به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین محمود رجبی، دبیر علمی همایش دیدگاههای علامه طباطبایی در تفسیر المیزان در مراسم اختتامیه این همایش که امشب 23 آبان در دارالقرآن علامه طباطبایی برگزار شد، گفت: آنچه برای ما در این همایش محسوس و ملموس بود، مدیریت روح بلند علامه بود. بدون اغراق در طول این مسیر موارد فراوانی پیش آمد که در تصمیمگیری دچار تردید بودیم اما روح بلند وی به فریادمان رسید و گاهی تدبیر کردیم و منتظر نتایج بسیار خوب بودیم ولی به نتیجه نرسیدیم و احساس میکنیم در تمامی مراحل مرهون وی بودهایم.
رجبی بیان کرد: انتخاب علامه و المیزان برای این همایش نیاز به توضیح ندارد. شخصیتی که به تعبیر شاگردان برجستهاش در همه علوم اسلامی تولید فکر و اندیشه و نظریهپردازی و فرهنگسازی و تربیت شاگردان شایسته و تثبیت و نهادینه سازی علوم را بر عهده داشت و جا دارد همه توان خود را در جهت معرفی وی به کار گیریم. اندیشهای که به فرمایش شهید مطهری باید یک قرن بگذرد تا فرهیختگان به عمق آن پی ببرند.
علامه جلوتر از زمان خود بود
وی با بیان اینکه وی جلوتر از زمانش بود و الان که مسائل جدید مطرح میشود می بینیم اندیشههای علامه برتری اسلام را بر همه مکاتب نشان میدهد افزود: تفسیری مانند المیزان از صدر اسلام تاکنون در شیعه و سنی با این عظمت نوشته نشده است و این را من نمیگویم و فردی مانند شهید مطهری هم گفته است.
وی تاکید کرد: در میان آثار علامه، المیزان وجه ممتازی دارد؛ هر کدام از آثار ایشان چند بعد از ابعاد فکری علامه را نشان میدهد اما المیزان تابلوی تمام نمای شخصیت ایشان است و در این کتاب علوم مختلف انسانی و فرهنگ دینی و علوم انسانی جدید به خوبی ایدهپردازی شده است.
تفوق علمی علامه
دبیر علمی این همایش تصریح کرد: وی فقیه، ادیب، مفسر، فیلسوف و ... بود و مباحث ادبی وی در المیزان بر مسائل ادبی امروز تفوق دارد و این اثر در جهان اسلام ممتاز است و لذا باید اهتمام زیادی به آن داشته باشیم و این همایش گام کوچکی در این مسیر بود.
وی با قدردانی از صاحبان آثار، نهادهای همکار و مراجع و ... عنوان کرد: از ابتدای فراخوان حدود 700 محور برای نوشتن مقاله تدوین شد که غنای المیزان را نشان میدهد و لیستی برای محققان است تا در این عرصه به تحقیق بپردازند و برای رساله نوشتن در دکتری و سطح سه بسیار عالی است؛ از این تعداد 600 مقاله به همایش رسید که بیشترین آنها تفسیری، بعد علوم انسانی و سوم کلامی بود که نشان دهنده ارایه بن مایههای زیاد علمی از سوی علامه است.
رجبی بیان کرد: مقام معظم رهبری فرمودند بروید مبانی علوم انسانی را از قرآن بگیرید و این تفسیر نشان میدهد که چه ظرفیتهایی در قرآن برای اسلامی سازی علوم انسانی وجود دارد.
14 پیش همایش
وی ادامه داد: ما 14 پیش همایش در داخل و خارج کشور برای این همایش داشتیم که 3 عدد در خارج کشور و مابقی در ایرن برگزار شد و ده میزگرد و 35 مقاله در این همایشات بررسی شد که بی نظیر بوده است.
رجبی بیان کرد: از 9 نفر از مراجع و آیات عظام سخنرانی داریم؛ سطح مقالات هم علمی پژوهشی بود که در4 مرحله ارزیابی شدند و 50 مقاله علمی پژوهشی معرفی شدند و تعدادی از آنها در خود همایش در 32 ساعت ارایه و نقد و بررسی شد که با استقبال بسیار زیادی مواجه شدیم.
دبیر علمی این همایش اظهار کرد: با وجود اینکه امروز جمعه بود استقبال بسیار زیادی از سوی محققان شاهد بودیم که نشان میدهد این شخصیت بزرگ زنده است و نقشآفرینی میکند.