به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حضور در برنامه خبری زنده «صبح با خبر» ضمن تشریح برنامهها و فعالیتهای فرهنگی و هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تشریح سیاستهای این وزارتخانه در دولت یازدهم به سؤالات این برنامه پاسخ داد. در ادامه شرح پرسش و پاسخ این برنامه از نظرتان میگذرد:
جناب آقای جنتی توضیحاتی درباره آنچه در یک سال گذشته در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اتفاق افتاده است بفرمایید.
وزارت ارشاد مسئولیت بسیار عظیم و حاکمیتی در حوزه فرهنگی کشور بر دوشش است و همانطور که مقام معظم رهبری بارها تاکید فرمودهاند؛ فرهنگ یکی از اساسیترین مسائل کشور است و بقیه مسایل از جمله مسایل سیاسی و اقتصادی ذیل فرهنگ تعریف میشود و ما هم ادعایی نداریم که در این زمینهها تنها متولی امر فرهنگی کشور هستیم بلکه وزارت ارشاد یکی از متولیان فرهنگ کشور است و دهها نهاد، سازمان و حتی شخصیت حقیقی که در حوزه فرهنگی و هنری فعالیت میکنند میتوانند در ارتقای فرهنگی کشور نقش داشته باشند.
ولی وزارت ارشاد به عنوان بخشی از دولت با توجه به اختیاراتی هم که دارد میتواند نقش موثرتری در این زمینه ایفا کند؟
طبیعتا وزارت ارشاد به دلیل اینکه دستگاه حاکمیتی است و عموم مجوزهای فرهنگی در حوزه مختلف از جمله کتاب، فیلم، هنرهای نمایشی، موسیقی و سایر محصولات فرهنگی که در کشور توزیع میشوند عموماً باید مجوز انتشارشان از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر شود؛ بنابراین با این وظایف این وزارتخانه نقش مؤثرتری نسبت به دیگر نهادهای فرهنگی کشور بر فرهنگ جامعه ایفا میکند.
صیانت از ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی یکی از وظایف وزارت ارشاد است در این زمینه چه اقداماتی کردهاید؟
وظایف قانونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از طریق سایر اسناد فرادستی از جمله سند چشمانداز بیست ساله توسعه، مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و ... ابلاغ شده است و صیانت از ارزشهای انقلاب اسلامی یکی از همین وظایفی است که بر دوش این وزارتخانه است. در این زمینه تلاشمان این بوده که اول نیروهای جوان، مومن و مستعد که آمادگی دارند تا در زمینههای فرهنگی و هنری فعالیت کنند را کشف کنیم و پرورش دهیم و در بسیاری از زمینهها از جمله مالی، فکری، آموزشی و ... کمک میکنیم تا رشد یابند و وارد میدان فرهنگی و هنری کشور شوند و از ابزارهای هنری که واقعا یکی از رساترین ابزارها برای انتقال پیام است بتوانند به بهترین وجه در جهت رشد و توسعه همین ارزشها استفاده کنند و در این حوزه فعالیت کنند.
کتابهایی را هم که در حوزه دفاع مقدس و مقاومت تدوین میشود حمایت میکنیم
همچنین مراقبتهایی که باید در این زمینه داشته باشیم، هم باید مورد توجه قرار گیرد. در این مورد هم فعالیتهای ایجابی باید انجام داد که مثلاً در حوزه کتاب باید کمک کنیم، کتابهای ارزشی اعم از آنچه به عنوان کتاب دینی از آن یاد میکنیم و یا کتابهایی که صبغه دینی مستقلی هم ندارند ولی کتاب ارزشی است و در زمینهای اخلاقی و اجتماعی آموزنده است چاپ شود و بیشتر در جامعه رواج پیدا کند. کتابهایی را هم که در حوزه دفاع مقدس و مقاومت تدوین میشود حمایت میکنیم و از طرفی هم باید مراقب باشیم احیانا برخی از کتابها و نشریاتی که برای جامعه مضر است وارد جامعه نشود.
در طول مدت زمانی هم که در وزارت ارشاد مسئولیت داشتهام برخی از کتابهایی را که همکاران ما بررسی و اجازه نشر ندادهاند برای من فرستادهاند و واقعا مشاهده کردم برخی از رمانهایی که تدوین شده با وجود اینکه این حس به وجود میآید که نویسنده آنها ذهن بسیار فعال و تیزی داشته و توانسته یک داستان را از ابتدا تا آخر به خوبی بپروراند ولی در عین حال به سمت مسایلی کشیده شده است که یا مسایل جنسی را به وضع مبتذلی مطرح کرده است و یا برخی از مسایل الحادی را مطرح کرده و یا مسایلی را که با منافع ملی کشور واقعا منافات دارد را مطرح کردهاند و اینها از جمله مسایلی است که جزء وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که باید از آنها و نشر آن در جامعه مراقبت کنیم.
جلوگیری از نشر ترانهها و موسیقی مبتذل در جامعه
در حوزه موسیقی نیز به همین ترتیب است و در وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی از موسیقی فاخر که مقام معظم رهبری نیز بارها بر آن تاکید فرمودهاند، حمایت میشود. و در عین حال باید مراقبت کنیم که برخی از ترانههایی که اشعار مبتذل در آن است و به حال جامعه مضر است و یا موسیقی آن با مبانی ارزشی ما سازگار نیست در جامعه نشر نیابد و در تلاش هستیم یک غذای سالم فکری در اختیار جامعه قرار گیرد.
این کاری است که به نظر من باید در همه حوزهها انجام شود و در حال حاضر در حوزه کتاب نیز در حال انجام است. در تمامی حوزههای دیگر از جمله سینمایی، هنرهای نمایشی و ... این مراقبتها وجود دارد. از دیگر تلاشها در این زمینه این است که با هنرمندان تعامل برقرار کنیم تا آنها از نظر فکری واقعاً به این نتیجه برسند که همه ما باید در جهت ترویج و توسعه ارزشهای ملی و دینیمان حرکت کنیم. زیرا در این زمینه با اجبار پیش نمیرویم.
جلوگیری از خردهگیریها و سختگیریهای بیاساس
چرا در طول یک سال اخیر برخی امیدی را پیدا کردهاند که در حوزه فرهنگی کشور میتوانند برنامههای خاص خود را دنبال کنند ولی بعدا که وارد شدند با موانعی روبرو شدهاند؟
امید پیدا کردن که در اصل اشکالی ندارد و ما نیز به عنوان دولت تدبیر و امید هستیم ولی باید استعدادها را در مسیر صحیح هدایت کنیم و تاکنون آنچه مورد تایید قرار گرفته مجوز آن صادر شده است و مواردی که با معیارهای ما سازگار نبوده به هیچ وجه مجوزی برای آنها صادر نشده است.
نکتهای که باید به آن در اینجا تاکید کنم این است که در گذشته برخی از خردهگیریهایی صورت میگرفت که واقعا به جا نبوده است، ولی در این دوره سعی شده چه در حوزه کتاب و چه در سایر حوزههایی که ممیزی در آن صورت میگیرد از افراد دانشمند، اهل فکر و آشنا به این نوع مبانی استفاده ببریم که بیجهت به سراغ برخی خردهگیریها و سختگیریها نروند و امروز ناشران، نویسندگان، مولفان و ... احساس میکنند که دراین دوره خردهگیریهای بیجهت صورت نمیگیرد و آثار و کتبهای آنها بیجهت نگه داشته نمیشود.
به نظر من این امید ناشی از این است که به هر حال این افراد احساس میکنند یک فضای جدیدی ایجاد شده است ولی باید یادآور شوم این فضا در عین حال فضای مسئولانه است و این طور نیست که رها باشد و هر کسی هر طوری که میخواهد وارد این فضا شود و جولان بدهد و احیانا برخی از افکار و اندیشههای مغایر با ارزشهای ملی ما را ترویج کنند.
موضوع تهاجم فرهنگی موضوعی است که سالهاست مقام معظم رهبری بر آن تاکید دارند و در هر دورهای هم دشمنان روشی را در این زمینه انتخاب کردهاند تا از طریق آن با فرهنگ اسلامی ایرانی ما مقابله کنند؛ بعد از فتنه 88 این روش تغییر کرد و در این دولت نیز قاعدتا روش خود را تغییر خواهند داد؛ در حوزه جنگ نرم و در موضوع تهاجم فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران مدیریت جنابعالی چه برنامههایی را دنبال کرده است؟
ابتدا باید بدانیم که مصادیق جنگ نرم چیست؛ امروز در شرایطی هستیم که شبکههای مختلف ماهوارهای در کشورمان قابل استفاده است و میتوان از بیش از هزار شبکه ماهوارهای استفاده کرد. به ویژه برخی شبکههای فارسی زبان که اصولا برای مقابله با انقلاب اسلامی طراحی و راهاندازی شدهاند و آنها سعی میکنند یک سبک زندگی غربی را در جامعه ما ترویج دهند و روی بسیاری از مناسبات ما از جمله سبک لباس پوشیدن، غذا خوردن، رفتارهای اجتماعی و اخلاقی، معیارهای ارزشی و ... تاثیر بگذارند و معیارهای ارزشی جدیدی را ارائه دهند و این یکی از مصداق های جنگ نرم است که امروز با آن روبرو هستیم.
استفاده از ماهواره خلاف قانون است اما بسیاری از مردم استفاده میکنند
به هر حال امروزه استفاده از این شبکههای ماهوارهای هم به نوعی اجتنابناپذیر شده گر چه بر خلاف قانون است و به طور قانونی کسی نمیتواند از ماهواره استفاده کند ولی همه ما شاهد این هستیم که بخش قابل توجهی از مردم کشور از آن استفاده میکنند و به عنوان یک فناوری جدیدی که به آن دست مییابیم از آن استفاده میکنند؛ همانطوری که ما خودمان اگر بخواهیم شبکههای تلویزیونی مان را در خارج از کشور و یا در مناطق کور کشور مورد استفاده قرار دهیم باید از فناوری ماهوارهای استفاده کنیم.
بخش دیگری که باید به آن اشاره کرد شبکههای ارتباطی و اجتماعی است که امروز در اختیار قرار گرفته است و این هم بسیار وسیع شده است یعنی انتقال پیام از طریق این شبکههای اجتماعی و ارتباطی بسیار با سرعت در حال انجام است و بسیار ارزان هم صورت میگیرد؛ و این هم یکی از مواردی است که میتواند آثار منفی روی فرد و در سطح وسیع بر روی جامعه بگذارد.
بسیاری از نمادهای دیگری نیز وجود دارد که آنها در حال توسعه مسایل غیرارزشی در جامعه هستند و عمده برخورد ما نیز با همین موارد است. من ضمن اینکه معتقدم باید قانون را صد در صد عمل کرد و امروز با توجه به حاکمیت قانون ممنوعیت استفاده از شبکههای ماهوارهای و همچنین برخی شبکههای اجتماعی که در کمیته تعیین مصادیق مجرمانه مضر تشخیص داده شدهاند، اما نکتهای که باید به آن توجه کنیم این است که این موارد همانطور که استفادههای مضر دارند در عین حال استفادههای مفید هم دارند و ما باید سعی کنیم برای ترویج مبانی ارزشی خودمان بهترین استفاده را از آنها کنیم. ولی باید جلوی موارد مضر آنها گرفته شود.
نکته مثبتی که باید به آن اشاره کرد اینکه، جمهوری اسلامی ایران امروزه در بخشهای مختلف تبلیغاتی، فرهنگی و پژوهشی وارد این میدان شده است و هزاران سایت و پایگاه اطلاعاتی ایجاد شده است و از طریق این پایگاههای اطلاعاتی اطلاعات خود را به دیگران منتقل میکنند.
من اعتقاد دارم که ما ضمن اینکه باید مراقب برخی از مضرات شبکههای اجتماعی و ماهوارهای باشیم در عین حال میتوانیم بهترین استفاده برای توسعه فرهنگ و ارزشهای خودمان را از آنها ببریم و نباید از این موضوع غفلت کنیم.
به طور مثال جریان تروریستی داعش با آن حرکات وحشیانهای که انجام میدهند در عین حال بیشترین استفاده را برای توجیه عملیات وحشیانه خود از شبکههای اجتماعی میبرند و واقعا تعجببرانگیز است که آنها چطوربا توجه به اینکه افکار منحطی دارند توانستهاند از کشورهای اروپایی و آمریکایی این همه جوان جذب کنند. به نظر این بر اساس استفادهای است که از همه امکانات رسانهای و ارتباطیشان میکنند و ما نباید از این موضوع غفلت کنیم و لازم است حسن استفاده را از این امکان داشته باشیم.
در همین راستا آیا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه شبکههای اجتماعی برای تولید محتوا اقدامی انجام داده است؟
در وزارت ارشاد مرکزی به نام مرکز توسعه فناوری و رسانهای دیجیتال وجود دارد و عمده وظایف آن تولید محتوا و نظارت بر آن است. در حوزه تولید محتوا وزارت ارشاد شبکه ملی فرهنگ را طراحی کرده است که به طور مرتب از نظر اطلاعات تغذیه می شود و می توان به عنوان یک گوگل ملی و بومی در زمینه اطلاعات فرهنگی و علمی از آن استفاده کرد. و مراکزی هم در استانها وجود دارد که علاقهمندان با مراجعه با آن میوانند از این شبکه استفاده کنند.
براساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی اصولا بحث تولید محتوا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مربوط میشود، کار فناوری آن نیز به وزارت ارتباطات مربوط میشود و بخشی از آن هم به حوزه صدا و سیما مربوط میشود؛ پیامکهای انبوه مراکز نیز از جمله مواردی است که به موضوع تولید محتوا که در حوزه وظایف وزارت ارشاد است برمیگردد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این حوزه بر اساس وظایفی که شورای عالی فضای مجازی بر عهدهاش گذاشته فعال است.
حمایت از انتشار کتاب، نشریه و فیلم با محتوای ارزشی
در طول یک سال اخیر دغدغههای فرهنگی از سوی متدینین، علما و به ویژه مقام معظم رهبری مطرح شده است؛ مقام معظم رهبری یک واژهای را در موضوع فرهنگ مورد تاکید قرار دادهاند و آن اینکه از جناحهای فرهنگی انقلابی و مومن در کارها استفاده شود و موضوع دیگر که فرهنگ را هم شامل میشود اینکه فتنه خط قرمز است؛ در این دو حوزه در وزارت ارشاد چه دقتها و مراقبتهایی میشود که هم از جناح انقلابی مومن استفاده شود و هم اینکه در حوزههای مختلف وزارتخانه فتنه به عنوان خط قرمز مورد توجه باشد؟
سوال اول شما را در ابتدای صحبتهایم اشاره کردم و دوباره تاکید میکنم که از نیروهای جوان و مستعدی که مومن به انقلاب نیز باشند؛ حمایت میشود البته وزارت ارشاد به عنوان یک نهاد حاکمیتی همه کسانی که در حوزههای مختلف وارد کار میشوند و آن کسی که قلم به دست میگیرد و کتاب مینویسد و یا نشریهای چاپ میکند و یا به دنبال ساخت فیلمی است را در چارچوب قانون حمایت میکند ولی اولویتهای آن حمایت از نیروهای ارزشی و محتواهای ارزشی است.
درباره فتنه هم که موضوع کاملا مشخصی است و با توجه به تاکید مقام معظم رهبری خط قرمز همگان است. بنابراین مراقبت در این زمینه نیز در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد و برخی از فیلمی که برای دریافت مجوز به ارشاد آمدهاند را من خودم شخصا دیدهام و چون به مسایل فتنه به طور مستقیم پرداخته شده بود، مجوز اکران داده نشده است.
در حوزه کتاب نیز همین روش وجود دارد و در دیگر بخشها نیز این مراقبتها وجود دارد و به طور طبیعی در وزارت ارشاد از هیچ نیرویی که به نوعی گفته میشود که با فتنه مرتبط است در هیچ ردهای تا به حال استفاده نکردهایم.
در سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی حداقل 2 بند به شکل مشخص به حوزه فرهنگی برمیگردد، یک بند 20 که ابلاغ شده که فرهنگ جهادی در حوزه اقتصادی باید ترویج و تبیین شود و دومی بحث گفتمانسازی برای اقتصاد مقاومتی است که دولت و نهادهای دولتی باید انجام دهند؛ از ابزارهای فرهنگی مثل فیلم، کتاب و یا همه ابزارهایی که در اختیارتان بوده است برای تبیین و گفتمانسازی و فرهنگ جهادی در حوزه اقتصاد مقاومتی چه استفادههایی کردهاید؟
از لحظهای که سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد؛ بلافاصله رئیس جمهور محترم نیز آن را به دولت ابلاغ کردند و جلساتی هم در ریاست جمهوری در این مورد تشکیل شده و وظایفی که بر عهده هر وزارتخانهای بود به آنها ابلاغ شد. تقریبا یک بند از این سیاستها مستقیما به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مربوط میشود و یکی دو بند آن هم به طور غیر مستقیم به این وزارتخانه مربوط میشود. عمده این وظایف در زمینه مسئله فرهنگسازی است که ما هم در پی ابلاغ این مصوبه، کمیتهای را در وزارت ارشاد تشکیل دادیم با هدف پیگیری این امر که به طور مرتب در حال فعالیت است و نتایج اقدامات آن نیز هر چند وقت یک بار در جلساتی که در ریاست جمهوری توسط معاون اول رییس جمهور تشکیل میشود به صورت گزارش ارائه میشود.
همه تلاش ما در این مورد این است که در چارچوب سیاستهایی که مقام معظم رهبری ابلاغ فرمودهاند در جهت فرهنگسازی، ایجاد وجدان کاری، مقابله با مصرفگرایی و فرهنگ مصرفگرایی از همه ابزارهایی که داریم استفاده کنیم. کتابهایی که دراین زمینه تدوین میشود و یا کتابهایی را در این زمینه میتوان سفارش داد و فیلمهایی که در این زمینه ساخته میشود را دنبال میکنیم.
البته نقش صدا و سیما هم به عنوان یکی از دستگاههای بسیار موثر در این زمینه و نقش آن در فرهنگ سازی را نباید فراموش کرد که با هماهنگی و همفکری که وزارت ارشاد با این سازمان دارد میتوانیم این کار را پیش ببریم. البته در آغاز کار هستیم و تا نتایج آن ظاهر شود طبیعتا یک مقدار زمان میبرد. ولی به هر حال اقتصاد مقاومتی جزو وظایفی است که وزارت ارشاد با جدیت آن را دنبال میکند.
یکی از مهمترین حوزههایی که ارشاد در آن فعالیت میکند موضوع فرهنگ سازی در سبک زندگی اسلامی ایرانی است که برای خانوادهها هم بسیار مهم است؛ وزارت ارشاد تا الآن چه کارهایی در این مورد انجام داده است؟ البته یکی از مهمترین مصادیق آن هم بازیهایی است که برای کودکان بسیار اهمیت دارد، در این مورد چطور ورود کردهاید؟
به نکته مهمی اشاره کردید. در این مورد وظیفهای در قالب شورای فرهنگ عمومی بر عهده وزارت ارشاد است که خوشبختانه بر اساس ساختارهایی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است شورایی تحت عنوان شورای فرهنگ عمومی زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شده و جلسات آن هم در حال حاضر به طور مرتب تشکیل میشود.این شورا حدود 30 عضو از نهادهای مختلف از جمله شهرداری، سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه فرهنگی بنیاد شهید، حوزه فرهنگی بسیج و... دارد.
سبک زندگی از اولویتهای شورای فرهنگ عمومی وزارت ارشاد است
مباحث اصلی این شورا همه آن چیزی که به فرهنگ عمومی کشور مربوط میشود است که از آن جمله میتوان به سبک زندگی که مقام معظم رهبری در سفری که به استان خراسان شمالی داشتهاند و به 26 تا 27مورد و مصادیق آن اشاره فرمودهاند؛ اشاره کرد و جزو اولویتهایی است که به طور مرتب در دستور کار شورای فرهنگ عمومی قرار دارد. به ویژه اینکه در سال گذشته که اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی خدمت مقام معظم رهبری شرفیاب شدند ایشان دوباره تکیه عمدهشان بر روی فرهنگ عمومی و سبک زندگی و بازگشت به فرهنگ خودی خودمان و مقابله با فرهنگ وارداتی بود. حتی مثالهایی در حوزههای اسباب بازی و برخی از ورزشهای سنتی و بومی که داریم عنوان فرمودند.
توجه به بازیهای رایانهای در وزارت ارشاد
یکی از نهادهایی که در این مورد در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز وجود دارد بنیاد بازیهای رایانهای است که هم خودش مشترکا با بخش خصوصی برخی بازیها را طراحی و میسازد و هم اینکه از بخش خصوصی حمایت میکند تا این بازیها را بسازد. طبیعتا از جمله اولویتهایی که در مسابقات و جشنوارهها در این خصوص وجود دارد؛ تاکید بر بازیهایی است که بر معیارهای ارزشی ما استوار باشد و در جلسات شورای فرهنگ عمومی نیز بر این امر همیشه تکیه میشود.
البته شورای فرهنگ عمومی از نظر ساختاری یکسری مشکلاتی را دارد که باید آن را تجدید ساختار کنیم. در سطح کشور هماکنون در همه استانها و شهرستانها شورایی با عنوان شورای فرهنگ عمومی وجود دارد و میتوان گفت مجموعا در کشور حدود 10 هزار نفر در قالب شورای فرهنگ عمومی درگیر مسایل فرهنگی هستند و تلاش ما این است که هم از نظر ساختار این شورا را اصلاح کنیم و هم اینکه اولویتهایی که در این مورد را داریم به همه استانها منتقل کنیم.
فعالیتهای بنیاد مد و لباس وزارت ارشاد در جهت معیارهای ارزشی
به بنیاد مد و لباس نیز باید اشاره کرد که در این حوزه مشکلاتی در کشور وجود داشت که شاید برخی از خانوادههای متدین هم میخواستند لباسهایی را با معیارهای اسلامی پیدا کنند و با زحمت زیادی میتوانستند آنرا بیابند ولی بعد از اینکه بنیاد ملی مد و لباس فعال شد هم طرحهای مناسب و زیبایی طراحی شد که هم منطبق با معیارهای ارزشی ما است هم اینکه زمینه برای تولید آنها فراهم شد. و این نوید را میدهم که در آیندهای نه چندان دور مردم میتوانند مجتمعهای تجاری را ببینند که در آنجا به هر لباسی که منطبق با معیارهای ارزشی ما باشد دسترسی داشته باشند.
در وزارت ارشاد در حوزه بازیهای رایانهای آیا فقط برنامهریزی میکنید و یا در بازیهایی که برای بچهها ایجاد خلاقیت و تحرک هم میکند؛ برنامهریزی دارید؟
همه این موارد در وزارت ارشاد وجود دارد؛ در شورای فرهنگ عمومی درباره اسباببازی هم بحث میشود. خود اسباببازی که در اختیار کودک قرار میگیرد و بازیهای فکری که میتواند در ساخت شخصیت کودک تاثیر بگذارد مورد بحث قرار میگیرد. برخی از واردات بیرویهای نیز در گذشته وجود داشته و باعث میشده که آثار سوء اخلاقی روی کودکان بگذارد؛ در این مورد هم وزارت ارشاد قدمهای خوبی برداشته است به خصوص برخی از مراکز مثل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که به عنوان یکی از اعضای شورای فرهنگ عمومی هم محسوب میشود اقدامات خوبی دراین زمینه انجام داده است و تولیدات خوبی داشته است. و به این نکته هم توجه میشود که آنچه از خارج از کشور نیز وارد کشور میشود مطابق با معیارهای ارزشی ما باشد.
وزارت ارشاد برای تقویت زبان فارسی چه اقداماتی انجام داده است؟
یکی از وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گسترش زبان فارسی است. بخشی از این وظایف در حوزه خارج از کشور است که در گذشته سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی متولی این امر بود و هم اکنون نیز رایزنهای فرهنگی ما در خارج از کشور چنین وظیفهای را دارند؛ همچنین در شورای عالی انقلاب فرهنگی بخشی از این کار بر عهده بنیاد سعدی است.
تلاش برای حذف نامگذاریهای مراکز با واژههای غیرفارسی و فرنگی
یکی از مواردی که در این زمینه بر آن توجه شده است و در حال پیگیری است؛ استفاده از واژههای غیرفارسی و فرنگی است که متاسفانه به عنوان نام بسیاری از مراکز و فروشگاههای کشور است. وزارت ارشاد به طور مرتب بر اساس قانون ابلاغیه ارسال میکند که با اینگونه نامگذاریها برخورد شود. البته کار بسیار سنگین و دشواری است و با توجه به گسترش آن مراقبتهایی در بخش نشریات و روزنامهها به وجود آوردهایم که به عنوان مثال میتوان به مسابقات نمایشگاه مطبوعات اشاره کنم که به نشریات و کسانی که درست نویسی میکنند امتیازاتی تعلق میگرفت. و این یکی از توجهات وزارت ارشاد به زبان فارسی است.