کد خبر: 1466000
تاریخ انتشار : ۱۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۶

مسئولان و اشخاص حقوقی تاب امر به معروف را داشته باشند

گروه جامعه: دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر اظهار کرد: ممکن است شخصی در چارچوب اسلام، مدیر و مسئولی را امر به معروف و نهی از منکر کرده باشد که آن مسئول نباید با سوء‌استفاده از قدرت به اخطار، توقیف در پرونده، کسر حقوق و مزایات، تغییر محل خدمت، تنزل مقام و... مانع امر به معروف و نهی از منکر شود که در این صورت علاوه بر محکومیت اداری، برابر بند پنج ماده قانون مجازات اسلامی محکوم است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحمد زرگر، دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر در برنامه گفت‌وگوی جمعه اخبار قرآنی درباره تصویب قوانینی در جهت حمایت از عاملان به معروف و ناهیان از منکر در مجلس شورای اسلامی طی هفته گذشته، گفت: اصل هشتم قانون اساسی در ارتباط با فریضه امر به معروف و نهی از منکر است که در ذیل ماده آمده است مسائل و شرایط دیگر را قانون مشخص می‌کند.
وی افزود: طبیعی بود که برای اصل هشتم باید قانون تهیه‌ می‌شد اما در طول سال‌های متمادی این کار انجام نشد؛ ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر که در سال 72 تشکیل شد در ارتباط با احیای فریضه امر به معروف و نهی از منکر برای اصل هشتم نیز برنامه‌ریزی کرد و طرحی آماده شد که بتوان به عنوان لایحه و اگر نشد به عنوان طرح از طریق مجلس در دولت هفتم، هشتم مطرح شد و طی جلسات متعدد که بررسی شد در نهایت بررسی آن به دوره‌های بعدی موکول شد.
دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر ادامه داد: دوره نهم و دهم نیز با اینکه در هیئت دولت تصویب شده بود رئیس جمهور وقت باید یک نامه امضا می‌کرد تا به مجلس برود که امضا نکرد و ماند؛ اما در حال حاضر نمایندگان مجلس وارد این کار شدند و همان طرحی که قرار بود در دولت هفتم تا دهم به مجلس ارائه شود اما ارائه نشده بود تصویب و در کمیسیون‌های مختلف بررسی و آماده شد. هم‌اکنون در صحن علنی مجلس مطرح است و 16 ماده از 24 ماده آن تصویب شد و بقیه نیز در دستور کار برای تصویب است.
وی با بیان اینکه بخشی از احکام اسلام فردی و بخشی اجتماعی است، عنوان کرد: احکام فردی هم چارچوبی دارد، به طور مثال برای نماز احکامی داریم که تمامی این احکام لازم است زیرا قرار است با این عمل، انسان به خدا برسد و اگر در چارچوب نباشد این اتفاق نمی‌افتد.

امر به معروف و نهی از منکر باید چارچوب مشخصی داشته باشد
حجت‌الاسلام زرگر یادآور شد: به طور مثال احکام مربوط به حج مشخص است اما اگر قرار بود هر کسی هر طور که می‌خواهد طواف کند، درست نیست و احکام اجتماعی اسلام که بالاترین آن امر به معروف و نهی از منکر است باید چارچوبی داشته باشد که اگر چارچوب نداشته باشد متأسفانه مسائلی که طی این مدت شاهد آن بوده‌ایم، اتفاق می‌افتد.
وی با عنوان این مطلب که هنوز چارچوب انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه مشخص نیست، گفت: هنوز در جامعه ما مشخص نیست کسانی که می‌خواهند امر به معروف و نهی از منکر کنند چگونه باید این کار را انجام دهند و همچنین مشخص نیست چه افرادی و در چه حیطه‌ای باید امر به معروف کنند. مشخص نیست وظیفه امر به معروف و نهی از منکر این است که گناه را از بین ببرد یا وظیفه دیگری دارد که البته همین این مباحث باید چارچوب‌مند و هدفمند باشد.
دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر با یادآوری اینکه، مسائل مربوط به چارچوب امر به معروف و نهی از منکر هم‌اکنون در مجلس شورای اسلامی مطرح است، ادامه داد: در این قانون اولین چیزی که لازم بود مطرح شود تعریف معروف و منکر بود. از نظر این قانون، امر به معروف و نهی از منکر عبارتند از هرگونه فعل، قول یا ترک فعل و قولی که در شرع مقدس، قوانین و عرف مورد امر قرار گرفته یا منع شده باشد.

وظیفه مردم تذکر لسانی و وظیفه دولت عملیاتی است
وی عنوان کرد: بحث دوم عنوان کرده که اگر جایی اختلاف شد که آیا معروف است یا نیست، نظر ولی امر مسلمین معتبر است. همچنین مشخص شده است که امر به معروف و نهی از منکر، دعوت به معروف و نهی و بازداشتن از منکر است. ممکن است این سوال مطرح شود که واداشتن و بازداشتن یعنی کار عملیاتی اما همه می‌دانند که وظیفه مردم فقط تذکر لسانی است و حق ندارند وارد کار عملیاتی بشوند.
حجت‌الاسلام زرگر ادامه داد: امر به معروف و نهی از منکر سه مرحله: قلبی، لسانی و یدی دارد. قلبی و لسانی به عهده همه مردم و عملیاتی به عهده دولت است. هرچند که در سال‌های گذشته مردم تمایلی به امر به معروف و نهی از منکر نداشتند اما در حال حاضر این موضوع بیشتر مطرح است و فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر بیشتر ایجاد شده است.
وی با طرح این پرسش که آمر به معروف و ناهی از منکر چگونه باید این کار را انجام دهد، اظهار کرد: زمانی که نقد و نقدپذیری را مطرح می‌کنید همین امر به معروف و نهی از منکر است و آدمی که می‌خواهد امر به معروف و نهی از منکر کند باید ابتدا بداند طرف چه کار منکری را انجام داده است و زمانی که نداند، نمی‌تواند این کار را انجام دهد.

نمی‌توان معترض حیثیت، جان، مال و حریم خصوصی افراد شد
دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر افزود: برای امر به معروف و ناهی از منکر دو ماده در این قانون داریم که ‌نمی‌توان متعرض حیثیت، جان، مال، مسکن، شغل، حریم خصوصی و حقوق افراد و اشخاص دیگر شد مگر به حکم قضایی که بحث آن جدا است.
وی یادآور شد: هیچ فرد یا گروهی حق ندارد با عنوان امر به معروف و نهی از منکر به اعمال مجرمانه از قبیل؛ توهین، افطر، ضرب، قتل و... اقدام کند و مرتکب این کارها طبق قانون مجازات اسلامی مجازات خواهد شد. اگر کسی در چارچوب امر به معروف و نهی از منکر عمل نکند با او برخورد می‌شود.
حجت‌الاسلام زرگر در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: ماده 10 قانون امر به معروف و نهی از منکر تأکید دارد که افراد حقیقی و حقوقی حق ندارند در برابر اجرای امر به معروف و نهی از منکر مانع ایجاد کنند و البته ایجاد هرنوع مانعی از قبیل مزاحمت، تهدید، توهین، مقاومت در برابر امر به معروف و نهی از منکر منجر به محکومیت به حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه هفت می‌شود که درجه هفت از 96 روز تا شش ماه زندان است.
وی در ادامه گفت: درباره مسئولان و اشخاص حقوقی نیز همین مسئله وجود دارد. ممکن است شخصی در چارچوب اسلام مدیر و مسئولی را امر به معروف و نهی از منکر کرده باشد که در این صورت آن مسئول نباید با سوء‌استفاده از قدرت یا اختیارات قانونی و اداری از قبیل؛ تهدید، اخطار، توقیف در پرونده، کسر حقوق و مزایات، تغییر محل خدمت، تنزل مقام، لغو مجوز فعالیت و... مانع امر به معروف و نهی از منکر گردد که در این صورت علاوه بر محکومیت اداری، برابر بند پنج ماده قانون مجازات اسلامی محکوم است.
دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر عنوان کرد: امر به معروف و نهی از منکر مانند واجبات دیگر است و وظیفه عامه مردم است که باید این کار را انجام دهند اما قانو‌نگذار شرایطی دارد و اسلام هم شرایطی دارد که البته نظر مقام معظم رهبری بر این است که در بحث امر به معروف و نهی از منکر تأثیر تذکر لسانی قطعی است اما در ارتباط با اینکه معروف و منکر چیست و اولویت‌بندی معروف و منکر چیست؟ از وظایف ستاد است.
وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین مسائل برای جامعه‌ای که می‌خواهند در کنار هم زندگی کنند این است که امر به معروف و نهی از منکر داشته باشند، گفت: کسانی که امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند و در این راه شهید می‌شوند براساس قانون مورد حمایت قرار می‌گیرند و اگر به فردی که در مقام امر به معروف و نهی از منکر آسیب جسمی وارد شود مشمول قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران می‌شود.

اسیدپاشی اصفهان ربطی به امر به معروف و نهی از منکر ندارد
حجت‌الاسلام زرگر افزود: دشمن برای ضربه زدن به نظام روی آن مسائلی که می‌داند موجب ضربه زدن به نظام می‌شود تمرکز می‌کند. قانون امر به معروف و نهی از منکر نزدیک به 20 سال بود که در دولت و مجلس مطرح بود و الان که در زمان تصویب در مجلس شورای اسلامی بود دشمن از بحث اسیدپاشی در اصفهان که هیچ ربطی به امر به معروف و نهی از منکر نداشته است استفاده کرد و بر روی این موج سوار شد زیرا می‌داند که این اصل است.
وی ادامه داد: مردم ما خیلی خوب متوجه شده‌اند و در مقابل این حرکت جنایتکارانه دشمن و استکبار چنان ایستاده‌اند که این تجمع‌های مردمی برای حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر است و مردم ما به خوبی می‌دانند جایی که دشمن سرمایه‌گذاری می‌کند نقطه اساسی است. مردم ما مشت محکم به دهان دشمن می‌زنند و می‌گویند حق ندارید به مقدسات ما توهین کنید.

captcha