به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، پنجاه و چهارمین نشست ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور، به ریاست دکتر محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، منصور کبگانیان، قائم مقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گزارشی از نحوه اجرای مصوبه ستاد راهبری در مورد پرداخت پژوهانه به دانشجویان دکترا ارائه داد.
وی افزود: این جلسه، اولین جلسه بعد از ابلاغ حکم مقام معظم رهبری بود و به همین مناسبت در ابتدای این جلسه بخشهایی از این حکم که مربوط به حوزه علم و فناوری بود بازخوانی شد. رهبر معظم انقلاب در این حکم همکاری جدی قوای سهگانه بهویژه قوه مجریه و اعضای شورای عالی با ستاد راهبری اجرای نقشه جامع را مطالبه فرمودهاند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در این جلسه پیشنهاد شد در کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی و دولت نمایندگانی از ستاد راهبری اجرای نقشه جامع حضور پیدا کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیر کبیر گفت: بررسی نحوه اجرای سیاستهای حمایت از فعالیت تمام وقت دانشجویان دوره دکترا در این جلسه مطرح شد و اعضا نظرات خود را در این باره اعلام کردند.
وی افزود: نزدیک به 3 سال از ابلاغ این سیاستها توسط ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور میگذرد ولی هنوز در این باره با مشکلات و ضعفهایی روبرو هستیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در جلسات آینده ستاد، این موضوع را در دستور کار قرار خواهیم داد و بعد از ارائه گزارش دو وزارتخانه علوم و بهداشت، موضوع در شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی میشود.
وی گفت: اعضا همچنین از وضعیت بودجه پژوهش در کشور ابراز نگرانی کردند و مقرر شد در این باره با معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور که به تازگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی عضویت پیدا کرده اند، مکاتبه شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیر کبیر در خصوص بررسی مأموریتها و وظایف جهاد دانشگاهی در چارچوب اجرای نقشه جامع علمی کشور ادامه داد: پس از بحث و بررسی موضوع توسط اعضا و استماع گزارش تهیه شده معاونت ستاد راهبری اجرای نقشه جامع، اعضا مقرر کردند در این زمینه بررسی دقیقتری انجام شده و در جلسه آینده ستاد بررسی شود.
کبگانیان گفت: همچنین در این جلسه پیشنهاد شد صندوق پژوهشگران به «بنیاد ملی علم و فناوری ایران» تبدیل شده و ریاست هیئت امنای آن نیز بر عهده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باشد، که این پیشنهاد نیز به تصویب رسید.
وی اظهار کرد: تلاش در مسیر اجرای سیاستهای مقرر در نقشه جامع علمی کشور از اهم وظائف این بنیاد خواهد بود.
پس از این گزارش، وحید احمدی، معاون پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت: وزارت علوم در این زمینه خود را موظف به اجرای مصوبه ستاد راهبری میداند.
وی افزود: در سال جاری 30 میلیارد تومان برای پرداخت پژوهانه به دانشجویان دکترا اختصاص یافته است، ولی این مبلغ با توجه به تعداد دانشجویان دکترا ناچیز است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: بهمنظور حل این مشکل نامهای به امضای وزرای علوم و بهداشت و معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری برای تصمیمگیری نهایی پیرامون این موضوع به دولت نوشته شده است.
سورنا ستاری، معاون علمی فناوری رئیس جمهور هم در این زمینه طی سخنانی گفت: ظرفیت حمایت بنیاد ملی نخبگان در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا امسال 4 برابر افزایش یافته است.
وی افزود: ستادهای فناوری ذیل معاونت علمی فناوری هم در این زمینه حمایتهای لازم را انجام داده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: البته کمکهای معاونت علمی و فناوری در جهت هدفدار کردن پایاننامههای دکترا و معطوف کردن این پایاننامهها به سمت حل مشکلات کشور، پرداخت خواهد شد.
در ادامه جلسه بند 5 حکم مقام معظم رهبری مدظله که مربوط به فعالیت ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور است، مورد بحث و بررسی قرار گرفت و گزارش تهیه شده در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور در این زمینه ارائه شد.
بعد از ارائه این گزارش، اعضا ضمن تأکید بر همکاری قوای سهگانه در اجرای نقشه جامع علمی کشور بر لزوم ارائه مرتب گزارش اجرای نقشه جامع بهصورت دقیق و منصفانه و مشتمل بر موانع پیش رو و امکانات لازم نیز تأکید کردند.
دستور دیگر جلسه ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور «بررسی وظائف و مأموریت های جهاد دانشگاهی» در زمینه اجرای نقشه جامع علمی کشور بود.
بعد از ارائه گزارش تهیه شده پیرامون این موضوع، مقرر شد تا کارگروهی با عضویت معاون علمی فناوری رئیس جمهور، جهاد دانشگاهی و نمایندگان وزارت علوم بهمنظور بازنویسی سند مأموریتها و وظائف جهاد دانشگاهی تشکیل شود.
دستور دیگر جلسه ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور، ارائه گزارش تشکیل «بنیاد ملی علم و فناوری ایران» بود.
در این گزارش با اشاره به سوابق و فعالیتهای انجام شده در این زمینه و بررسی اساسنامه، وظائف، چشمانداز، راهبردهای ملی و اقدامات نهادهای مشابه در بیش از 20 کشور جهان مواردی مانند ترکیب هیئت امنا، بودجه و امکانات این بنیاد، اهداف و وظائف بنیاد علم و فناوری و تأکید بر حمایتی بودن فعالیتهای این بنیاد، بعد از ارائه این گزارش اعضا به بیان نظرات خود پرداختند، که اهم آن به شرح ذیل است: استفاده از تجربیات قبلی در این زمینه، دقت در انتخاب ترکیب هیئت امنای این بنیاد و توجه به نقش بالادستی بنیاد علم و فناوری ایران.
بر اساس این گزارش، پس از بیان نظرات اعضا در این نشست که سهشنبه، 27 آبان برگزار شد، با رأی اکثریت اعضا مقرر شد تا ریاست هیئت امنا بنیاد برعهده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باشد.