به گزارش خبرگزاری بينالمللی قرآن (ايكنا)، مقاله «آفاق هرمنوتيكی حكمت متعاليه و رسالت اجتماعی ـ فرهنگی ملاصدرا» نوشته سيدمهدی امامی جمعه، دانشيار گروه فلسفه و كلام اسلامی دانشگاه اصفهان، يكی از مقالات يازدهمين شماره فصلنامه علمی ـ پژوهشی «تاريخ فلسفه» است كه به همت بنياد حكمت اسلامی صدرا منتشر شده است.
بنا بر اين گزارش، نويسنده اين مقاله معتقد است كه فلسفه اسلامی و بهويژه فلسفه ملاصدرا واجد چشماندازهای هرمنوتيكیای است كه كمتر مورد توجه واقع شده است و از همين رو سعی كرده تا در مقاله خود به لطايفی چند از مبانی هرمنوتيكی حكمت متعاليه بپردازد.
البته نگارنده درصدد طرح جامع مبانی هرمنوتيكی ملاصدرا يا در مقام دفاع از آنها نيست، بلكه در مقاله خود به تبيين چند نكته پرداخته است. وی معتقد است كه هرمنوتيك، محور حكمت متعاليه است و برای ملاصدرا يك رسالت تاريخی، اجتماعی و فرهنگی به شمار میآمده است. وی همچنين بر آن است كه ملاصدرا به لحاظ رسالت اجتماعی ـ فرهنگیای كه بر دوش خود احساس میكرده، نقش مؤثری را با رويكرد هرمنوتيكی خود ايفا كرده است.
نويسنده با واكاوی برخی از موارد اين رويكرد هرمنوتيكی موجود در آثار و آراء ملاصدرا به بررسی نسبت آن با رسالت اجتماعی ـ فرهنگی احساس شده از سوی او پرداخته است.
«جستجوی مبانی نظری "امكان فقری" ملاصدرا در انديشه محقق دوانی» از محمد مشكات و مجيد ياريان، «نمود بينش و منش شيخ بهايی و مجلسی (دوم) در رسايل اعتقادی ايشان» از فروغالسادات رحيمپور، «ملارجبعلی در مقابل ملاصدرا در بحث وجود ذهنی» از علی كرباسیزاده اصفهانی، فريده كوهرنگ بهشتی و سنا جوانمردی، «مدرسه كلامی اصفهان» از محمدتقی سبحانی و محمدجعفر رضايی، «نقد و بررسی تقسيم سهگانه حمل نزد ميرداماد» از محمود زراعتپيشه و «واكاوی و نقد مبانی الهيات سلبی با تأكيد بر آراء ملاصدرا» از محمد مهدی مشكاتی و مهدی منصوری ديگر مقالات يازدهمين شماره فصلنامه «تاريخ فلسفه» است.
يادآور میشود، فصلنامه علمی ـ پژوهشی «تاريخ فلسفه» به صاحبامتيازی انجمن علمی تاريخ فلسفه وابسته به بنياد حكمت اسلامی صدرا و با مديرمسئولی آيتالله سيدمحمد خامنهای و سردبيری حسين كلباسیاشتری منتشر میشود.