کد خبر: 2612821
تاریخ انتشار : ۰۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۲
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اراک:

مداحان و مبلغان حدود عزاداری سیدالشهدا(ع) را رعایت کنند

گروه اجتماعی: تابان با اشاره به اینکه در تبیین واقعه عاشورا نباید مطالبی بیان شود که عزتمندی سیدالشهدا(ع) خدشه‌دار شود، افزود: باید حدود و ضوابط مربوط مباحث عزاداری از سوی مداحان و مبلغان رعایت شود.

محمد تابان، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اراک در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، گفت: برای پیشگیری از ورود خرافات و انحرافات به مجالس عزاداری بهترین راهکار این است که بانیان این مراسم کتب تحریفات عاشورایی و حماسه حسینی به نوشته شهید مطهری و کتاب لؤلؤ مرجان به نوشته مرحوم حاجی نوری را مطالعه کنند.

مداحان با مطالعه و علم کافی در عزاداری‌ها حاضر شوند

وی اظهار کرد: علمای بزرگ شیعه همواره تأکید دارند که برای گریاندن مردم حق نداریم از دروغ استفاده و مطالب غیرواقعی را نقل کنیم؛ لذا در عزاداری‌ها برخی از داستان‌های خرافی نباید گفته شود و باید مداحان با مطالعه و علم کافی در عزاداری‌ها حاضر شوند؛ حتی کتاب‌های عقلی و فلسفی را مطالعه کنند تا مسائل مذهبی را علمی‌تر و منطقی‌تر مطرح کنند.

تابان افزود: ناگفته نماند که بخشی از مبحث عزاداری‌ها مربوط به برانگیختن احساسات و عواطف انسان‌هاست؛ ولی باید حدود و ضوابط مربوط به این مسئله از سوی مداحان و مبلغان رعایت شود.

وی ادامه داد: ازاین‌رو خدای ناکرده نباید در تبیین واقعه عاشورا مطالبی بیان شود که عزتمندی سیدالشهدا(ع) خدشه‌دار شده و کرامت و بزرگواری آن امام همام زیر سؤال برود فقط به خاطر اینکه قصدمان از عزاداری گریاندن مردم است.

تابان برگزاری دوره‌های آموزشی ویژه مبلغان و مداحان را راهکاری بسیار سودمند در خصوص پیشگیری به‌انحراف کشیده‌شدن مجالس عزاداری دانست و مطرح کرد: هرچه سطح علمی مداحان و مبلغان ارتقاء یابد به‌طورقطع خطاهای آن‌ها نیز کمتر خواهد شد.

ارتقاء سطح علمی مداحان و مبلغان

وی با اشاره به اینکه عزاداری یک نوع عبادت است و عبادتی که همراه با دروغ، بدعت‌گرایی و مبالغه باشد در پیشگاه خدا پذیرفته نیست، اضافه کرد: ارتقاء علمی مداحان و مبلغان به معنای ارتقاء دانش تاریخ، دانش دین و دانش علوم عقلی آن‌هاست.

تابان با بیان اینکه توجه به این نکته لازم است که در خصوص عزاداری‌ها بحث پذیرش جامعه نیز مطرح است، عنوان کرد: به‌عنوان مثال جامعه امروز ما بیشتر پذیرای مداحانی است که با خشونت و حرارت زیادی مداحی کرده؛ حتی گاهاً خودزنی می‌کنند؛ لذا باید درباره ناصحیح بودن چنین اعمالی مردم آگاه شوند و فرهنگسازی شود.

برخی جملات ناشایست مداحان با مبانی دینی و عقلی سازگار نیست

وی تأکید کرد: از سوی دیگر به‌کاربردن برخی جملات ناشایست از سوی مداحان نظیر من سگ تو هستم، تو پروردگار من هستی، من رقاصه عبّاسم نیز از جمله انحرافاتی است که در عزاداری‌ها مشاهده می‌شود و این جملات با مبانی دینی و عقلی سازگار نیست؛ لیکن قراردادن مداحان در مسیر مطالعه و تعمیق آگاه‌سازی عمومی جامعه از آسیب‌های عزداری به‌تدریج جامعه را به سمت عزاداری‌های مطابق با سیره ائمه اطهار(ع) سوق می‌دهد.

تابان گفت: توجه به این نکته نیز لازم است که گریه بر معصومین(ع)، ناله و سوگواری جزء لاینفک عزداری‌ها محسوب می‌شود؛ لیکن نباید ازعزاداری انتظار کلاس دانشگاه را داشته باشیم که فقط به مباحث عقل و منطقی پرداخته شود و ضرورت دارد که در این مجالس هر دو جنبه بصیرت‌افزایی مخاطبان و سوگواری مورد توجه مبلغان قرار گیرد.

وی با بیان اینکه وجود خرافات و انحرافات در عزاداری‌ها با عدم جذب جوانان به این مجالس رابطه مستقیم دارد، بیان کرد: فرض کنید که جوانی با تحصیلات عالیه دانشگاهی در رشته‌ها مختلف در مجلس عزاداری حضور دارند و یک مداح با سواد اندک مطالبی را بیان می‌کند که با عقل و علم سازگار نیست.

مطالب عزاداری‌های حسینی به تنفر دین منجر نشود

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اراک در پایان، یادآور شد: این نوع عزاداری علاوه بر دلزدگی مخاطبان سبب می‌شود که شبهاتی در ذهن آن‌ها ایجاد شود و به الحاد و انکار از سوی آن‌ها بینجامد؛ لیکن باید در عزاداری‌ها مطالبی که جوانان را از دین متنفر کرده و نسبت به آن بدبین می‌کند را شناسایی کرده و از بیان آن‌ها پرهیز شود.

captcha