به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در این سمینار که به مدت سه روز ادامه دارد، شماری از نمایندگان مؤسسات و نهادهای دولتی و غیر دولتی فعال در حوزه قرآن از مناطق مختلف جهان حضور دارند و پژوهشهای مختلفی با محوریت چاپ قرآن ارائه میدهند.
در روز نخست این سمینار با محوریت «چاپ قرآن کریم؛ بین واقعیت و چشماندازها»، 15 مقاله در دو سالن مجزا ارائه شد. در سالن نخست، چهار مقاله مورد بررسی قرار گرفت که نخستین مقاله «تاریخ چاپ قرآن کریم در اروپا تا اواسط قرن 19»، بود و توسط دکتر «عبدالله بنعبدالرحمن خطیب» ارائه شد، وی در این پژوهش درباره تأثیر مهم قرآن کریم در اروپا بهویژه پس از اختراع دستگاه چاپ در سال (840 ه ـ 1436م) و روی آوردن اروپاییان به چاپ قرآن در کشورهای مختلف سخن گفت.
همچنین در این مقاله به چاپ عربی قرآن کریم و چاپ آن در اروپا و عوامل و انگیزههای اصلی که به چاپ قرآن و ترجمه آن کمک کرد؛ نیز اشاره شد.
در مقاله دوم این جلسه که «چاپ قرآن کریم در بنگال» نام داشت؛ «ابوبکر محمد زکریا» چکیدهای از تاریخ کشور بنگال، چگونگی ورود اسلام به این کشور و تاریخ چاپ قرآن در آن و نیز مهمترین چاپخانههای قرآن بنگال اشاره کرد.
در مقاله سوم این جلسه نیز با نام «تاریخ چاپ قرآن کریم در کشورهای مغرب عربی»، «حسن ادریس عزوزی» به اهتمام مردم مغربزمین به حفظ قرآن کریم و نشر آن پرداخت.
مقاله چهارم ارائه شده در سالن نخست سمینار، نیز «چاپ قرآن در مصر در زمان خاندان محمدعلی پاشا» نام داشت و توسط «سماح السلاوی» ارائه شد. وی در این پژوهش به تاریخ ورود صنعت چاپ به مصر در عهد محمدعلی پاشا اشاره و در ادامه بر اهمیت رسمالخط عثمانی در این دوره تأکید کرد. نویسنده همچنین توضیح داد که نخستین قرآن با رسمالخط عثمانی به همت برخی علمای مبرز الازهر در سال 1924 م منتشر شد.
این گزارش حاکی است، در سالن دوم این سمینار که به ریاست دکتر «عبدالله بنعلی بصفر» برگزار شد، نیز در جلسه نخست چهار مقاله مورد بررسی قرار گرفت.
مقاله نخست با عنوان «تاریخ چاپ قرآن کریم در اروپا» توسط دکتر «میخائیل یعقوبویچ» و مقاله دوم توسط «محمد بناحمد سالم احمدو»، با عنوان «تاریخ چاپ قرآن کریم در موریتانیا» ـ که به تاریخ چاپ نخستین قرآن در این کشور اشاره کرده است، ارائه شد.
مقاله سوم این جلسه با عنوان «تاریخ چاپخانه الشمرلی مصر» توسط دکتر «محمد فوزی مصری رحیل» ارائه و طی آن به تلاشهای مؤسسه «الشمرلی» در حوزه چاپ قرآن کریم اشاره شد.
مقاله چهارم این جلسه نیز «چاپ قرآن کریم در شبه قاره هند» نام داشت و توسط «محمدنصیرخان ثاقب» ارائه و به موضاعاتی چون اهمیت چاپ قرآن کریم و تاریخ آن و تاریخ شروع چاپ این کتاب مقدس در شبه قاره هند اشاره شد.
همچنین در جلسه دوم که به ریاست دکتر «صالح عبدالرحمن المحیمید» برگزار شد، چهار مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مقاله نخست با عنوان «تاریخ چاپ قرآن کریم نزد شرقشناسان» توسط دکتر «انور محمود حلمی زناتی»، مقاله دوم با عنوان «چاپ قرآن کریم در مغرب در سال 1879 ـ 2011م»، توسط دکتر «احمد محمد السعیدی» و مقاله سوم با عنوان «تاریخ چاپ قرآن کریم در پاکستان»، توسط دکتر «محمد اکرم» و مقاله چهارم با عنوان «تاریخ چاپ قرآن در مصر»، توسط دکتر «آمال رمضان» مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.
در جلسه دوم سالن دوم این سمینار نیز که به ریاست «عبدالرحمن بنعبدالله السند»، برگزار شد، سه مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفت: مقاله نخست با عنوان «چاپ قرآن کریم در الجزایر» توسط «رضوان ابراهیم لخشین»، مقاله دوم با عنوان «نگاهی به نسخههای چاپی قرآن کریم در اروپا در کتابخانه میراثی دوحه، پایتخت قطر» و مقاله آخر این جلسه با عنوان «تاریخ چاپ قرآن کریم در پاکستان» ارائه شد.
همچنین از فعالیتهای جانبی این سمینار میتوان به برگزاری کارگاه «چاپ قرآن کریم» اشاره کرد که در آن دکتر «خالد» مدیر مرکز ارسیکا، حضور یافت.
گفتنی است، در جریان سمینار بینالمللی سه روزه «چاپ قرآن کریم؛ بین واقعیت و چشماندازها» 27 مقاله مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.