حجت الاسلام والمسلمین سعید کرمی، معاون فرهنگی اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که چرا قبل از ماه رمضان مساجد برای حضور روزهداران آماده میشوند اما در ماه محرم کسی به فکر آماده کردن مساجد برای حضور عزادارن حسینی نیست؟ گفت: این مسئله نیازمند یک بررسی و پژوهش دقیق است.
وی ادامه داد: در ماه مبارک رمضان عده زیادی از مومنان روزه دار در مساجد حضور پیدا میکنند اما در ماه محرم، تمام مردم حتی آنهایی که شاید برخی جنبههای عبادی را اجرا نکنند به عزاداری سیدالشهدا(ع) می پردازند. حتی در سالهای اخیر شاهد گرایش غیرمسلمانان به شرکت در عزاداری امام حسین(ع) نیز هستیم؛ گستردگی این برنامهها و اینکه همه مردم خود را در عزاداری سیدالشهدا(ع) سهیم میدانند، موجب میشود مردم بیشتر در خارج از مساجد به عزاداری بپردازند.
شایسته بود مسئولان مساجد و متولیان فرهنگی مساجد را برای برپایی عزاداریها آماده کنند
معاون فرهنگی اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد مسئله عدم برنامهریزی درست را یکی از عوامل تأثیرگذار در این خصوص دانست و گفت: جا داشت که مسئولان مساجد و متولیان فرهنگی، فرهنگ سازی را در این زمینه داشته و مساجد را برای برپایی عزاداریها آماده کنند.
وی تأکید کرد: نباید این مسئله را به سمت آسیب شناسی برد، چرا که ممکن است برای برخی از مردم محدودیتهای شرعی وجود داشته باشد اما در حسینیهها و تکیهها محدودیتهایی وجود ندارد و بخشی از این مسئله طبیعی است چرا که بسیاری از لایههای مختلف اجتماعی و حتی غیر مسلمانان دوست دارند در عزاداری امام حسین(ع) سهیم باشند.
در بحث عزاداری آنچنان که باید بستر مسجد را فراهم نکردهایم
حجتالاسلام کرمی این مسئله را نیز متذکر شد که به عنوان یک جامعه دینی این توقع را داریم که مسجد پایگاه و بستر فعالیتهای دینی و اجتماعی باشد اما در بحث عزاداری آنچنان که باید بستر را فراهم نکردهایم.
وی ادامه داد: آنچه که ما میتوانستیم انجام دهیم و انجام دادهایم توصیه به مساجد و ائمه جماعات است تا سعی کنند ذائقه مخاطب عام را در نظر گرفته و زمینه را برای حضور عموم مردم فراهم کنند تا مردم مسجد را از آن خود بدانند و از فضای مسجد برای عزاداری استفاده کنند.
در تهران دسترسی مردم به مسجد بسیار کم است
کرمی با اعلام این مطلب که اکنون مساجد ما پُر است و بسیاری از کسانی که در حسینیهها و تکیهها برای عزاداری حضور دارند به دلیل این است که به مساجد دسترسی ندارند، گفت: در تهران نسبت به میانگین کشوری دسترسی مردم به مسجد با فاصله زمانی استاندارد بسیار کم است و در مناطق مختلف نیاز داریم چند برابر تعدادی که اکنون مسجد داریم، مسجد بسازیم تا مردم راحتتر به مسجد دسترسی داشته باشند.
وی افزود: کمبود مسجد در حالی است که در هر کوچهای یک تکیه و مجلس عزا می توان برپا کرد و برخی در منزل خود مراسم عزاداری برگزار می کنند.
معاون فرهنگی اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد خواستار انجام پژوهشی در این خصوص شد و گفت: باید بررسی جایگاه مساجد در عزاداریها به یک گروه پژوهشی سپرده شود تا جوانب مختلف و نقاط قوت و ضعف این مسئله را مشخص و ما را به سمت یک راهکار هدایت کنند.