ربابه جوانمرد، مسئول اداره تحقیقات عمومی حوزه علمیه خواهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه تاکنون 268 کرسی آزاداندیشی در فاصله سالهای 91 تا 93 برگزار شده است، گفت: بیشترین موضوعات مطرح شده در کرسیهای آزاداندیشی حوزه خواهران، مربوط به موضوعات قرآنی بوده است.
وی افزود: 47 کرسی در 27 استان از آذرماه سال 1391 تا اردیبهشت ماه 92 و 221 کرسی نیز از اردیبهشت ماه 92 تا خرداد 93 در 182 مدرسه علمیه از سوی استادان و طلاب برگزار شده است.
موضوعات کرسیها
وی فرقههای نوظهور، ماهوارهها، فرصتها و آسیبهای فضای مجازی، موضوعات فقهی، سیاسی و اجتماعی و اخلاقی را از مهمترین موضوعات مطرح شده در کرسیها دانست و یادآور شد: موضوعات قرآنی در صدر موضوعات کرسیها قرار دارد. البته در مرکز تخصصی قرآنی حوزه خواهران و سطوح بالاتر تحصیلی این موضوع مشهودتر است.
هنوز کرسی آزاداندیشی به معنای واقعی تشکیل نشده است
جوانمردی در پاسخ به این سؤال که آیا این کرسیها مصداق همان کرسیهای آزاداندیشی است که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده است یا متفاوت از آن است بیان کرد: در حوزه علمیه خواهران مدلهای مختلفی برای برگزاری کرسی تعریف شده است و نظامنامهای نیز در این زمینه داریم که سطوح این کرسیها و نشستها فرق دارد و برخی با طلاب و برخی با حضور استادان تشکیل میشود.
وی ادامه داد: یکی دو مدرسه سطح چهار داریم که تلاش میکنیم با فعالتر شدن این مدارس، کرسیهای مطرح شده در سطح مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار کنیم.
مدلهای برپایی کرسیهای علمی
مسئول اداره تحقیقات عمومی حوزه علمیه خواهران تصریح کرد: مدلهای برپایی کرسیها شامل علمی دوسویه، چندسویه، کرسیهای طلاب و منتقدان و نقد و نظر میشود.
وی افزود: در مدل اول، سؤالات و مباحث مطرح و موافقان و مخالفان در فضایی چالشی نظرات خود را عنوان میکنند. همچنین در چند سویه یک نظر از طرف چند محقق مورد بحث قرار میگیرد و مدل نقد و نظر نیز تاکنون برگزار نشده است.
وی اظهار کرد: سطح مطالب در مدل نقد و نظر بالاتر است اما هنوز زمینه اجرای آن فراهم نشده است.
جوانمردی با بیان اینکه نشستهای قرآنی از دیگر نشستها بیشتر بوده است عنوان کرد: برنامهریزی برای انتخاب موضوعات و برگزاری کرسی و نشست در دست ما نیست و در اختیار مدیران پژوهش استانی است و خود طلاب و استادان موضوعات را انتخاب می کنند ولی میتوان با حمایت از موضوعات قرآنی جهتدهی بیشتری به این سمت داشته باشیم.
وی افزود: مسایل زنان مانند اشتغال و مسایل مبتلا به و به روز عمدتا بیشتر مورد توجه طلاب است و بیشتر برای برگزاری نشست در این موضوعات اقدام میشود.
وی اظهار کرد: البته در مراکز تخصصی که گرایشات قرآنی تدریس میشود، مباحث قرآنی به صورت مفصل مورد بحث قرار می گیرد.
جوانمردی افزود: مطالب مطرح شده در هر کرسی و نشست به صورت چکیده در اختیار معاونت پژوهش حوزه خواهران قرار میگیرد، اگر چه ما قبل از برگزاری نسبت به محتوا و موضوع اطلاعی نداریم.
راهاندازی سامانه
وی بیان کرد: البته طرح ایجاد سامانه کرسیهای آزاداندیشی را در دست بررسی داریم و در صورت ایجاد میتوانیم قبل از برگزاری نیز پیشنهاداتی برای موضوعات داشته باشیم.
وی از فعالیت 8 مدرسه علمیه حوزه خواهران در قم خبر داد و افزود: تعداد مدارس علمیه خواهران در سراسر کشور به بیش از 350 مدرسه بالغ میشود.