کد خبر: 1466002
تاریخ انتشار : ۱۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۷
عباسی‌مقدم تصریح کرد:

غنی‌سازی محتوا‌ در زمینه تبلیغ و ترویج؛ اولویت‌ جدید معاونت قرآنی ارشاد

گروه دانشگاه: مشاور پژوهشی و برنامه‌ریزی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد با اشاره به اولویت‌های پژوهشی جدید این معاونت، گفت: اولویت‌ ما غنی‌سازی محتوا در زمینه تبلیغ و ترویج فعالیت‌های قرآنی است.

مصطفی عباسی مقدم، مشاور امور پژوهشی و برنامه‌ریزی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به اینکه این معاونت اولویت‌های پژوهشی جدیدی را در دستور کار خود قرار داده است، گفت: این معاونت در دوره جدید سعی داشته است تا چند اقدام جدید را به صورت جدی دنبال کند.

ورود به مباحث پژوهشی در حوزه تبلیغ و ترویج
وی افزود: یکی از این برنامه‌ها و اقدامات این است که مأموریت‌های مشخص و معینی را در حوزه پژوهش‌های قرآنی دنبال کند که عبارت از همه پژوهش‌های حوزه تبلیغ و ترویج قرآن کریم است. یعنی همه پژوهش‌های ناظر به تولید معارف قرآنی و تولید تفسیر و مفاهیم و معارف قرآنی بر عهده نهادهایی چون دانشگاه‌ها و حوزه‌ها و ... قرار خواهد گرفت، اما مباحث مربوط به تبلیغ و ترویج، روش‌ها و مباحث کاربردی، روش‌های  تبلیغ و ترویج قرآن، تهیه متون آموزشی، متون ترویجی و همه آنچه که مربوط به  تحقیقات حوزه تبلیغ و ترویج می‌شود، باید توسط معاونت قرآنی وزارت ارشاد انجام شود.
مشاور امور پژوهشی و برنامه‌ریزی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد با بیان اینکه این وظیفه توسط شورای توسعه فرهنگ قرآنی بر عهده این معاونت قرار گرفته است، اظهار کرد: یکی دیگر از این اقدامات، اعلام فراخوان در زمینه پژوهش‌های تبلیغی و ترویجی در حدود سه ماه قبل است که بر اساس آن، نهادهای پژوهشی و علمی می‌توانند در این زمینه به ما کمک کنند و در هر زمینه‌ای که علاقه‌مند بودند، می‌توانند همکاری کنند.

برگزاری سلسله‌ همایش‌های پژوهش‌های قرآنی در حوزه تبلیغ و ترویج
عباسی مقدم سومین اقدام را طراحی سلسله همایش‌های تخصصی در زمینه تبلیغ و ترویج قرآن کریم عنوان و اظهار کرد: این سلسله همایش‌ها با مشارکت دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی دانشگاهی و حوزوی و با پشتیبانی معاونت قرآن و عترت به تناوب برگزار خواهد شد که به صورت ماهانه یا فصلی خواهد بود.

تلاش برای آغاز همایش‌ها تا پایان سال
وی در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد زمان برگزاری این همایش‌ها، گفت: برنامه‌ریزی‌های مربوط به این همایش‌ها صورت گرفته و در حال تصویب در شورای طرح و برنامه معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد است، با تعدادی از دانشگا‌ه‌ها هم در این زمینه صحبت شده است، امیدورایم در فصل آخر سال اولین همایش برگزار شود و به تناوب ادامه یابد.

تعداد همایش‌ها مشخص نیست
مشاور پژوهشی و برنامه‌ریزی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد با اشاره به اینکه تا کنون تعداد برگزاری این همایش‌ها مشخص نشده است، افزود: با توجه به مذاکراتی که صورت خواهد گرفت، برآورد خواهیم کرد که زمینه برای برگزاری چه تعداد از این نوع همایش‌ها فراهم است. اما معاونت در صدد است تا با این روش توزیع دانش در زمینه تبلیغ و ترویج قرآن کریم را به صورت جدی دنبال کند.
عباسی‌مقدم تصریح کرد: ما در زمینه تبلیغ و ترویج و روش‌های آموزش، پژوهش و ترویج قرآن کریم به خصوص روش‌هایی که بتواند عمومیت ببخشد، به جریان قرآنی و تخصص و کارآمدی و توانمندی بیشتری به افراد و مؤسسات ترزیق کند، ضعیف هستیم. ادبیات و مطالب مکتوب و محصولات قرآنی در زمینه تبلیغ و ترویج بسیار اندک و محدود است و ما سعی داریم به موضوعاتی وارد شویم که تا کنون در مورد آن کار نشده باشد.
وی خاطر نشان کرد: از جمله زمینه‌ها و موضوعاتی که می‌توان ورود کرد، می‌توان به تولید محصولات فرهنگی قرآنی اشاره کرد که شامل نرم‌افزار، اسباب‌بازی، سرگرمی، تولیدات حجمی، روش‌های نوین آموزش قرآن، بهسازی و کامل کردن روش‌های آموزش، بحث رسانه و قرآن، تولیدات هنری قرآنی و مواردی که بتواند موضوعات قرآنی را منتشر کند، می‌شود. این برنامه‌ها در قالب طرح‌های پژوهشی و همایش‌ها اجرا خواهد شد.
مشاور پژوهشی و برنامه‌ریزی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد در مورد خروجی‌های این طرح‌ها و محل استفاده آنها نیز گفت: قطعاً چه در همایش‌ها که محصولات آن به صورت مقالات تولید می‌شود و چه در طرح‌های پژوهشی، تلاش خواهد شد تا خروجی‌های آن به نحو مطلوب در اختیار علاقه‌مندان به این عرصه قرار بگیرد. طرح‌های پژوهشی یا کاربردی هستند که به مؤسسات و نهادهای مجری داده می‌شود، برای اجرا و یا بنیادی هستند که مبنای کارها قرار خواهند گرفت.
عباسی مقدم اظهار کرد: در قسمت همایش‌ها عمدتاً کارها به صورت مقاله خواهد بود که در نهایت مقالات به صورت مجلات علمی پژوهشی و یا تخصصی منتشر خواهند شد، سعی خواهد شد برای تشویق بیشتر اساتید دانشگاهی و پژوهشگران با مجلات علمی و پژوهشی تعامل لازم را داشته باشیم تا از طریق آنها مقالات منتشر کنیم تا هم امتیاز لازم برای اساتید داشته باشد و هم در جامعه علمی پذیرش بیشتری داشته باشد.

برای غنی‌سازی محتوا ناچار به انجام پژوهش‌های جدید هستیم
وی در ادامه بیان کرد: امیدورام همه پژوهشگران و علاقه‌مندان به عرصه پژوهش در این زمینه مشارکت لازم را داشته باشند چون امروزه با وجود حجم زیاد فعالیت‌های قرانی و انگیزه‌ مضاعفی که در مسئولان و بدنه فرهنگی کشور وجود دارد، محتوای فعالیت‌ها جای تأمل دارد و حتماً باید ارتقاء یابد تا محتواها غنی شود، لذا در راستای غنی‌سازی و افزایش بعد علمی محتواها ناچار هستیم پژوهش‌‌های جدی و عمیق داشته باشیم.
مشاور پژوهشی و برنامه‌ریزی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد گفت: به عنوان نمونه می‌گویم که به اذغان اکثر کارشناسان سطح محتوایی و علمی کتاب‌هایی که در زمینه مباحث قرآنی منتشر می‌شود، سطح قابل قبولی نیست و قطعا باید این سطح ارتقاء یابد که به این منظور باید مؤلفان قوی‌تری وارد میدان شوند. این امر در سایه همایش‌ها و طرح‌های پژوهشی و تبادلات نظرات در کارگاه‌های آموزشی دنبال خواهد شد.

captcha