کد خبر: 1471221
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۱
اظهارات قابل تامل کلانترهرمز؛

دریافتی‌های خارج از تعرفه در مراکز خصوصی هزینه غیرمتعارف است نه زیرمیزی

گروه سلامت: رئیس انجمن جراحان پلاستیک ایران هزینه‌های خارج از تعرفه در مراکز خصوصی را هزینه غیرمتعارف دانست و گفت: دریافتی‌های غیرمتعارف سالیان متمادی در کشور مرسوم است؛ بنابراین لازم است تعرفه بخش خصوصی به ویژه در مورد درمان‌های جراحی‌های غیرواجب قدری بازنگری شود.

عبدالجلیل کلانترهرمز، رئیس انجمن جراحان پلاستیک ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اشاره به آغاز اجرای طرح جدید طرح تحول نظام سلامت برای مقابله با پدیده زیرمیزی در کشور، گفت: آنچه که امروزه به عنوان زیرمیزی در جامعه مصطلح است را بنده قبول ندارم چرا که زیرمیزی زمانی اطلاق می‌شود که یک بیمار در بیمارستان دولتی پس از ویزیت به دلیل تعرفه پایین، جراحش به آن تعرفه راضی نبوده است که در موارد کمی به خصوص در بیمارستان‌هایی که مربوط به ارگان‌ها است جراح بیمار را طبق تعرفه و ضوابط بیمارستان عمل و هزینه اضافی خود را در بیمارستان به نام فرد دریافت می‌کرده است.
کلانترهرمز ادامه داد: البته در این مورد هم زیرمیزی اطلاق پیدا نمی‌کند چون بیمارستان برای یک عمل پانصد هزار تومانی، یک میلیون دریافت می‌کرده و از این بین هشتصدهزار تومان آن را به جراح مربوطه اختصاص می‌داده است. بدین ترتیب زیرمیزی مطلق برای زمانی است که یک بیمار به طور خالص در مرکز دولتی و دانشگاهی عمل شود و پزشک هزینه‌ای بیشتر از مصوبات وزارت بهداشت دریافت کند ولی این مقوله با شخصی که یک بیمار را در مرکز خصوصی عمل‌ کرده متفاوت است و بنده آن را به عنوان تعرفه غیرمتعارف می‌شناسم.
تعرفه غیرمتعارف متفاوت از زیرمیزی است
وی تعرفه غیرمتعارف را متفاوت از زیرمیزی دانست و افزود: زیرمیزی معمولا پنهانی و به دور از چشم همه صورت می‌گیرد ولی آنچه در مراکز خصوصی انجام می‌شود این گونه نبوده و برخی از مراکز خصوصی تا 10 برابر تعرفه‌ها از بیماران هزینه‌‌های مربوطه را دریافت می‌کردند که در این بین برخی بیمه‌های مکمل این هزینه‌ها را قبول می‌کردند و برخی از بیماران که هیچ بیمه مکملی نداشتند حاضر بودند این تعرفه‌های غیرمتعارف را بپردازند.
دریافتی‌های غیرمتعارف سالیان سال در کشور مرسوم است
رئیس انجمن جراحان پلاستیک ایران در تکمیل این بخش از سخنان خود، گفت: به طور مثال ممکن بود انجام یک عمل در بیمارستان دولتی با هزینه‌ای سه میلیونی همراه باشد ولی شخصی ترجیح می‌دهد توسط جراحی معروف در بیمارستان پنج ستاره با تمام امکانات جراحی شود که مطمئنا چنین پزشکی با سه میلیون حاضر نیست این فرد را عمل کند. این دریافت‌های غیرمتعارف سالیان سال در کشور رسم بوده و در بسیاری از نقاط دنیا نیز همچنان وجود دارد.
کلانترهرمز ادامه داد: بنابراین بنده اطلاق زیرمیزی را به مواردی محدود می‌کنم که یک استاد دانشگاه و یا کارمند وزارت بهداشت در قسمتی درمانی یک خدمت پزشکی را خارج تعرفه مصوب ارائه بدهد که این امر مطمئنا زیرمیزی، ناپسند و خلاف اخلاق است و قطعا نباید انجام شود چرا که هر استادی که در دانشگاه مشغول به فعالیت است برای پول این کار را انجام نمی‌دهد بلکه بیشتر در پی جنبه‌های علمی، آموزشی، تحقیقاتی و... است.
هزینه‌های خارج از تعرفه در مراکز خصوصی هزینه غیرمتعارف است نه زیرمیزی
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون هزینه‌های ناچیزی که تحت عنوان کارانه نیز به اساتید داده می‌شود جوابگوی زندگی اشخاص نیست و اگر آن پزشک در مرکز خارج از بیمارستان تا پاسی شب نیز به جراحی نپردازد و درمان نکند و روزهای پنجشنبه و جمعه نیز به صورت مداوم مشغول به فعالیت نباشد مطمئنا نمی‌تواند زندگی کند بنابراین هزینه‌های خارج از تعرفه در مراکز خصوصی هزینه غیرمتعارف است نه زیرمیزی.
برخی از خدمات در چارچوب تعرفه نمی‌گنجد
رئیس انجمن جراحان پلاستیک ایران تصریح کرد: البته با بسته تعرفه‌ای جدید تعدادی از این مشکلات حل شده ولی پاسخگوی تمامی مشکلات نیست. به عبارتی برخی از خدمات در چارچوب تعرفه نمی‌گنجد و دارای سطح بسیار بالاتری از تعرفه هستند که امیدواریم در این فرصتی که وزارت بهداشت و رفاه به منظور بازنگری در تعرفه‌های تصویب شده در اختیار اساتید دانشگاه‌ها گذاشته‌اند شاهد رفع نواقص این حوزه باشیم.
تعرفه‌های غیرمتعارف مراکز خصوصی با زیرمیزی‌های بیمارستان‌های دولتی متفاوت است
کلانترهرمز تعرفه‌های غیرمتعارف مراکز خصوصی را با زیرمیزی‌های بیمارستان‌های دولتی متفاوت دانست و افزود: اضافه گرفتن هزینه از بیمار در دانشگاه‌ها و مراکز دولتی صد درصد محکوم و هیچ پزشک عاقل درمانگر نیز آن را نمی‌پذیرد و تعداد آن‌ها نیز بسیار اندک است. امروزه مشکل کشور ما این نیست که فردی به بیمارستان دانشگاهی برود و پزشک در مطب از شخص هزینه اضافی دریافت کند. مطمئنا این موارد بسیار انگشت شمار است و شاید در سال بنده به یک یا دو مورد هم برنمی‌خورم.
وی خاطرنشان کرد: ولی این مبحث با تعرفه‌های غیرمتعارفی که در بیمارستان خصوصی گرفته می‌شود کاملا جداست و وزارت بهداشت باید با کارشناسی بهتری وارد این حوزه شود و در مراکز خصوصی نباید با همان سفتی، سختی و محکمی که در مراکز دانشگاهی انجام می‌شود با مراکز خصوصی اجرا شود و باید شاهد دوباره نگری باشیم.
لزوم بازنگری تعرفه‌ جراحی غیرواجب در بخش‌های خصوصی
رئیس انجمن جراحان پلاستیک ایران تصریح کرد: ما علاقه‌مندیم که مراکز خصوصیمان پویا باشد. همانگونه که قیمت یک چلوکبابی معروف در شمال و جنوب شهر تهران متفاوت است بنابراین لازم است تعرفه بخش خصوصی به ویژه در مورد درمان‌های جراحی‌های غیرواجب قدری بازنگری شود.
کلانترهرمز در پاسخ به این سوال که آیا چنین روندی باعث سرازیر شدن پزشکان متخصص بخش‌های دولتی به سمت بیمارستان‌های دولتی و خالی شدن این مراکز از پزشکان متبحر نخواهد شد، عنوان کرد: با تعرفه‌های جدید اینگونه نیست که پزشکان از بخش‌های دولتی به سمت بخش خصوصی بروند برای اینکه تعداد افرادی که در بخش‌های دولتی و دانشگاهی پدیده ناپسند زیرمیزی را اعمال می‌کنند کمتر از یک درصد است که در هر جامعه این یک درصد باطل نیز ممکن است وجود داشته باشد.
وی اضافه کرد: البته این پدیده بیشتر در مراکز دولتی مربوط به ارگان‌ها بسیار شایع است که خود ارگان‌‌ها باید قبل از وزارت بهداشت آن را اصلاح می‌کردند که بحمدالله وزارت بهداشت نیز به این حوزه هم ورود پیدا کرده است ولی این امر منجر به  سرازیر شدن پزشکان به سمت مراکز خصوصی نمی‌شود بلکه باعث تضعیف مراکز خصوصی نیز خواهد شد.
رئیس انجمن جراحان پلاستیک ایران تقویت مراکز خصوصی را یکی از ثروت‌های هر کشور دانست و گفت: اگر شما علاقه‌مندید که از یک سینمای لوکس با آخرین تکنولوژی‌های موجود استفاده کنید مطمئنا باید شهرداری و مسئولان مربوطه به سراغ سرمایه گذرانی بروند که چنین مراکزی را راه‌اندازی کنند بنابراین باید به مراکز خصوصی نیز کمک کرد چه بسا بسیاری از افرادی که باعث طولانی شدن صف در مراکز دولتی می‌شوند زمانی که یک مرکز خصوصی وجود داشته باشد به سمت بیمارستان دولتی نروند و مرکز دولتی را واقعا برای افراد مستضعف خالی بگذارند.
شرایط فعلی باعث تضعیف بخش خصوصی می‌شود/ تعرفه بخش دولتی و خصوصی بسیار به هم نزدیک است
کلانترهرمز در پایان خاطرنشان کرد: ولی در شرایط فعلی، تعرفه دو بخش بسیار به هم نزدیک شده و ممکن است بالعکس اساتید از ادامه فعالیت در بخش خصوصی روی‌گردان شوند و در نتیجه بیمارستان‌های خصوصی ضعیف شوند مطمئنا مراکز خصوصی که ضعیف شوند رویکرد رو به پیشرفت تضعیف می‌شود چرا که همیشه دانشگاه با مراکز خصوصی سنجیده می‌شود و اساتید دانشگاه ناراحت بودند که در بخش خصوصی فلان امکانات وجود دارد ولی در بخش دولتی چنین امکاناتی فراهم نشده است؛ بنابراین بخش دولتی تلاش می‌کرد تا خود را به بخش خصوصی نزدیک کند بنابراین اگر بخش خصوصی را تضعیف کنیم رقابت موجود از بین می‌رود و هر دو بخش در سطحی متفاوت خواهند ماند.

captcha