن این تعبیر نگاه مدیریتی نداشته است.

وی با بیان اینکه در علم مدیریت کنونی در دهه‎های ابتدایی قایل به این مسئله بودند که مالکیت و مدیریت باید با هم باشد و بعدها این را به عنوان چالش مطرح کردند اما در دهه‎های اخیر مجددا تفکیک این دو را به عنوان چالش بیان می‌کنند اما علامه در همان دوره بر تعبیر مالک مدبر تصریح کرده است.

لطفی با بیان اینکه تک تک آیات قرآن مدالیل مدیریتی دارد تاکید کرد: علامه طباطبایی هم برای نظام تشریع و هم نظام تکوین پیوستگی جدی و بنیادین مطرح کرده است که نظریه پایه در مدیریت یعنی همان نظریه سیستمی است و در یک کلام قرآن را به عنوان سند راهبردی برای مدیریت و راهبری انسان و تعبیر مالک مدبر را پی‎ریزی نظام مدیریت رحمانی معرفی می‎کند.

captcha