کد خبر: 2530674
تاریخ انتشار : ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۶:۲۸

قدرت‌های منطقه‌ای برای تغيير جريان بيداری اسلامی تلاش می‌كنند

گروه ادب: رايزن فرهنگی پيشين ايران در آنكارا در بازديد از سرای تمدن و بيداری اسلامی بيست و ششمين نمايشگاه كتاب تهران گفت: قدرت‌های منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای سعی دارند جريان بيداری اسلامی را تغيير دهند.

به گزارش خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا)، فرهاد پاليزدار، رئيس مركز مطالعات بين‌المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درحاشيه بازديد از سرای «تمدن و بيداری اسلامی» اظهار كرد: بيداری اسلامی در خاورميانه و شمال افريقا از دوره سيدجمال‌الدين اسدآبادی آغاز شده و چند نقطه عطف تاريخی داشته است؛ از جمله شكل‌گيری اخوان‌المسلمين در مصر، انقلاب جمهوری اسلامی ايران و تحولات بزرگی كه در دو سال اخير در شمال آفريقا و خاورميانه شاهد آن هستيم.
وی افزود: اصل قضيه بيداری اسلامی از نارضايتی مردم از وضع موجود هست؛ اما آنچه كه مردم دنبالش هستند با توجه به آرايی كه در كشورهای مصر، تونس و ليبی انجام شده است، بيانگر طرفداری مردم از اسلام‌خواهان است. از اين رو ما اين تحولات را بيداری اسلامی، نامگذاری كرده‌ايم، البته با توجه به شرايط محيطی، تحولات به سمت و سوی مختلفی سوق يافت، اما با نگاه كلی شاهد هستيم كه تحولات به سوی پياده كردن احكام عدل اسلام است.
پاليزدار ادامه داد: مردم به احزاب اسلام‌گرا بيشتر رأی داده‌اند و بيشتر دولتمردان را از اسلام‌گراها انتخاب كرده‌اند. پيامد اين تحولات را در حوزه‌های ديگر از جمله در كشورهای بحرين، اردن و يمن شاهد بوده‌ايم كه هر كدام با توجه به زمينه‌های سياسی و فرهنگی جامعه، متفاوت بود كه البته اين موضوع طبيعی است و نمی‌توان با يكی دو عامل بررسی كرد.
رئيس مركز مطالعات بين‌المللی با اشاره به جريان بيداری اسلامی در قاره آفريقا گفت: در حوزه آفريقا شاهد فضايی هستيم كه برای اسلام‌گرايی فراهم شد. جريان‌های افراطی اسلامی هم شكل گرفته‌اند؛ برای مثال در كشورهای مالی و سومالی، كارهايی شبيه طالبان انجام می‌دادند، يا جريان‌های تكفيری كه مسلمان‌ها را هم قبول ندارند و با حذف فيزيكی و ترور مخالفين را از ميان می‌برند كه سبب بدنامی اسلام شده است.
وی خاطرنشان كرد: برخی از قدرت‌های منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای در اين جريان دخيل هستند تا اسلام به سمت و سوی مسير حقيقی خود نرود و سبب به وجود آمدن مشكلاتی برای حكومت‌های اسلام‌خواه و اسلام‌گرا شده‌اند كه به بهانه سركوبی اسلام‌گرايان افراطی، اسلام‌گرايان حقيقی را هم سركوب می‌كنند. جريان ديگر، جريان تفرقه‌افكن است كه از موج اسلام‌خواهی استفاده می‌كنند تا ميان شيعه و سنی اختلاف بيافكنند.
پاليزدار تصريح كرد: اين تأثير را در حوزه‌های ديگر همچون در شرق آسيا هم می‌بينيم، برای مثال در كشورهايی مانند اندونزی و مالزی، جريان‌های اسلام‌گرا فعاليت می‌كردند و در قدرت هم سهيم بودند؛ اما در حال حاضر شاهد فعاليت‌ جريان‌های انحرافی در شرق آسيا هم هستيم و حملاتی كه به شيعيان می‌شود، پيامد همين جريان است.
وی با اشاره به جريان بيداری اسلامی در حوزه اروپا گفت:در اين حوزه، اين مسئله كمتر است، زيرا مسلمانان در اقليت هستند و تعصبات فرقه‌ای كمتر است و همدلی بيشتری ميان مسلمانان اروپايی وجود دارد، اما با اين حال، اين جريانات در حال رشد و فعاليت است.
captcha