کد خبر: 1463895
تاریخ انتشار : ۰۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۵
انتقاد طه هاشمی از سرانه فرهنگی؛

۳۲ سال سرانه فرهنگی برای دانشجو ۵ هزارتومان بود!

گروه دانشگاه: معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی ضمن انتقاد از پایین بودن سرانه فرهنگی دانشجویی عنوان کرد که طی ۳۲ سال این سرانه فقط ۵ هزارتومان بود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد تاکید کرد که این دانشگاه علاوه بر توجه و اتکا به قرآن و ترویج فرهنگ قرآنی در لایه‌های سطحی و زیرین، برای وارد کردن قرآن در تمام سطوح زندگی افراد جامعه اهتمام ویژه دارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر طه هاشمی در مراسم قدردانی و تجلیل از نفرات اول تا سوم چهارمین دوره مسابقات سراسری حفظ و قرائت قرآن کریم ویژه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی و اختتامیه نوزدهمین دوره مسابقات بخش کتبی ویژه استادان و دانشجویان در واحد رامسر گفت: موضوع قرآن در برنامه‌های دانشگاه آزاد اسلامی در دوره مدیریت جدید از اهمیت بسیار بالایی  برخوردار بوده و نخستین و مهم‌ترین موضوعی است که در ارتباط با فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه مطرح است.

وی اظهار کرد: توجه و اتکا به قرآن و ترویج فرهنگ قرآنی در همه سطوح چه در لایه‌های سطحی که شامل مباحث مربوط به حفظ و قرائت و درک مفاهیم است و چه در ارتباط با لایه‌های زیرین که توجه عمیق به پیام قرآن و تحقیقات بنیادی‌تر در ارتباط با مسائل قرآنی مطرح می‌شود، اساس کار ماست و مهم‌تر از همه اهتمام به اینکه قرآن را در تمام سطوح زندگی جامعه وارد کنیم.

باید بپذیریم که قرآن در لایه‌های مختلف زندگی وارد نشده است

معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: دست نیافتنی کردن قرآن نمی‌تواند و نباید مورد تأیید و قبول جامعه روشن‌فکری، دانشگاهی و دانشجویی ما باشد. باید راهی پیدا کنیم که جوان روشن‌فکر، دانشجو، استاد و همه کسانی که در محافل علمی و فکری مشغول فعالیت هستند، احساس کنند که به قرآن نیاز دارند و قرآن در حقیقت‌‌‌ همان دستور زندگی است. چنین چیزی تا به حال محقق نشده است؛ باید بپذیریم که به درستی قرآن را معرفی نکرده‌ایم و قرآن در لایه‌های مختلف زندگی وارد نشده است.

دکتر هاشمی با تأکید بر برگزاری مسابقات قرآنی و توجه به حفظ و قرائت آن گفت: اینها در ارتباط با قرآن جزء لوازم اولیه است، اما زمانی باید افتخار کنیم که قرآن در حوزه‌های رفتاری برای ما مدل زندگی را مشخص کند، آن موقع است که می‌توانیم به عنوان یک جامعه قرآنی توجه جهانیان را به خودمان جلب کنیم والا اگر برخلاف توصیه‌های قرآن، همچنان اعمالی مانند دروغ، تهمت، جوسازی و عدم تحمل عقیده مخالف در زندگی ما جاری و ساری باشد، این پیروی از قرآن نیست.

پیام‌های مبتنی بر رفتارسازی قرآن از سوی غیرمسلمانان بیشتر رعایت می‌شود

وی اظهار کرد: متأسفانه اخیراً طی یک بررسی مشخص شد که در میان حدود بیش از ۱۶۰ کشور که پیام‌های قرآنی در قالب ارزش‌های انسانی و اسلامی در آنها جاری است و مورد بررسی قرار گرفته، نخستین کشور اسلامی در این ارتباط در رتبه سی و هفتم است، این امر، فاجعه‌آمیز و بسیار سؤال برانگیز است؛ بدین معنا که قرآن در لایه‌های رفتاری جامعه وارد نشده است؛ اما پیام‌های مبتنی بر رفتارسازی این کتاب بزرگ الهی از سوی غیرمسلمانان بیشتر رعایت می‌شود.

معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر هماهنگی رفتار زندگی با مفاهیم و دستورات قرآن بیان کرد: قبل از انقلاب هم قرآن در مراسم ختم، ازدواج و... مورد توجه بود و عده‌ای بعضاً به تناسب علاقه فردی به قرآن توجه می‌کردند، اما پس از انقلاب قرار بود قرآن در متن زندگی جامعه ما وارد شود. امروز می‌بینیم بعضی از آنها که حتی مدعی دین‌مداری هم هستند، رفتارشان دقیقاً مخالف مفاهیمی است که قرآن آنها را ترویج کرده و برای پیاده کردن در زندگی آمده است.

توجه ویژه به اختصاص سرانه فرهنگی دانشگاهیان

وی با توجه به اهمیت اختصاص سرانه بیشتر به فعالیت‌های فرهنگی و تأکید بر نقش استادان و کارکنان در این امر گفت: حدود ۳۲ سال گذشته سرانه اختصاص داده شده به فعالیت‌های فرهنگی پنج هزار تومان بوده و سپس به ده هزار تومان افزایش یافته که این در برابر هزینه سنگین این حوزه بسیار اندک است؛ طبق مطالعه و بررسی میدانی انجام شده در یک سال گذشته مشخص شد که برای جلوگیری از تخریب و تضعیف ارزش‌های دینی، فرهنگی، اعتقادی و اخلاقی و همچنین تثبیت و ترویج ارزش‌های انسانی، باید به اختصاص سرانه فرهنگی به دانشگاهیان اعم از استادان، کارکنان و دانشجویان توجه ویژه کرد.

دکتر هاشمی با تاکید بر اینکه برنامه‌ریزی فرهنگی در اولویت دانشگاه قرار دارد، افزود: از آنجا که مخاطبان ما همگی دانشگاهی هستند و از تمام سطوح جامعه در دانشگاه حضور دارند، باید برای همه آنان برنامه‌ریزی صورت گیرد. قطعاً قرآن در صدر برنامه‌های ما جای دارد؛ در مدیریت جدید دانشگاه آزاد اسلامی با حضور دکتر میرزاده، هدف اصلی پرداختن به لایه‌های زیرین قرآنی است. در گذشته پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه تنها به کانون‌های قرآنی می‌پرداخت و عملکرد آن صرفا در برگزاری مسابقات قرآنی در زمینه حفظ و قرائت خلاصه می‌شد، بنابراین در کنار این پژوهشکده، اداره کل فعالیت‌های قرآن و عترت تشکیل شد که عمدتاً ناظر بر فعالیت‌های اجرایی و بحث هدایت کانون‌ها است در حالی که کار پژوهشکده پرداختن به مطالعات عمیق‌تر و تربیت نیروی انسانی کارآزموده است. این پژوهشکده همچنین وظیفه دارد تا بر روند پژوهش‌ها و تحقیقات قرآن و عترت در واحدهای دانشگاهی سراسر کشور نظارت کیفی کند.

قرآن، احادیث و روایات باید به محورهای عملیاتی و اجرایی تبدیل شوند

وی با تأکید بر بحث سبک زندگی براساس فرمایش رهبر معظم انقلاب عنوان کرد: مقام معظم رهبری بر بحث سبک زندگی تأکید فراوان فرموده‌اند و رهنمودهای ایشان و پیش از ایشان، رهنمودهای حضرت امام (ره) به این معناست که مضامین قرآن تبدیل به الگوهایی شود که بتواند در رفتار اجتماعی وارد شود والا یک رهنمود کلی مشکلی را در جامعه حل نخواهد کرد. مهم این است که قرآن، احادیث و روایات اسلامی و پیام‌ها و خطوط کلی انقلاب اسلامی به محورهای عملیاتی و اجرایی تبدیل شوند. این امر پس از گذشت حدود ۳۵ سال از انقلاب هنوز به معنای واقعی کلمه محقق نشده است.

معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر نحوه الگوسازی از ائمه و معصومین اظهار کرد: ما ائمه را به عنوان الگو به جامعه معرفی می‌کنیم که البته متوقف در زمانند، اما در حقیقت ائمه و معصومین علیهم السلام متوقف در زمان نیستند، آنان جاری در زمان هستند. ما باید به گونه‌ای این بزرگواران را معرفی کنیم که جامعه احساس کند اگر ایشان، امروز در جامعه ما و اتفاقاً در دانشگاه حضور داشتند به چه نحوی زندگی می‌کردند. اما نگاه به سیره و تاریخ ۱۴۰۰ سال قبل، نگاهی ایستا بوده و تنها موضوعاتی را که در آن زمان در حوزه رفتاری جامعه وجود داشته و اکنون نیست و منسوخ شده، مورد بررسی قرار داده است.

وی ادامه داد: اصولاً علت خاتمیت دین اسلام نیز همین جاری بودن در زمان است، علت اینکه فقط قرآن آمد و دیگر بعد از آن وحی نیامد نیز همین است. انسان‌ها گستره ذهنشان محدود‌تر نشده و اکنون سؤالات بیشتری برای آنان پیش آمده است؟ امروزه پاسخ تمامی سؤالات و مجهولات بشر در زمینه هدایت جامعه در قرآن است، اما این قرآن باید درست فهم شود و هر زمان که این قرآن و محتویات قرآن به درستی فهم و عرضه شود، هیچ کسی در جامعه بشری با آن احساس بیگانگی نخواهد کرد. انسان به صورت فطری و سرشتی با پیام حق، احساس یگانگی دارد، اما به شرطی که پیام الهی به درستی معرفی شود.

ارزش‌های اخلاقی از متن به حاشیه رانده شده‌اند

دکتر هاشمی گفت: جوهر دین که اساس بعثت پیامبران بر پایه آن بنا نهاده شده، ارزش‌های انسانی است. همین ارزش‌هاست که اگر در هر جامعه‌ای مطرح شود، همه آن را با تعلق خاطر می‌پذیرند. در حالی که بسیاری از این ارزش‌ها، دستور دین ماست. در کنار مسائل الهی و ارزش‌های دینی و وحدانیت، ارزش‌های اخلاقی نیز مورد تأکید است، اما در جامعه ما این ارزش‌های اخلاقی از متن به حاشیه رانده شده‌اند. از بسیاری از تریبون‌ها، سخنرانی‌ها، نوشته‌ها، روزنامه‌ها، رسانه‌ها و... به شخصیت افراد، با دروغ و تهمت تاخته و توهین کرده‌اند. مگر این دستور صریح قرآن نیست که از افترا و تهمت و جوسازی بپرهیزیم؟ اما بسیاری به راحتی چشمشان را به روی دستورات صریح قرآن می‌بندند. این یعنی اینکه ما از فرهنگ‌ قرآنی فاصله گرفته‌ایم. برگزاری مسابقات قرائت قرآن و حفظ قرآن و توجه به قرآن زمانی ارزش عالی خود را خواهد داشت که در هر حال ارزشمند است که ما تصمیم بگیریم آنچه را قرائت می‌کنیم و حفظ می‌کنیم، باید در حوزه رفتاری جامعه و سبک زندگی خود وارد کنیم.

دانش و فناوری در کنار ارزش‌های اخلاقی و رعایت ظاهر و باطن قرآن لازم است

این مسوول با توجه به اینکه مأموریت علما و دانشگاهیان، حل مسائل امروز جامعه با اتکای به قرآن و سبک زندگی ائمه است، ادامه داد: با استخراج مدل زندگی از متن قرآن و احادیث و روایات، می‌توان موضوعاتی را که امروز بشر با آن مواجه است، حل کرد و این کار علما و دانشگاهیان با هم است. به تنهایی نه حوزه علیمه قادر است این کار را انجام دهد نه دانشگاه، زیرا هرکدام، یک مأموریت جداگانه دارند. دنیا از نظر علمی از ما توسعه‌یافته‌تر است، بسیاری از کشورهای غربی از نظر علمی از ما جلو‌تر هستند و این قابل نفی و انکار نیست، ما باید علاوه بر تلاش برای جبران این کمبود‌ها به این مطلب توجه کنیم که در صورت توسعه و پیشرفت در حوزه‌های علمی، وجود ارزش‌های قرآنی و انسانی برای جهت‌دهی به توسعه و پیشرفت علم بسیار حیاتی خواهد بود. برای تمایز از جوامعی مانند ژاپن، آمریکا یا سایر جوامع توسعه یافته، دانش و فناوری در کنار ارزش‌های اخلاقی و رعایت ظاهر و باطن قرآن لازم است.

وی درخصوص هجمه‌هایی که علیه دانشگاه آزاد اسلامی و بخشنامه عفاف و حجاب به وجود آمد، اظهار کرد: بسیار ایده آل است که همه، ظواهر اسلامی و قرآنی را رعایت کنند، ولی بعضی‌ها رعایت نمی‌کنند، اما باید توجه داشته باشیم جوهر پیام قرآن بسیار فرا‌تر از چیزی است که ما همه اهتمام خود را متوجه آن کرده‌ایم. منکرات بزرگی که قرآن از انجام آن اظهار نفرت کرده در این کشور اتفاق می‌افتد و از نگاه بعضی‌ها اهمیتی ندارد، اما اگر خانمی در دانشگاه اندکی از موی سر او بیرون باشد که البته نباید چنین باشد، این را آن‌چنان بزرگ می‌کنند که هر ناظری را متعجب می‌کند؛ در یک بخشنامه حراستی بدرستی درج کرده‌اند که حجاب و عفاف یک امر فرهنگی تلقی شده و باید مطابق با ضوابط و عرف فرهنگی با آن برخورد شود زیرا تندی و خشونت در این گونه موارد هیچ تاثیری ندارد بلکه جامعه را جری‌تر می‌کند، بنابراین زمانی این کار، کار فرهنگی است که با احترام، منطق و با اقناع دانشجو و سایر مخاطبان صورت پذیرد.

دانشگاه جایی نیست که با دستور و تشر برخورد کنیم

دکتر هاشمی با بیان اینکه در حوزه‌های فعالیت‌های سیاسی نیز همین امر صادق است، گفت: دانشگاه جایی نیست که با دستور و تشر برخورد کنیم. دانشگاه جایگاه تأمل، گفت‌و‌گو و احترام متقابل است؛ این، ‌‌‌ همان نهضت اخلاقی است. اگر مسؤولان و کارکنان ما بویژه در حوزه فرهنگی و اجتماعی، بداخلاق باشند در محافل فرهنگی جایی ندارند.

معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر اینکه احترام و تکریم ارباب رجوع از اصول مباحث اخلاقی و دینی است، گفت: ما به نام دین حق نداریم نسبت به دیگران تکبر و فخرفروشی کنیم یا با عصبانیت و پرخاش برخورد کنیم و فاجعه‌آمیز، این است که عده‌ای برای تخریب چهره دین و امر به معروف و نهی از منکر به اعمال غیرانسانی و منزجرکننده‌ای دست بزنند یا مشکلات دیگری ایجاد کنند. این وظیفه ماست که چهرهٔ قرآنی را از هاله ابهام درآوریم و رحمانیت و رحیمیت الهی را هم به جامعه داخلی و هم به جامعه جهانی نشان دهیم. این‌‌‌ همان تحول فرهنگی و انقلاب اخلاقی است. وی ابراز امیدواری کرد که با توفیق الهی، فرهنگ قرآنی به معنای حقیقی کلمه و از بالا به پایین در جامعه تسری یابد.

مراسم اختتامیه چهارمین دوره مسابقات سراسری حفظ و قرائت قرآن کریم ویژه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی و اختتامیه نوزدهمین دوره مسابقات بخش کتبی ویژه استادان و دانشجویان به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک به مدت دو روز و با حضور بیش از ۱۵۰ نفر از منتخبان قرآنی خواهر و برادر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور، دکتر طه هاشمی معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر احمد شاهوارانی نماینده تام‌الاختیار رییس دانشگاه آزاد اسلامی در استان‌های مازندران، گیلان و گلستان، دکتر محمد صالحی معاون ستاد هماهنگی استان مازندران، دکتر علیرضا نظام‌آبادی سرپرست واحد اراک و جمعی از خادمان و منتخبان قرآن و عترت به میزبانی واحد اراک در سالن اجتماعات واحد رامسر برگزار شد.

captcha