به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از خبرگزاری رسمی عربستان(واس)، مراسم افتتاحیه این سمینار با مشارکت 58 پژوهشگر زن و مرد از سراسر جهان و با حضور «فیصل بن سلمان بن عبدالعزیز»، امیر مدینه، در هتل «مریدیان» شهر مدینه منوره آغاز شد.
در این سمینار که به مدت سه روز ادامه دارد، شماری از نمایندگان مؤسسات و نهادهای دولتی و غیر دولتی فعال در حوزه قرآن از مناطق مختلف جهان حضور دارند و پژوهشهای مختلفی با محوریت چاپ قرآن ارائه میدهند.
شیخ صالح بن عبدالعزیز آل الشیخ، وزیر اوقاف و امور اسلامی و تبلیغات عربستان ضمن سخنانی در مراسم افتتاحیه این سمینار بینالمللی گفت: امت اسلام اهتمام زیادی به کتابت و تدوین قرآن کریم داشته است، بهطوری که کتابهایی زیادی در زمینه دقت در رسمالخط مصحف شریف نگاشته شده است.
وی افزود: خدمت امت اسلام به قرآن، با خطاطی آیات این کتاب الهی آغاز شد و با وجود اینکه انتظار میرفت اختراع صنعت چاپ، کتابت قرآنهای دستنویس را کمرنگ کند، اما همچنان تأکید امت اسلام بر این است که مصحف شریف باید توسط خوشنویسان قرآنی کتابت شود.
«محمد سالم بنشدید العوفی»، دبیرکل مجمع چاپ قرآن «ملک فهد» مدینه نیز از دیگر سخنرانان این مراسم بود، که ضمن سخنانی یادآور شد: در این سمینار تلاش بر این است که شیوهای الگو در زمینه چاپ قرآن معرفی شود.
حمد خالد شکری، استاد دانشگاه اردن نیز از دیگر سخنرانان مراسم بود و ابراز امیدواری کرد که این سمینار نتایج ملموس و ارزشمندی داشته باشد.
اهتمام به چاپ قرآن به شکلی که شایسته این کتاب مقدس است، تعیین قوانین و پایههای اصلی در این زمینه، ساخت شیوهای مناسب برای چاپ قرآن، بررسی و بازنگری آن، آسانسازی راههای تعامل بین کارشناسان چاپ قرآن برای دستیابی به شیوه مناسب چاپ و نشر کلام وحی، آشنایی با تجارب کارشناسان در زمینه چاپ قرآن از اهداف برگزاری سمینار عنوان شده است.
در این سمینار، 5 محور اصلی از جمله «تاریخچه چاپ قرآن»، «ابعاد علمی چاپ قرآن»، «شیوههای هنری در چاپ و نشر قرآن»، «استفاده از فنآوریهای معاصر برای نشر قرآن کریم» و «تلاشهای مجمع ملک فهد در چاپ و نشر قرآن» بررسی میشود.
در محور نخست که شامل «تاریخچه چاپ قرآن» است، تاریخچه چاپ قرآن در مناطق مختلف جهان از جمله اروپا، شبه قاره هند و شرق آسیا، منطقه مغرب و مشرق عربی و کتابشناسی نسخههای چاپ شده قرآن در جهان بررسی میشود.
در محور دوم این سمینار با عنوان «ابعاد علمی چاپ قرآن» موضوعاتی چون پایبندی به رسم الخط عثمان طه و علامات وقف و تذهیب در قرآنهای چاپی، دیجیتال و بریل و عملکرد کمیتههای علمی برای بررسی و بازنگری قرآنهای چاپی و قراءات قرآنی در نسخههای چاپی و صوتی قرآن بررسی خواهد شد.
در محور سوم این سمینار به موضوعاتی همچون شیوههای هنری برای چاپ و نشر قرآن پرداخته میشود که در آن تکنیکهای هنری در چاپ قرآن از جمله آمادهسازی متن و پردازش آن سپس صحافی قرآن، جنبههای زیباییشناسی در طراحی قرآن (رسمالخط، تزئین و برجستهسازی و مواد استفاده شده در تولید آن)، چاپ قرآن به خط بریل و چاپ قرآن برای افراد معلول و دارای نیازهای خاص و شیوههای فنی جدید برای ضبط تلاوت قرآن براساس روایتهای متواتر بررسی میشود.
در محور چهارم این سمینار، استفاده از فنآوریهای جدید برای نشر قرآن کریم از جمله نقش نرمافزارها در آسانسازی نشر قرآن، درج شماره آیات، نام جزءها و احزاب در متن قرآن و راههای حفاظت از نسخههای دیجیتال قرآن در برابر تحریف بررسی میشود.
«تلاشهای مجمع قرآنی ملک فهد در چاپ و نشر قرآن» محور پنجم سمینار مذکور را تشکیل میدهد که به موضوعاتی از قبیل استانداردها و مشخصههای فنی استفاده شده در چاپ قرآن و تلاش مجمع در زمینه چاپ قرآن به روایتهای متواتر اختصاص دارد.
بنا براین گزارش، در حاشیه سمینار چاپ قرآن مدینه نمایشگاه تخصصی قرآن برگزار میشود که طی آن آثاری همچون قرآنهای تاریخی نادر جهان، قرآنهای چاپشده توسط مستشرقان، ترجمههای قرآن و قرآنهای دیجیتال در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.