به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری بیست و دومین دوره هفته کتاب در راستای تشریح برنامههای خانه کتاب صبح امروز، شنبه 24 آبانماه با حضور علی غلامیجلیسه، معاون فرهنگی و پژوهشی مؤسسه خانه کتاب و مالک شجاعیجشوقانی، مدیر سرای اهل قلم در این سرا برگزار شد.
غلامیجلیسه در این نشست با بیان اینکه خانه کتاب یکی از مهمترین مؤسسات فعال در حوزه کتاب است، گفت: این مؤسسه در طول سال فعالیتهای مستمری در حوزه کتاب دارد و طی هفت ماه ابتدایی سال شاهد رشد کمی در این حوزه بودیم که نسبت به سال گذشته در مدت مشابه 13 درصد افزایش یافته است و در حوزه تألیفی نیز 10 درصد افزایش کمی داشتیم.
وی افزود: یکی از آمارهای خوشایند افزایش 21 درصدی کتابهای چاپ اول است که در سال گذشته این آمار به کتابهای تجدید چاپی اختصاص داشت. همچنین شمارگان کل کتابها در سالجاری 6 درصد کاهش یافته است و در حال حاضر شمارگان متوسط کتابها 17 درصد کاهش را نشان میدهد.
محدود بودن کتاب به یک هفته سطحینگری است
غلامیجلیسه به دغدغههای مسئولان مؤسسه خانه کتاب اشاره و عنوان کرد: افزایش رشد کمی و کیفی دو دغدغه اصلی مسئولان این مؤسسه است که در رابطه با این موضوع از لحاظ کمی طی هفت ماه گذشته شاهد اتفاقات خوبی بودیم. در خانه کتاب فعالیتهای مستمر و نهادینهای برای افزایش عمق کتاب و جلوگیری از شیوع نشر زرد انجام گرفته و طی این مدت نشریههای نقد کتاب منتشر شده و 30 نشست نقد و بررسی کتاب در سرای اهل قلم برپا شده است.
وی در ادامه با اشاره به بازنگری داوری جایزه کتاب سال بیان کرد: آنچه برای دبیرخانه کتاب سال اهمیت دارد، شفافسازی و ارتقای سطح کیفی آن است که در این راستا داوری دور جدید جایزه کتاب سال آغاز شده و از این پس مجری و دبیرخانه جایزه جهانی کتاب نیز برعهده مؤسسه خانه کتاب است.
غلامیجلیسه هفته کتاب را بهار کتاب عنوان و بیان کرد: سطحینگری است که هفته کتاب فقط محدود به یک هفته شود و در سایر ایام سال به کتاب نپردازیم و به یقین مسئولان هفته کتاب برنامهریزی طولانی مدتتری برای امر دارند و خانه کتاب نیز برنامههای خود را در چهار موضوع رونمایی، افتتاح، نشست و هماندیشی برگزار خواهد کرد.
وی با اشاره به برنامههای رونمایی این مؤسسه در هفته کتاب گفت: رونمایی از نرمافزار آرشیو کتابهای ماه، نرمافزار آرشیو کتاب هفته، وبسایت نشریات نقد کتاب و کتاب «نشر کتاب؛ مشکلات موجود و راهکارهای پیش رو» طی هفته کتاب انجام میشود و نشستهای با موضوع عاشوراشناسی، نشست هماندیشی خانه کتاب و اتحادیه ناشران، کتاب روستا، تکریم خبرنگاران و سردبیران حوزه کتاب، تکریم کتابداران، فعالان کتاب سایبر، آغاز به کار جشنواره کتاب زیبا، آغاز انتشار ویژهنامه نیازمندیهای نشر و کتاب و نشست خبری نمایشگاه ششمین دوره هزار نمایشگاه کتاب دفاع مقدس در هزار نقطه کشور انجام و برگزار میشود.
تجلیل از سینماگر مروج کتابخوانی و فیلم مروج کتابخوانی
معاون فرهنگی و پژوهشی مؤسسه خانه کتاب در ادامه بیان کرد: نشست هماندیشی کتاب و سینما، تقدیر از یک ناشر فعال در حوزه سینما، تجلیل از یک سینماگر مؤلف کتاب غیرسینمایی، تجلیل از مؤلف پرکار حوزه سینما، تجلیل از یک سینماگر مروج کتابخوانی و فیلم مروج کتابخوانی و تجلیل از یک کارگردان به خاطر توجه به اقتباس از کتاب نیز طی این هفته برگزار میشود.
غلامیجلیسه ادامه داد: نشستهای نقد و بررسی کتاب «فلسفه علم اندیشمندان مسلمان»، جایگاه نقد در توسعه کتاب کودک و نوجوان، نقد و بررسی کتاب «برازجان» و نقد و ارزیابی حضور ایران در شصت و ششمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت برنامههای این مؤسسه در راستای نقد و ارزیابی است.
وی در ادامه یادآور شد: نشستهای هفته کتاب پس از پایان این هفته ادامه خواهد داشت و یکی از این نشستهای مستمر، «تاریخ شفاهی کتاب» است که به بررسی وضعیت نشر در گذشته با هدف تکریم از فعالان کتاب میپردازد و هر هفته برگزار خواهد شد.
برگزاری 300 نشست در سرای اهل قلم از ابتدای سال
مالک شجاعیجشوقانی، مدیر سرای اهل قلم، در ادامه این نشست گفت: بعد از نمایشگاه کتاب تهران تاکنون هر روز در سرای اهل قلم نشستهایی را برگزار کردیم و رویکرد ما هر روز، روز کتاب است و برنامههای ما مختص هفته کتاب نیست که در این راستا تاکنون 300 نشست برگزار کردیم و امسال با توجه به اینکه برگزاری برنامههای هفته کتاب به اداره کل ارشاد تهران اختصاص یافته، ما نیز در همین راستا نشستهایی را برگزار میکنیم.
وی افزود: امروز، 24 آبانماه همزمان با آغاز هفته کتاب نخستین نشست «کتاب، سبک زندگی» با حضور حجتالاسلام محمدرضا زائری در ساعت 15 - 16:30 در سرای اهل قلم برگزار و از کتابی با همین رونمایی میشود و فردا، 25 آبانماه محمد اسفندیاری در رابطه با عاشوراشناسی از ساعت 15 - 16:30 صحبت کرده و کارنامه عاشوراپژوهی در ایران را بررسی میکند.
شجاعیجشوقانی ادامه داد: در دومین روز کتابخانه تازههای نشر ایران در سرای اهل قلم افتتاح میشود که امکان دسترسی اهالی فرهنگ و قلم را به کتابهای به روز که 25 هزار عنوان کتاب را در خود جای داده، فراهم میکند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: بهترین روش برای ارتقای سطح کتاب، نقد آن است و گریز و گزیری از این موضوع نداریم. همچنین ایدهآل ما این است که سرای اهل قلم، سرای واقعی برای اهل قلم و کتاب باشد.
مشکل کتابسازی به سرعت حل نمیشود
در بخش دیگری از این نشست، غلامیجلیسه به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد که در پاسخی به سؤالی درباره کتابسازی و جلوگیری از نشر زرد که از آثار پرفروشی است، گفت: در یک دهه گذشته شاهد کتابسازی به معنای واقعی بودیم، اما نکته مهم در این زمینه این است که با نگاهی به این آسیب، ما مترصد این بودیم که این مشکل را حل کنیم که رفع آن به این سرعت انجام نمیشود و نیازمند زمان هستیم.
وی افزود: نشریات اطلاعرسانی و نقد کتاب در خانه کتاب با همین هدف منتشر میشوند و 80 درصد هر مجلد از نشریه نقد کتاب به این موضوع اختصاص یافته که در راستای رصد کردن وضعیت کتاب است. همچنین خانه کتاب به عنوان یک پیکره متشکل از بخشهای گوناگون در پی آن است تا با ابزارهای گوناگون نقد را در سطح جامعه گسترش دهد تا مخاطبان، نویسندگان و ناشران بتوانند سره را از ناسره تشخیص دهند.
غلامیجلیسه ادامه داد: در جایزه کتاب سال نیز افزایش جوایز و تنوع موضوعی آنها و از سوی دیگر شفافسازی داوریها و ... دست به دست هم خواهد داد تا شاهد ارتقای سطح این جایزه باشیم، هر چند نیازمند بسترسازیهای مناسب از سوی معاونت فرهنگی هستیم و امیدواریم در کمترین زمان ممکن شاهد این اتفاق باشیم.