مجید سعیدینیکو، نماینده کشور آلمان در رشته قرائت پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان مسلمان که دیماه امسال در تهران برگزار میشود، 29 دی ماه 1368 در شهر «کاسل» آلمان به دنیا آمد. او در حال حاضر نزد پدر و مادر زندگی و در شهر «ماربورگ» تحصیل میکند. وی دانشجوی ترم ششم رشته داروسازی بوده و دو ترم از تحصیل و یک ترم از کارآموزی او در داروخانه باقی مانده است.
سعیدینیکو در بخش نخست گفتوگوی خود با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در مورد آغاز فعالیتهای قرآنی خود گفت: از 5 یا 6 سالگی خواندن و نوشتن حروف عربی را به کمک پدر و مادرم یاد گرفتم و در سن 11 – 12 سالگی با شرکتکردن در مجالس حسینیه شهر کاسل و با کمک حجتالاسلاموالمسلمین «سیدمحسن طباطبایی» قرائت قرآن با رعایت قواعد روانخوانی و تجوید را فرا گرفتم. بعد از کامل کردن قواعد قرآن نزد استاد «علی رمضانی» رفتم و در کلاسهای صوت و لحن ایشان، با قرائت، الحان و مقامات قرآن آشنا شدم.
وی در ادامه با قدردانی از پدر و مادر، برادر و عموی خود «منصور سعیدی نیکو» که یکی از مدرسان قرآن کریم در آلمان است، آنان را مشوقان اصلی خود در گرایش به سمت فعالیتهای قرآنی خواند و گفت: استاد «مسعود پیروزمند» در سالهای اخیر و در حال حاضر دانش و تجربیات قرآنی خود در زمینه تلاوت را به من منتقل میکنند و نقش مهمی در کاملتر شدن و بهتر شدن تلاوت من دارند.
سعیدینیکو افزود: در سالهای اول به دلیل اینکه درسهایم کم بود، خیلی وقت برای یادگیری تلاوت گذاشتم، شاید هر روز 3 تا 4 ساعت در خانه یا در حسینیه تمرین میکردم و وقت میگذاشتم. در حال حاضر با حجم گرفتن درسها در دانشگاه، تمریناتم کمتر شده و به یک ساعت در روز رسیده که با رسیدن تعطیلات میانترم بیشتر و بعد از آغاز ترم کمتر میشود. در زمانیکه وقت کمتری برای تمرین و تلاوت دارم بیشتر سعی میکنم به تلاوت اساتید قرآن گوش بدهم تا بتوانم از این تلاوتها به نحو احسن استفاده کنم.
این قاری قرآن کریم گفت: در میان اساتید قرآنی، تلاوت استاد «احمد ابوالقاسمی» را بیش از همه میپسندم. من اینجا خیلی از کلاسهای صوت و لحن ایشان که ثبت شده، استفاده میکنم. همینطور فکر نمیکنم حتی یکی از قسمتهای برنامه «مصباح» را که از طریق رادیو قرآن پخش میشد، از دست داده باشم. من از دقت استاد ابوالقاسمی در هنگام گوش دادن تلاوت و موشکافی کردن تلاوت شاگردانشان لذت میبرم. ایشان با 5 دقیقه گوش دادن به تلاوت فرد، میتوانند مشکلات چندساله او را در زمینه تلاوت قرآن برطرف کنند. استاد ابوالقاسمی در حال حاضر در زمینه تدریس قرائت قرآن جزء بهترین اساتید هستند. به اضافه تخصصها، اخلاق قرآنی ایشان است که جوانان را جذب میکند.
یادگیری و تدریس قرآن کریم در کنار تحصیل
وی در مورد دیگر فعالیتهای قرآنی خود گفت: چند سالی است که در حسینیه شهر کاسل، همراه عموی بزرگوارم در کلاسهای تدریس روخوانی و روانخوانی قرآن کریم فعالیت میکنم. از یک سال قبل نیز شروع به تدریس قرآن و تلاوت کردم و الحمدلله به یاری خدا این جلسات که هفتگی برگزار میشوند، روزبهروز بهتر شده و شاگردان با مقامات، الحان و مفاهیم قرآن آشنا شدهاند و با تقلید کردن از تلاوتهای اساتید برجسته قرآن، تلاوتهایشان در حال شکلگیری است.
قرآن کریم؛ بهترین دوست در زندگی
سعیدی نیکو در ادامه با اشاره به تأثیرات انس با قرآن بر زندگی شخصیاش گفت: قرآن بر زندگی من تأثیر زیادی گذاشته است و این تأثیر روزبهروز بیشتر هم میشود. مؤانست با قرآن و آشنا شدن و بررسی کردن مفاهیم قرآن تأثیر خود را بر زندگی شخص میگذارد. دوستی با قرآن کریم بهترین دوستی در زندگی است و به نظر من قرآن کریم تنها دوستی است که همیشه در تمام لحظات فرح و اندوه، یار و همدم همیشگی انسان است. به نظر من قرآن به زندگی فرد نور میبخشد و جوابی است بر همه سؤالات عالم. من همیشه سعی بر این دارم که بیشتر به قرآن عمل کنم تا تلاوت محض، همچنین تلاش میکنم با الگو گرفتن از اهل بیت(ع) بتوانم قرآن را درک کنم. به نظر من قرآن مانند اقیانوسی است که مرزی ندارد و انسان هرچقدر بیشتر خودش را با قرآن وفق دهد، چند قطرهای بیشتر از این اقیانوس نصیبش میشود.
برگزاری مسابقات سالانه قرآن کریم در آلمان
این قاری مقیم کشور آلمان گفت: هرساله در مرکز امام علی(ع) در شهر هامبورگ، مسابقات اروپایی قرآن کریم برگزار میشود که خیلی مورد استقبال قرار میگیرد و نمایندگانی از کشورهای آلمان، هلند، انگلیس، نروژ، سوئد و بلژیک در این مسابقات در رشتههای قرائت، مفاهیم و حفظ قرآن شرکت میکنند. همچنین نفرات برگزیده هر کشور به مسابقات بینالمللی قرآن کریم اوقاف در ایران اعزام میشوند. من متأسفانه به خاطر حجم درسها و امتحانات پایان ترم در زمان برگزاری مسابقات قرآن در شهر هامبورگ نتوانستم در این مسابقات مشارکت داشته باشم اما انشاءالله با یاری خدا قصد دارم در سالهای آینده در این مسابقات حضور یابم.
وی گفت: من یکبار در سومین دوره مسابقات بینالمللی دانشجویان مسلمان که در شهر مشهد مقدس برگزار شد، شرکت کردم که اولین تجربه من در مسابقات بینالمللی قرآن بود و با حضور در این رقابتها توانستم تجربه خوبی کسب کنم و با خیلی از اساتید، قراء و حفاظ قرآن آشنا شدم.
سعیدینیکو افزود: به نظر من مسابقات قرآن به انس گرفتن جوانان با قرآن کریم و فعالیتهای قرآنی کمک میکند. در مرحله اول جوانان مسلمان کشورهای مختلف در این مسابقات با هم آشنا میشوند و در مرحله بعدی طی ارتباط و شناخت بیشتر از یکدیگر، همدلی و وحدت میان این گروه از جوانان ایجاد میشود. مثلاً وقتی یک قاری یا یک حافظی که از کشور آلمان در مسابقات بینالمللی شرکت میکند، با آن کشور آشنا میشود و چون در میان جوانان قرآنی کشور خود شناخته شده است، شناخت خود را به آنها منتقل میکند. این فرد حتی در مجالس مذهبی جوانان که در شهرهای آلمان برگزار میشود به عنوان قاری آن مجلس دعوت میشود و قبل از تلاوتش به مخاطبین معرفی میشود و بدین وسیله جوانانی که در آن محفل حضور دارند مشتاقانه از تجربیات این فرد استفاده میکنند و به این شیوه فعالیتهای قرآنی در بین جوانان بیشتر گسترش پیدا میکند. مسابقات قرآن دانشجویی حتی در دانشگاهها سبب تبلیغ برای اسلام و قرآن میشود. به نظر من این مسابقات خیلی بیشتر از یک رویداد قرآنی محسوب میشود و میتواند به انسگیری بیشتر جوانان با قرآن در کشورهای غیراسلامی کمک کند.
افزایش فعالیتهای قرآنی در کشور آلمان
مجید سعیدی نیکو یادآور شد: فعالیتهای قرآنی در چند سال اخیر در کشور آلمان گسترش پیدا کرده است. در بیشتر شهرهای آلمان کلاسهای آموزشی قرآن، مجالس و محافل قرآنی در ماه مبارک رمضان برگزار میگردد و الحمدالله خیلی از جوانها به این سمت گرایش پیدا کردهاند و روزبهروز فعالیتهای قرآنی بیشتر میشود.
وی افزود: با برگزاری مسابقات هر ساله در مرکز امام علی(ع) هامبورگ، قراء و حفاظ خودشان را برای این مسابقات آماده میکنند تا بتوانند بهترین نتایج را در این رقابتها کسب کنند. با دعوت اساتیدی برجسته از ایران مانند ابوالقاسمی، شاهمیوه و پیروزمند در سالهای اخیر از سوی مرکز اسلامی امام علی(ع) هامبورگ و با همراهی اساتید برجسته کشور آلمان از جمله استاد علی رمضانی و استاد حسن صادقی، انگیزه جوانان برای شرکت در فعالیتهای قرآنی در این کشور بیشتر شده است.