کد خبر: 2614615
تاریخ انتشار : ۱۲ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۷
علی شیرازی عنوان کرد:

کم‌کاری نویسندگان در نگارش رمان قرآنی/ داستان‌ها را با هنر جدید بیامیزیم

گروه ادب: نماینده مقام معظم رهبری در سپاه قدس با اشاره به ضعف عملکرد نویسندگان در حوزه کتب دینی و قرآنی، عنوان کرد: متاسفانه یک رمان قرآنی پیدا نمی‌کنیم و این نشان می‌دهد نویسندگان ما در بررسی در آیات قرآن کم‌کاری کرده‌اند.

ارائه مطالبی در کتاب‌هایی که با رویکرد دینی به نگارش درمی‌آیند، یکی از موضوعاتی است که امروزه باید مورد توجه بیشتر نویسندگان قرار گیرد و آن این است که در بیان مطالب این کتاب‌ها که اغلب صورت داستان دارند، از تکرار مکررات بپرهیزند.
یکی از آسیب‌هایی که سبب می‌شود مخاطبان و به ویژه کودکان از مطالعه این آثار دلزده شوند، همین تکرار مکررات است که شاید به دلیل ضعف نویسندگان در ورود به داستان‌های قرآنی و عدم مطالعه درباره اولیاء و انبیاء بروز پیدا می‌کند.
خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به همین منظور به سراغ حجت‌الاسلام و المسلمین علی شیرازی، نماینده رهبر معظم انقلاب در سپاه قدس رفته است تا در این باره با این نویسنده به بحث و بررسی بپردازد.
ـ برخی از آثاری که در حوزه کتب داستانی قرآنی و دینی منتشر می‌‌شوند، دارای نوآوری نبوده و تکرار مطالب قبلی هستند. به عقیده شما چرا دچار چنین مشکلاتی در حوزه داستان شده‌ایم؟
عدم شناخت کافی از دین و قرآن است که باعث می‌شود نویسندگان کارهای تکراری انجام دهند. اگر بخواهیم روی موضوعات قرآنی صد سال طی هر روز هم حرف بزنیم، باز هم حرف برای گفتن داریم و این موضوع از معجزه بودن قرآن نشئت می‌گیرد.
قرآن کتاب جامعی است که پاسخگوی همه نیازهای جامعه بشریت است. به برخی از آیات قرآن که نگاه می‌کنیم و حوادث جهان اسلام را در کنار آن می‌بینیم، متوجه این نکته می‌شویم که گویی قرآن برای همان زمان و ساعت یا مکان نازل شده است.
اگر نویسندگان دینی به خودشان این اجازه را بدهند که به آیات قرآن با اطلاعات و زمینه پیشین وارد شوند و تلاش کنند و اراده خود را به کار بگیرند، می‌توانیم شاهد ارائه کتاب‌های بسیار کامل و جامعی به ویژه در مباحث کودکان باشیم.
ـ به عقیده شما در این حوزه چه مواردی مغفول واقع شده است که می‌توان به آنها پرداخت؟
بسیاری از داستان‌های قرآنی را به شکل رمان می‌توان ارائه داد. متاسفانه در زمینه رمان با بهره‌گیری از آیات قرآن به داستان‌پردازی نپرداخته‌ایم و از این ظرفیت استفاده نکردیم و به همین دلیل نتوانسته‌ایم کتب زیبایی که مخاطب را جذب کند ارائه کنیم.
حتی در حوزه ائمه اطهار(ع) نیز با این مشکل مواجه هستیم. مثلاً سیدمهدی شجاعی چند کتاب را در مباحث زندگی اولیاءالله ارائه داده است که مطالب بسیار خوبی هم دارد.
اگر بخواهیم زندگی معصومین(ع) و بزرگان صدر اسلام را ارائه دهیم، قادر خواهیم بود، وی متاسفانه مطالعه در این باره اندک است و کتابی که در قالب رمان و درباره عمار یاسر یا مالک اشتر نوشته شده و در بازار کتاب یافت شود، مطلبی دور از ذهن است.
درباره داستان‌های قرآنی نیز نمی‌توانیم یک رمان زیبا که امروز در جهان تاثیرگذار باشد و برای مثال روی مسیحیت اثر بگذارد و درباره زندگی حضرت مردم سخن بگوید پیدا کنیم. این در حالی است که می‌توانیم در این باره تولید اثر کنیم، ولی این کار انجام نشده است.
ـ به عقیده شما ضعف نویسندگان ما در این حوزه از کجا نشئت می‌گیرد و چطور می‌توان آن را بهبود بخشید؟
متاسف هستم از این که بگویم حتی درباره زندگی حضرت ابراهیم و اسماعیل(ع) کتاب‌هایی در دست داریم، ولی یا ضعیف هستند یا ادبیات قدیم دارند و روزآمد نیستند و در زمینه رمان هم اصلاً کتابی نداریم. این موضوع نشان می‌دهد که اصلاً در این باره کار نشده است.
در برخی زمینه‌ها مثل تاریخ شفاهی کارهایی صورت گرفته است و خوب هم بوده، که این موضوع نشانگر آن است که نویسندگان به غور و بررسی در این حوزه پرداخته‌اند، ولی در حوزه دین این اقدام صورت نگرفته است.
برای مثال آثاری را که اکنون در حوزه تاریخ شفاهی انقلاب و دفاع مقدس داریم، طی 10 سال گذشته نداشتیم. این رویکردها بیانگر تجربه است و باید گام‌های بلندی در این باره برداشته شود.
باید به حوزه رمان‌نویسی با موضوعات اسلامی و تاریخی گام‌های بلندی برداریم و با موضوع زندگی اولیاء و انبیاء رمان و کتاب‌های داستان را بنویسیم تا نسل جوان و نوجوان و حتی کودک با زندگی و ماجرای آنها آشنا شوند.
اگر داستان زندگی اولیاء و انبیاء(ع) را با هنر جدید بیامیزیم، تاثیرگذاری آن بر مردم  جهان و گرایش آنها به اسلام قطعاً بیشتر می‌شود.

captcha