کد خبر: 1465037
تاریخ انتشار : ۰۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۵
سیف:

تلاوت قرآن در شب عاشورا به همراه درک مفهوم آیات باشد

گروه فعالیت‌های قرآنی: مدرس و پیشکسوت قرآنی اظهار کرد: تلاوت قرآن در شب عاشورا با تدبر همراه باشد و به دنبال مصداق‌یابی آیات در زندگی خود باشیم و دقت کنیم که آیات قرآن به لحاظ اعتقادی و رفتاری کجای زندگی‌مان قرار دارد.

سیدمهدی سیف، مدرس و پیشکسوت قرآنی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اشاره به اهمیت قرائت قرآن در روز عاشورا و شب تاسوعا، گفت: حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در شب عاشورا، خطبه‌ای دارند که در ابتدای خطبه می‌فرمایند: «ما خدا را شکر می‌کنیم و ستایش می‌کنیم از اینکه ما را از خاندان نبوت قرار داد و به ما قرآن یاد داد.» اهمیت قرائت قرآن برای امام حسین(ع) تا جایی بود که ایشان در روز نهم محرم، حضرت اباالفضل(ع) را واسطه قرار دادند تا یک روز برای اقامه نماز، راز و نیاز و تلاوت قرآن فرصت بگیرد.
وی افزود: قرائت قرآن در دهه اول محرم به ویژه در روز تاسوعا و عاشورا در واقع یک نوع عزاداری است؛ همانطور که برای افراد فوت شده جلسه ختم قرآن می‌گیرند و قرآن می‌خوانند و ثواب تلاوت‌ها را به روح فوت‌شدگان اهدا می‌کنند ما نیز با ختم قرآن در روز تاسوعا و شب عاشورا می‌توانیم ثواب تلاوت‌ها را به ارواح سیدالشهدا(ع) و شهدای کربلا اهدا کنیم.
سیف درباره طرح «نوای قرآن در شب عاشورا» که امسال برای نخستین‌بار از سوی سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور و در جهت ترویج فرهنگ تلاوت قرآن در شب عاشورا برگزار خواهد شد، افزود: این طرح به این دلیل که در جهت تلاوت قرآن و ختم قرآن در شب عاشورا طراحی شده است، اقدام ارزشمندی است که البته در اجرای آن باید به نکات خاصی هم توجه شود.

در شب عاشورا حجم تلاوت را کم و بیشتر به معنای آیات توجه کنیم
وی ادامه داد: برای اجرای طرح ختم قرآن در شب عاشورا باید به این نکته نیز توجه کنیم که تلاوت قرآن همراه با درک و مفاهیم آیات قرآن باشد. کسانی که در شب عاشورا به تلاوت قرآن می‌پردازند شایسته است که تلاوت را همراه با معنا و درک و فهم آیات انجام دهند؛ حتی می‌توان حجم تلاوت را کم کرد اما بیشتر به معنا توجه کرد.
این استاد قرآنی عنوان کرد: با بیان اینکه تدبر در قرآن همزمان با روز تاسوعا و شب عاشورا نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است، اظهار کرد: کسانی که در شب عاشورا به تلاوت قرآن می‌پردازند باید با تدبر در قرآن، مصداق‌یابی آیات را در زندگی خود داشته باشند و ببینند آیات قرآن به لحاظ اعتقادی و رفتاری کجای زندگی آنها قرار دارد.
سیف اظهار کرد: بنده توصیه نمی‌کنم که در ایام عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) و شب عاشورا، فقط سوره‌هایی از قرآن خوانده شود زیرا حتی اگر فرازی از قرآن با معنا و تدبر در آیات و پیدا کردن مصداق‌های مرتبط آن در زندگی، تلاوت شود هم کافی است و می‌تواند اثربخشی خود را داشته باشد.

اهل قرآن متناسب با رشته و تخصص خود به عزاداری بپردازند
سیف در ادامه با بیان اینکه اهل قرآن خوب است که متناسب با رشته و تخصص خودشان عزاداری داشته باشند، عنوان کرد: شایسته است در ایام عزاداری سیدالشهدا(ع) به آیات مربوط به جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، دفاع از دین الهی و همچنین آیات مرتبط با ایثار و شهادت و رزمندگان راه اسلام و قرآن نیز پرداخته شود.
وی ادامه داد: امام حسین(ع) کلمات، عبارات و سخنان بسیار ارزشمند و مفیدی داشته‌اند که فرصت طرح این سخنان ارزشمند همین ایام محرم است. در جلسات قرآن و برنامه‌های عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) خوب است که به بررسی معنا و شرح و توضیح سخنان ارزشمند ایشان بپردازیم، به ویژه دعاهای اباعبدالله الحسین(ع)، دعای عرفه و عبارات مرتبط با هجرت ایشان به سمت مکه باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
این پیشکسوت قرآنی اظهار کرد: امام حسین(ع) اظهارات متعددی داشته‌اند که تاریخ آنها را نقل کرده است؛ این اظهارات باید به صورت زیبا در جلسات عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) و جلسات ختم قرآن شرح و توضیح داده شود. در اظهارات متعدد سیدالشهدا(ع) نکات هدایتی، سازنده و تربیتی وجود دارد که باید برای مردم تبیین شود.

در هیئت‌های عزاداری نباید فقط به خواندن چند سطر شعر اکتفا کنیم
وی با عنوان این مطلب که در هیئت‌های عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) نباید فقط چند سطر شعر خوانده شود یا فقط سینه‌زنی انجام شود، گفت: باید ببینیم امام حسین(ع) چه فرموده‌اند. ایشان از همان زمان آغاز هجرت به سمت کربلا با افراد متعدد گفت‌وگوهایی داشته‌اند که مطالب و نکات ارزشمندی در این فرمایشات وجود داشته و می‌تواند درس‌آموز و عبرت‌آموز و بصیرت‌آور برای مردم باشد.
وی با اشاره به نورانیت سخنان اباعبدالله الحسین(ع) اظهار کرد: متأسفانه امام حسین(ع) و سخنان ایشان مظلوم هستند و خیلی در زبان‌ها نمی‌چرخد. هیئت‌های عزاداری باید به آیات مرتبط با ایثار و شهادت و همچنین به تلاوت قرآن در روز عاشورا و شب‌های محرم بپردازند و تلاش کنند تا در کنار برگزاری مراسم عزاداری تلاوت قرآن را نیز احیا کنند.
سیف اظهار کرد: از دیگر نکاتی که لازم است در ایام محرم مورد توجه بیشتری قرار گیرد مقتل‌خوانی است و لازم است که در هیئت‌های عزاداری و جلسات قرآنی این ایام، مقتل سیدالشهدا(ع) به طور مستند قرائت شود.
وی با عنوان این مطلب که آنچه در شب عاشورا اتفاق افتاده و در تاریخ نیز نقل شده است باید در مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) بیان شود، گفت: مردم باید بدانند که حضرت سیدالشهدا(ع) و یارانشان در شب عاشورا چه کردند. امام حسین(ع) در شب عاشورا خطبه خواندند و قرآن و نماز خواندند که این نکات باید برای مردم نقل شود. در شب عاشورا مسائل ارزشمند، عاطفی، احساسی، تربیتی و بصیرتی اتفاق افتاد که باید نقل شود.

captcha