به گزارش خبرگزاری بينالمللی قرآن (ايكنا) اين كتاب به قلم نورالله عليدوست خراسانی و با مقدمهای از آيتالله العظمی جعفر سبحانی با شمارگان يكهزار نسخه و به بهای 105 هزار ريال در 352 صفحه منتشر شده است.
كتاب، دو بعد زندگی علمی ـ تربيتی و سياسی امام صادق(ع) را بهطور مشروح در عصر بنیاميه و بنیعباس بهطور مجزار مورد بررسی قرار داده است.
معرفی خلفای اموی عصر امام صادق(ع) به علاوه معرفی اين سلسله در قرآن و روايات، مقام علمی زيد بنعلی و نظر امام در مورد قيام او و برشمردن علل انقراض و نابودی سلسله اموی از جمله موروثی بودن، تحريف حقايق، مخالفت علنی با سنت پيامبر(ص)، اهانت به حرمين شريفين، سوءاستفاده از بيتالمال، كامجويی و هوسرانی، گرايش به تجمل، تعصب عربی، اختلافات داخلی و مبارزات شيعيان از جمله مطالب فصل اول كتاب «پرتوی از زندگانی امام صادق(ع)» است.
مؤلف فصل دوم كتاب را با شرح چگونگی انقراض سلسله بنیاميه و روی كار آمدن بنیعباس آغاز كرده و در ادامه به ذكر دورنمايی از اوضاع سياسی و اجتماعی عصر امام صادق(ع) بهويژه شرايط خاص فرهنگی و برخورد فرق و مذاهبی همچون مرجئه، معتزله و صائديه پرداخته است.
شخصيت علمی امام صادق(ع)، معرفی برخی شاگردان برجسته و مناظرات به علاوه ذكر گوشهای از سيره امام(ع) در عبادت، عفو و گذشت، اصلاح ميان مردم و انفاق نيز در فصل دوم مورد بررسی قرار گرفته است و در نهايت چگونگی شهادت پيشوای ششم شرح داده شده و فرزندان آن امام همام معرفی شدهاند.
آيتالله العظمی سبحانی در مقدمه خود بر اين كتاب آورده است: «عصر امام صادق(ع) عصر نهضت امت اسلامی بر ضد نظام اموی بود و به سبب اين كشاكش، مقداری از فشارها و محدوديتهای سياسی برطرف گرديده و آزادی نسبی بر محيط مدينه حاكم شده بود. امام صادق(ع) از اين فرصت بهره گرفت و دانشگاه بزرگی را پی افكند كه در آن شخصيتهای بسياری در علوم گوناگون تفسير و حديث و عقايد اسلامی پرورش يافتند و از ميان آنان محدثانی زبر دست، فقيهانی بزرگ و متكلمانی انديشمند برخاستند كه هر يك در قلمرو خاصی انجام وظيفه مینمودند، همچون ابان بنتغلب، زرارة ابناعين، قيس ماصر، هشام بنحكم، مؤمن الطاق، بريد بنمعاويه، ابوحمزه ثمالی، حمران بناعين، جابر بنيزيد جعفی، عبداللهبنابی يعفور و ... »