به گزارش کانون خبرنگران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیکشهر در نشست «خانواده موحد» در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیکشهر برگزار شد، گفت: عزت نفس یعنی اینکه انسان بیآنکه دچار غرور و تکبر شود خود را ارزشمند و صاحب شرافت بداند. مواردی همچون امر و نهی بسیار زیاد، ملامتهای ویرانگر، سختگیریهای نابجا، عیبجوییهای بیحساب، مقایسه ناروا، نیش و کنایههای تحقیرکننده و توبیخ جوانان در مقابل دیگران را میتوان از جمله عوامل تخریبکننده عزت نفس برشمرد.
وی با بیان اینکه یاران حضرت مهدی(عج) سرچشمههای جوشان شرافت و نیکخواهی هستند و در مقابل طوفانهای سهمگین روزگار استقامت میورزند، عنوان کرد: مقام معظم رهبری فرمودند «من انتظار دارم که مسئله جوانان، پرداختن به جوانان و برنامهریزی برای هدایت درست و باز کردن راه تعالی در مقابل جوانان، به یک مسئله ملی و حقیقی تبدیل شود و همه باید احساس مسئولیت کنند». خوبی و احسان به جوانان یکی از راههای موفقیت آنان است. پیامد چنین رویهای، محبت و عشق جوان به خانواده و جامعه است.
استاد دانشگاه آزاد اسلامی نیکشهر ادامه داد: انس و الفت و نیکی کردن به جوانان یکی از راههای کمک به او در رسیدن به رشد، کمال و خوبیهاست. حضرت علی(ع) وقتی لباس خوبی برای قنبر غلام خود خرید و برای خود نیز لباس ارزانتر فرمود «قنبر تو جوانی و خواستههای جوانی داری من از پروردگارم شرم میکنم که خود را بر تو مقدم دارم».
لطفیان گفت: دوران جوانی، دوران بحران غریزههاست. توجه دادن گناهکار به زیانهای گناه و نهی کردن وی با زبان خوش و عمل غیرمستقیم و پنهانی نه تنها اشکال ندارد بلکه در برخی از موارد روحیه امر به معروف و نهی از منکر حیات و بالندگی را در فرد و جامعه پدید میآورد.
وی با اشاره به مواردی جهت بهبود ارتباط فرزندان با والدین، عنوان کرد: یکی از تدابیری که جهت بهبود ارتباط با نوجوان و جوان به خانوادهها توصیه میشود، رابطه افقی با نسل نو است. رابطه خانوادهها با نوجوان و جوان نباید به صورت دستوری و تحمیلی باشد و این رابطه باید بر اساس همدلی، تفاهم و درک وضعیت باشد.
امام جمعه نیکشهر اظهار کرد: مشورت خواستن از جوانان باعث جلب اعتماد و افزایش عزت نفس آنان میشود که در این صورت همراهی و همدلی بیشتری از خود نشان خواهند داد، زیرا ذهن آنان تیزتر و حدس آنان سریعتر است. جوانان را ترغیب کنید که در مشکلات و بنبستها در مدیریت بهتر زندگی از همیاری مشاوران دانا و توانا بهره ببرند.
استاد دانشگاه پیام نور نیکشهر با اشاره به اینکه والدین باید جرئت نه گفتن در برابر خواستههای ناشایست دیگران را به فرزندان خود آموزش دهند، گفت: والدین باید این نکته اساسی را با هنرمندی و ذکاوت خاصی به فرزندشان متذکر شوند که فرزندم نترس و در مقابل هر خواسته ناشایست، غیرمفید و ناسالم جرئت نه گفتن داشته باش.
وی با اشاره به تأخیر در امر ازدواج جوانان در توصیه به خانوادهها، عنوان کرد: در ازدواج جوانان تأخیر نیندازید، اگر خانوادههای محترم زیانهای مجرد زیستن جوانان را میدانستند ساعتی در ازدواج آنان تعلل نمیکردند. جوشش غریزه جنسی توفیق کسب علم و یا عبادت با حضور قلب را به جوان نمیدهد و گاه در پس سرخوردگیها و بیم افتادن به گناه از روابط اجتماعی خود میکاهد و رفته رفته تأثیرات روانی این رفتار موجب عصبی شدن و تندخویی وی میشود.
لطفیان افزود: چه خوب است که مساجد، امامزادهها و اماکن مذهبی ما برای ترویج و تسهیل ازدواج صحیح بین جوانان برنامهریزی کنند. مساجد ما میتوانند در مواردی همچون موردیابی ازدواج، برگزاری همایشها و کارگاههای آموزشی، مشاوره حضوری و تلفنی، وام قرضالحسنه و بدون کارمزد برای رفع نیازها نه خواستهها میتوانند به خانوادهها کمک کنند.
وی همچنین در توصیه به خانوادهها اظهار کرد: فرزندانتان را با دوران جوانی خود مقایسه نکنید اگر فکر و اراده فرزندانتان مخالف نظر شماست با منطق و دلیل و با محبت ایشان را قانع کنید نه با تحکم و زور. بعضی از خطاها، لجبازیها و مخالفتهای ایشان را نادیده بگیرید و در بین جمع و فامیل شخصیت آنان را حفظ کنید. سعی کرده به زندگی خوشبین بوده و به کل اعضای خانواده به صورت مساوی محبت کنید، اگر زود عصبانی میشوید با تمرین و تسلط بر اعصاب از خداوند و خانواده بخواهید که شما را جهت غلبه بر خشم کمک کنند.
امام جمعه نیکشهر با اشاره به اینکه پدران و مادران به دلیل جایگاهی که در خانواده دارند باید تحملشان بیشتر از دیگر اعضای خانواده باشد، ادامه داد: والدین باید با خانوادههای سالم و اخلاقمدار ارتباط داشه باشند تا فرزندان نیز الگو بگیرند. همچنین این عزیزان باید به عهد و پیمان خود با جوانان متعهد باشند تا فرزندان بیشتر به آنان اعتماد کنند.
وی اظهار کرد: زندگی خوابگاهی فصل جدیدی از حیات جوانان است که میتواند با مدیریت و برنامهریزی به یکی از خاطرهانگیزترین و شورانگیزترین دورانهای زندگی تبدیل شود. دوری از خانواده به دلیل نقش حمایتی آن دشوار است، گاهی این مسئله موجب احساس تنهایی، کسالت و حتی افسردگی جوان میشود که راهحل آن تماس تلفنی منظم، دلگرمی دادن و پرهیز از هرگونه اظهارات یأسآلود است.
حجتالاسلام لطفیان با اشاره به عوامل گرایش جوانان به اعتیاد گفت: فقدان سرپرست صلاحیتدار در خانواده، عدم آگاهی والدین از اصول تربیتی و شیوههای برخورد با فرزندان، درگیری و از هم پاشیدگی خانواده، فقر یا رفاه بیش از حد، ارتباط مستمر با دوستان بیصلاحیت از عوامل گرایش به اعتیاد است.
وی یادآور شد: مراقبت در استفاده از شبکههای اجتماعی و رسانهها، مراقبت در عضویت و گروههای مختلف اجتماعی و توجه بهداشت و سلامت و تغذیه جسمی و روحی از نکات مهم قابل توجه است که والدین باید به آنها توجه داشته باشند؛ گرچه نوجوانان و جوانان آیندهسازان کشور عزیز ما هستند ولی توشه و توان آنها برای پیمودن این مسیر طولانی کافی نیست. اگر بزرگترها، والدین و اساتید همراه و یاور جوانان باشند، انشاءالله قلههای افسانهای را هم به لطف خدا و عنایت اهل بیت(ع) فتح خواهند کرد و اگر رها شوند تیرهای صیادان به سمت آنان نشانه رفته است.