مصطفی عباسی مقدم، رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نخستین گفتوگوی خود با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با تاکید بر اینکه تولید علوم انسانی قرآن بنیان در رشتههای مختلف معنی پیدا میکند، عنوان کرد: ما امروزه نیاز به استخراج مبانی قرآنی مباحث مختلفی از قبیل: اقتصاد، فرهنگ، سیاست، تاریخ، حکومت، تمدن و... داریم. اگر ما در علوم و دانشهای عادی و اختصاصی پیشرفت کنیم ولی در علوم بین رشتهای تلاش زیادی نکنیم و دستاوردی نداشته باشیم، مسلما در بسیاری از زمینهها دچار رکود میشویم و از تحولات باز میمانیم.
عباسیمقدم ادامه داد: لذا تاکید بر علوم انسانی بین رشتهای قرآن بنیان از جمله اهدافی است که کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآن در نظام سلامت در پی آن است و سعی دارد با مشارکت محققان، پژوهشگران، پزشکان و متخصصان عرصههای مختلف به این مهم دست پیدا کند. طبعا در ابتدا ورود به چنین عرصهای گام نهادن در مسیر مبهمی است ولی بحمدالله گامهای اولیهای آن برداشته است و باید به سمت گامهای اساسی و بلند آن حرکت کنیم.
توسعه پژوهشهای بین رشتهای قرآن و سلامت
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: در خصوص پژوهشهای بنیادین و بین رشتهای قرآن و سلامت و حتی قرآن و تغذیه با وجود اینکه اقداماتی پژوهشی مرتبطی تاکنون در خصوص مباحث یاد شده انجام شده است ولی در این زمینهها نمیتوانیم بلندپرواز باشیم و ادعاهای بزرگی را مطرح کنیم که زمان تحقق آن مشخص نباشد ولی درصددیم با استفاده از ظرفیت علمی و پژوهشی دانشگاهها، متخصصان خارج از دانشگاهها و با تکیه بر انگیزه ایمانی قوی که در اغلب آحاد جامعه پزشکی وجود دارد بتوانیم چنین پژوهشهای را توسعه دهیم.
برگزاری نخستین نشست کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآن در نظام سلامت
وی متولی انجام چنین پژوهشهایی را کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآن در نظام سلامت دانست و گفت: این کمیسیون به ریاست وزیر بهداشت و با حضور برجستهترین پژوهشگران و مسئولان این حوزه تشکیل شده است و در دولت یازدهم درصدد فعال کردن مجدد این کمیسیون هستیم که براساس برنامهریزی صورت گرفته ظرف یک هفته آینده جلسه هم اندیشی در این زمینه برگزار و در اواخر آذرماه نیز نخستین نشست کمیسیون در دولت یازدهم با حضور شخص وزیر بهداشت برگزار میشود.
اولویت مرکز بر روی پژوهشهای قرآنی در حوزه سلامت است
عباسیمقدم با تاکید بر اینکه اولویت مجموعه بر روی پژوهشهای قرآنی در حوزه سلامت است، ادامه داد: در حال حاضر اولویت اصلی و تلاش بیشتر مجموعه بهداشت و درمان در حوزه قرآن و طب، کمیسیون و مرکز قرآن و عترت در خصوص فعال سازی بیشتر بخش پژوهش است. البته شکی نیست که در زمینه توسعه آموزش عالی قرآنی در حوزه طب، بهداشت و سلامت نیز باید تلاش، مطالعه و نیازسنجی بیشتری صورت بگیرد.
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: جامعه بهداشت و درمان و به تعبیری حکمای ما از قدیم با فهم و تفسیر آیات و روایات آشنا بودند و حکیم به کسی گفته میشد که علاوه بر توانایی مداوای افراد، فردی امانتدار و قابل اعتماد و دانا در تمامی مسائل بوده و اغلب آموزشهای خود را با آموزش قرآن آغاز میکرده است.
پزشکی باید رنگ و بوی قرآنی و معنوی بگیرد
وی خاطرنشان کرد: البته ما نمیخواهیم به گذشته بازگردیم و آن روشها و جزئیات را دوباره تکرار کنیم ولی دغدغه و توجهاتی که حکیمان گذشته داشتهاند الهام بخش این است که ما به پزشکی باید رنگ و بوی دینی، قرآنی و معنوی بدهیم.
عباسیمقدم اظهار کرد: برخی تصور میکنند که ماموریت پزشک و متخصص بهداشت و درمان جدا از مقولههای انسانی و جزو علوم تجربی است و لذا قواعد مربوط به مادیات و... بر آن حاکم است ولی با قاطعیت میتوان گفت که ماموریت پزشکی بیش از آنکه فیزیولوژیک و زیستی باشد انسانی است به همین دلیل پزشکی و درمان بدون روانشناسی، روانکاوی، جامعه شناسی و مردم شناسی ره به جایی نمیبرد.
اولویت ما در فعالیتهای قرآنی جامعه بهداشت و درمان به روی فعالیتهای حوزه مفاهیم قرآنی است
وی با طرح پرسشی که چنین اطلاعاتی را باید از چه محلی جستوجو کنیم، تصریح کرد: انسان شناسی و حتی منبع جهان شناسی ما نیز قرآن است. لذا آشنایی جامعه پزشکی با فهم و محتوا و مضامین قرآن هدف ضروری و اجتناب ناپذیر فعالیتهای قرآنی است. در عین حال که باید برای قرائت، تلاوت و حفظ قرآن تلاش کنیم اما اولویت ما در فعالیتهای قرآنی جامعه بهداشت و درمان بروی فعالیتهای حوزه مفاهیم قرآنی است.
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: البته این مفاهیم باید به شکلی نظامند و روشمند تنظیم و ارائه شوند که در ابتدا همراه با جاذبه باشد. اگر در ابتدای مسیر آشنایی افراد با معارف قرآنی با جذابیت همراه باشد امید است که خود این افراد در آینده این مسیر را ادامه دهند، وارد تحقیقات بین رشتهای شده، سعی کنند که آموزههای قرآنی را در کار خود پیاده کنند و حداقل احکام دستورات دینی را در طبابت خود مدنظر قرار بدهند.
ادامه دارد.....