کد خبر: 1472500
تاریخ انتشار : ۲۱ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۲
جلسه تفسیر آیت‌الله‌ وحید خراسانی/

عقل پیامبران هم دارای مراتب است/ لزوم تدبر در آیات آفاقی و انفسی

گروه حوزه‌های علمیه: آیت‌الله‌العظمی وحید خراسانی با بیان اینکه عقل حتی در میان پیامبران دارای مراتب است، گفت: عقل هدیه خدا به انسان برای تدبر در آیات انفسی و آفاقی است.

به گزارش خبرگزاری بین‎المللی قرآن (ایکنا) آیت‌الله‎العظمی حسین وحید خراسانی امروز 21 آبان در درس تفسیر خود در مسجد اعظم و در تفسیر آیات سوره یاسین گفت: خلقت آسمان و افلاک و لیل و نهار اول روی داد و پس از آن زمین و زمینیان خلق شدند.
وی افزود: خداوند در خصوص مبحث دریا و فلک مباحث متعددی را مطرح کرده است و در خصوص آنچه که بر فلک و کشتی سوار می‎شود و حیواناتی که بعضا برای سواری انسان قرارداده شده‌اند.
این مرجع تقلید بیان کرد: اگر مشیت الهی مبنی بر غرق کسی در دریا باشد، هیچ کسی نمی‎تواند او را نجات دهد و اگر بخواهد او را مورد رحمت خود قرار می‎دهد؛ همچنین خداوند در خصوص کشتی و فلک نیز بیاناتی دارد و آن را از آیات مهم خود بر می‎شمرد.

لزوم تدبر در قرآن

وی گفت: باید در خصوص اختلاف بین لیل و نهار و آفاق و انفس و نظام تکوین تفکر کرد که همیشه در قرآن به آن سفارش شده‎ایم؛ آنچه لازم است، عقل است که باید به کار بیاید و آیات الهی را پیدا کند.

عقل پیامبران هم دارای مراتب است

وی گفت: مراتبی برای عقل بیان شده و بین پیامبران نیز چنین است و این مراتب در پایان به عقل کل منتهی می‎شود؛ عقول انبیا نیز مختلف است و به همین دلیل در نهایت خود، به خاتم می‎رسند که عقل کل آفرینش است؛ آنجا که عایشه بیان می‎دارد که پیامبر وقتی در نیمه شب بر می‎خواستند و به آسمان خیره می‎شدند و آیات ارضی و سماواتی را می‌خواندند و به شدت اشک می‎ریختند و نماز شب می‎گذاردند؛ این همان عقلی است که کامل است و می‎تواند تمام آیات الهی را ببیند.
وی یادآورشد: آنچه که پیامبر با این درک بیان می‎کردند از حد فهم ما خارج است و به همین خاطر است که آنچه که در نماز شب بیان می‎کردند غوغایی در عالم به پا می‎کرد.
آیت‌الله‎العظمی وحید خراسانی با اشاره به مفهوم کشتی و فلک در قرآن، گفت: خداوند در این خصوص آیات بسیاری دارد که نشانگر اهمیت این آیت است و به همین خاطر حضرت نوح 950 سال مردم را هدایت کرد و در نهایت مردم نیز او را مسخره می‎کردند و ایشان از خداوند درخواست عذاب کرد و خداوند ایشان را به کاشتن یک دانه خرما امر کردند.
وی افزود: خداوند به او گفت که پس از کاشت و به ثمر رسیدن این درخت خرما، عذاب الهی نازل خواهد شد؛ نوح نبی سال‌ها صبر کرد و مردم نیز به زندگی خود ادامه دادند و این درخت به ثمر نشست ولی خبری نشد و درخت خرما داد و باز جبرییل به ایشان فرمود که دوباره این دانه خرما را بکار و اگر خرما به ثمر نشست آنگاه عذاب نازل می‌‌شود ولی درخت به ثمر نشست ولی عذاب نازل نشد و بار سوم نیز چنین روی داد و پس از بار سوم خداوند به حضرت نوح امر به ساخت کشتی دادند.
کشتی نوح نبود امروز فردی روی زمین نبود

این مرجع تقلید بیان کرد: منظور خداوند این بود که به حضرت نوح بگوید صبر تو از رحمت من کمتر است و من این همه سال به آنها وقت دادم و به ایشان رحمت داشتم تا اصلاح شوند؛ وقتی که حضرت مشغول ساخت کشتی شدند مردم او را مسخره می‎کردند تا اینکه سیل از آسمان و زمین روانه شد و آنها را بلعید ولی اگر آن کشتی نبود ما و این موجودات نیز نبودند.

captcha