کد خبر: 2536239
تاریخ انتشار : ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۴:۳۵
جامعه قرآنی، بصيرت؛ رسالت‌ها و آسيب‌ها/

هم‌سويی و هماهنگی در جوامع قرآنی از رأس هرم مديريت قرآنی كشور آغاز شود

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: هم‌سويی و هماهنگی بين جوامع قرآنی بايد در طيف بالا و رأس هرم مديريت قرآنی كشور ايجاد شود و اگر همه نهادها به تفاهم برسند، مطمئناً هدايت درستی از تمامی مراكز مردمی و نهادهای قرآنی دولتی و غير دولتی صورت می‌پذيرد.

سيروس كامران ماورديانی، مدرس دوره‌های تفسير قرآن در گفت‌وگو با خبرگزاری بين‌المللی قرآن (ايكنا)، با اشاره به نقش جامعه قرآنی در تحولات اجتماعی و سياسی كشور، گفت: جوامع قرآنی می‌توانند نقش بسيار سازنده بالقوه و دايناميك در سطح جامعه داشته باشند و دليلش اين است كه جامعه قرآنی منبعث از فرهنگ غنی و انسان‌ساز قرآن فعاليت می‌كنند.
وی اظهار كرد: كسانی كه دارای خرد و فراانديش هستند می‌دانند كه يكی از اركان‌ و دلايل پيروزی انقلاب اسلامی، ايدئولوژی قرآن بود، يعنی رهبری امام خمينی(ره) كه بلامنازع بود و عزم و اراده مردم هم كاملاً متين، اما ركن اول ايدئولوژيی قرآن بود.
ماورديانی با اشاره به اين كه جامعه قرآنی مبتنی بر فرهنگ قرآنی كار می‌كند، بيان كرد: در جمهوری اسلامی ايران پايه كارها و قوانين و تحولات اجتماعی و سياسی و غيره قرآن كريم است كه كتابی است كه از مركزيت و مبدع برای انسان نازل شده، انسانی كه دارای عقل مفكره و نفس ناطقه است، لذا همه عقلا و واضعين قوانين با استناد به فرهنگ غنی قرآن می‌توانند در جامه تحول بنيادی و اساسی ايجاد كنند.
وی در ادامه افزود: اتكا به قانون چگونه زيستن، يعنی قرآن مجيد می‌تواند جامعه قرآنی را آنچنان مجهز كند كه بتوانند حقيقتاً در تحولات سياسی كشور مخصوصاً در خلق حماسه‌های سياسی مثل انتخاب رهبران جامعه از جمله رئيس جمهور، نمايندگان مجلس، نمايندگان مجلس خبرگان رهبری و شوراها نقش‌آفرينی كنند.
اين مدرس قرآن با اشاره به نقش جوامع قرآنی در تحولات اجتماعی عنوان كرد: در تحولات اجتماعی هم قرآنيان می‌توانند نقش‌آفرينی كنند و جامعه را به سويی سوق دهند كه عاری از فرهنگ‌های ابليسی غربی و ناهنجار باشد و اگر جامعه قرآنی حقيقتاً قرآن‌دادن باشند نه قرآن‌خوان، يعنی عالم به علوم قرآن، ترجمه و تفسير قرآن باشند و حداقل به 500 آيه كه در مورد احكام در قرآن آمده عالم باشند، می‌توانند در ترويج فرهنگ قرآنی در جامعه مؤثر واقع شوند.
وی تصريح كرد: با شروع فرهنگ قرآنی جامعه هم متحول می‌شود، منتها تحولی از جنس من تا به او و تحول خدايی، يعنی تحولی كه خدا حاكم بر جامعه بوده و چتر دين اسلام بر جامعه باشد و مردم زير اين چتر حمايتی قرآن و قوانين قرآن و اسلام بتوانند در جامعه زندگی كنند كه مهمترين فضيلت اين جامعه، امنيت روانی، اقتصادی، سياسی و اجتماعی است كه نياز مردم محسوب می‌شود.
مدير مؤسسه قرآنی هدی با بيان اين كه جامعه قرآنی می‌توانند مرجع فكری مردم در رخدادهای سياسی ـ اجتماعی باشند، افزود: نقش جامعه قرآنی در تحولات سياسی و اجتماعی كشور با استناد به آموزه‌های قرآنی نقش طراز اول است، زيرا قرآن می‌تواند جامعه را به سوی الله و خدايی‌زيستن سوق دهد.
وی در رابطه با اين كه آيا جای خالی جامعه قرآنی در بسياری از عرصه‌های اجتماعی و سياسی اثرگذار حس نمی‌شود، اظهار كرد: اگر واقعاً جامعه قرآنی جای خالی در جامعه داشته باشد، يعنی همه اقبال به فرهنگ قرآن نكنند و جامعه قرآنی هم خود را از صحنه‌های سياسی و اقتصادی دور بكشد، مسلماً اين حفره‌هايی كه به وجود می‌آيد، می‌توانند خلل در نظام مهندسی فكری، اخلاقی، اجتماعی و سياسی كشور ايجاد كند.
ماورديانی يادآور شد: جوامع قرآنی بايد از نظر كمی و كيفی عريض و طويل شوند، يعنی فرهنگ قرآنی در كشور حاكم شود، مثلاً كشور مالزی، يك كشوری است كه فرهنگ انگليسی در آنجا حاكم است، اما آموزش قرآن در آنجا الزامی است و فرهنگ قرآنی برای مردم نهادينه شده و قرآن‌آموزی حقيقتاً آنجا يك هنر و تكنيك و تاكنيك است.
وی با بيان اين كه در جامعه ما هم نبايد جامعه قرآنی جای خالی داشته باشند، گفت: مسلماً اگر نسل جوان با قانون چگونه زيستن و متدولوژی قرآنی آشنا شوند در عرصه‌های اخلاقی، اعتقادی اجتماعی و سياسی و اقتصادی می‌توانند بسيار مفيد و موثر باشند، بنابراين نبايد اجازه دهيم حفره‌های خاصی در جامعه قرآنی ايجاد شود يا اقبال به قرآن كم شود و يا قرآنيان در جامعه نقش‌آفرين نباشند.
اين فعال قرآنی افزود: يكی از آفات در جامعه ما اين است كه قرآنيان كمتر نقش‌آفرين بوده‌اند كه بايد از قرآنيان استفاده شود كه رهبران فكری و زعيم جامعه باشند و مطمئناً جامعه با اين تحول بيمه شده و به سوی زندگی نه ايده‌آل بلكه يك مدينه فاضله متحول می‌شود و جامعه از تزوير و ريا، حرص و آسيب‌های اجتماعی كه متاسفانه دامن جامعه را گرفته است، نجات پيدا می‌كند.
وی درمورد اين كه آيا ساماندهی مناسبی برای انسجام بيشتر جامعه قرآنی و حضور پررنگ‌تر آنان در تحولات سياسی وجود دارد، عنوان كرد: فراكسيون قرآن می‌تواند در ساماندهی جامعه قرآنی بسيار تأثيرگذار باشد در صورتی كه مسئولان به صورت ارزشمدار عمل كنند و جذب و دفع مديران براساس قرآن باشد و گزينش مؤسسات قرآنی سليقه‌ای نباشد و معاون قرآن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بايد براساس لياقت افراد مؤسسات را حمايت كنند و گزينش مؤسسات بايد براساس لياقت و توان مديران مؤسسات و فعاليت‌های آنها باشد.
اين مدرس قرآن در رابطه با حمايت از مراكز قرآنی گفت: هدايت‌ها معمولاً متنوع است، يعنی سازمان اوقاف و امور خيريه مسلماً افرادی را حمايت می‌كند كه تحت پوشش اين نهاد باشند و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افرادی كه از آنها مجوز گرفته باشند، حمايت می‌كند و غيره بنابراين هم‌سويی و هماهنگی در طيف بالا و رأس هرم مديريت قرآنی كشور بايد ايجاد شود و اگر همه به تفاهم برسند، مطمئنا هدايت درستی از تمامی جوامع NGO و مردم و نهادهای قرآنی دولتی و غير دولتی صورت می‌پذيرد و تحول عظيم و عميق و بنيادی در سطح اجتماعی در عرصه‌های سياسی و اجتماعی و اقتصادی ايجاد می‌شود.
وی عنوان كرد: رهبران قرآنی جامعه نبايد ارباب‌المتفرقون شوند، يعنی مديريت‌های متفرق نباشند و همه از يك فرهنگ غنی قرآن برخوردار باشند و متعهد و منسجم بوده و اصل بر جاذبه باشد نه دافعه و در اينصورت صراط‌المستقيم و هدايت قرآنی ايجاد می‌شود و همه در مسير شكر نعمت الهی قرار می‌گيرند.
ماورديانی با اشاره به شاخصه‌‌های جامعه قرآنی با بصيرت و هدايتگر بيان كرد: شاخصه‌های جامعه قرآنی با بصيرت اين است كه همه قرآن بدانند و اين قرآن‌دانی بايد در عرصه قرائت قرآن باشد و مردم جامعه اسلامی با قرائت آشنا باشند و دوم آشنايی با تلاوت قرآن است، يعنی فرهنگ قرآن در مدارس، دانشگاه‌ها و حوزه‌های علميه رواج يابد و بعد ترجمه و فهم ابتدايی قرآن است و سپس تفسير قرآن بايد مورد توجه قرار گيرد و نهايتاً پس از اينكه قرآن دادن شوند، بايد به فرموده‌های قرآن عمل كنند، يعنی قرآن راهبردی و در اين‌ صورت می‌توانيم رايحه خوش نسيم قرآن را در جامعه قرآنی استشمام كنيم.
وی ضمن تأكيد بر اين كه مديران جامعه قرآنی بايد دارای شاخصه‌های قرآنی باشند، اظهار كرد: به عنوان مثال قرآن در سوره حضرت يوسف(ع) چهار ويژگی برای مديران جامعه عنوان می‌كند و می‌گويد مدير بايد حفيظ باشد، يعنی مانع دست‌اندازی به بيت‌المال باشد، امين باشد، يعنی خودش به بيت‌المال تعرض نكند، سوم بايد عليم باشد، يعنی مدير دانا باشد و بالاخره مدير بايد مكين باشد، يعنی امكانات لازم برای اداره جامعه داشته باشد.
ماورديانی افزود: در مدارس نبايد قرآن تنها يك درس دو واحدی باشد و فرهنگ قرآن بايد در مدارس ساری و جاری شود و بايد حوزه‌های قرآنی، سازمان‌های قرآنی و مادران قرآنی و دختران قرآنی داشته باشيم و اگر فرهنگ قرآنی در جامعه هنجار شود، مشكلات ترافيك، گريز از قانون، عدم توليد و غيره نخواهيم داشت و واقعاً حماسه سياسی در جامعه ايجاد می‌شود و رئيس جمهوری را انتخاب می‌كنيم كه معيارهايش تنها معيارهای قرآنی برای رهايی خلق از استضعاف باشد، مثل امام خمينی(ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی كه واقعا فرد شخيص و جليل‌القدر قرآنی است.
وی در مورد اين كه آيا جامعه قرآنی به عنوان خواص جامعه می‌توانند در بصيرت‌بخشی به اجتماع خود نقش ايفا كنند، گفت: افرادی كه در جوامع قرآنی هستند اگر خودشان فكر قرآنی داشته باشند می‌توانند عالی‌ترين مراجع فكری مردم باشند و مردم را به مسير الهی رهنمون كنند و اگر جوامع قرآنی خودشان ژرف‌انديش قرآنی بوده و اهل تدبر قرآنی باشند طبق فرموده‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی می‌توانند مردم را در دالانی از نور قرار دهند و به اين ترتيب مردم بصيرت پيدا می‌كنند و صاحب رأی و نظر قرآنی می‌شوند، سپس در جامعه جرم و بزهكاری به حداقل می‌رسد نحله‌های منحرف و مكاتب در جامعه به وجود نمی‌آيد و مردم می‌توانند با بصيرتی كه در مسير هدايت جامعه قرآنی به عنوان مرجع فكری برايشان ايجاد می‌كند راه را پيدا كنند و حتماً جامعه‌ای شوند كه مرضی رضای امام زمان(عج) هستند.
اين مسئول قرآنی بيان كرد: اگر فكر قرآن ارجع به همه افكار شود، مطئناً اساتيد قرآن و اهل قرآن و صاحبنظران به عنوان مرجع فكری با فتاوا و افكار قرآنی خود می‌توانند مردم را رهنمون كنند به مسير حسن زيستی و در اينصورت تمامی آسيب‌های جامعه حذف می‌شود و يا به حداقل می‌رسد و بايد باور كنيم كه قرآن می‌تواند جامعه را هدايت كند.
وی در پايان خاطرنشان كرد: مغرب‌زمين با افكار دانشمندان اداره می‌شود و قوانين مجالس آنها زاييده فكر دانشمندان علوم سياسی است، اما در جامعه اسلامی بايد قوانين زاييده افكار و انديشه‌های قرآنی باشد و امام خمينی(ره) معمار بزرگ انديشه‌های قرآنی توانست به ايرانيان اين اعتماد به نفس را دهد كه از آموزه‌های قرآنی در اداره تمامی امور استفاده كنند.
captcha