به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، جواد محقق، دبیر علمی شانزدهمین جایزه کتاب سال دفاع مقدس، در نشست این دوره از جایزه که امروز، 17 آذرماه برگزار شد، عنوان کرد: یکی از برکات برگزاری این جایزه ادبی، ارتباط کتابخانه تخصصی جنگ حوزه هنری با بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس بود.
وی با بیان این مطلب افزود: از سویی این رویکرد سبب تثبیت نام جایزه میشود که خود اتفاق مبارک دیگری است. از این رو خواستار آن هستیم که از این پس به جای استفاده از نامهای مختلف برای این رویکرد دفاع مقدسی، عنوان جایزه کتاب سال دفاع مقدس و نه جشنواره استفاده شود.
محقق با اشاره به رویکردهای دیگری که قرار است در این حوزه اتفاق بیفتد، ادامه داد: قرار شد از میزان 2563 اثری که به دبیرخانه این جایزه رسیده است، 10 درصد به دور نهایی داوری راه یابد و باقی آثار در بررسی اولیه از دور داوری خارج شوند.
به گفته وی، نامزدهایی که اکنون به دور نهایی داوری رسیدهاند، 223 اثر هستند و تعداد داوران 45 نفر بوده که طی 40 جلسه داوری از اواسط مردادماه تاکنون، آثار را داوری کردهاند.
محقق اظهار کرد: بخش اصلی این جایزه شامل پنج بخش و 15 گروه داوری و دو گروه وابسته است. 450 اثر در بخش ادبیات و هنر، 1440 اثر در بخش مستندنگاریها، 314 اثر در بخش نقد و پژوهش، 268 اثر در حوزه کودک و نوجوان و 126 اثر در بخش گروههای وابسته مورد داوری قرار گرفتند.
وی ادامه داد: در گروه ادبیات داستانی بخش نخست جایزه، 100 رمان و 94 داستان کوتاه مورد ارزیابی قرار گرفتند و 21 نامزد از این میان مشخص شده است. در حوزه شعر و نثر ادبی نیز 137 سروده و 26 نثر ادبی ارائه شده است که 15 نامزد از میان آنها انتخاب شد.
دبیر این جایزه در بخش دیگری از سخنانش گفت: در حوزه ادبیات نمایشی و بخش نمایشنامه، 32 اثر و در بخش فیلمنامه، 20 اثر ارزیابی شدند که 12 نامزد از آن میان انتخاب شدند. در مجموعه هنری نیز 7 تصویر هنرهای تجسمی و 34 عکس مورد داوری قرار گرفتند که 12 اثر به عنوان نامزد معرفی شدند.
محقق به بخش مستندنگاریها اشاره کرد و ادامه داد: در حوزه خاطره به ترتیب 80 اثر در خاطره خودنوشت، 92 اثر در حوزه خاطره شفاهی، 13 اثر در خاطره روزنوشت، 89 اثر در خاطره اسارت و 119 اثر در مجموعه خاطره مورد ارزیابی قرار گرفتند و 40 اثر به عنوان نامزد این گروه مشخص شدند.
وی از زیرگروه زندگینامه بخش مستندنگاری یاد کرد و گفت: 390 اثر در بخش زندگینامه مستند، 147 اثر در بخش زندگینامه داستانی، 411 اثر در حوزه زندگینامه ارزیابی شدند که 47 اثر از میان آنها به عنوان نامزد معرفی شدند.
محقق همچنین از ارزیابی 6 سفرنامه در بخش گزارش و سفرنامه و 6 نامه و 87 وصیتنامه در بخش نامه و وصیتنامه یاد کرد که در نخستین گروه، 6 اثر و در دومین گروه 9 اثر به عنوان نامزد مشخص شدهاند.
وی با اشاره به بخش نقد و پژوهش اظهار کرد: در این بخش، 35 اثر در حوزه نقد و پژوهش ادبی، 13 اثر در حوزه نقد و پژوهش هنری، 114 اثر در حوزه نقد و پژوهش فرهنگی با موضوعات اجتماعی، دینی، حقوقی، اقتصادی، پرورشی، روانشناختی و ... و در حوزه نقد و پژوهش تاریخی نیز 152 اثر با موضوع تاریخ عمومی، تاریخ سیاسی، تاریخ نظامی، تاریخ محلی، گزارش نبرد و ... بررسی شدهاند.
محقق همچنین به بخش کودک و نوجوان اشاره کرد و یادآور شد: داستان کودک و نوجوان، شعر کودک و نوجوان و مستندنگاری کودک و نوجوان از زیرگروههای این بخش هستند که در داستان کودک، 51 اثر، در داستان نوجوان 28 اثر، در شعر، 74 اثر و در زندگینامه 112 و خاطره، 3 اثر ارزیابی شدند. در اولین زیرگروه 11 نامزد، در دومین گروه، 9 نامزد و در سومین گروه، 9 نامزد معرفی شدهاند.
دبیر این دوره جایزه کتاب سال دفاع مقدس همچنین اظهار کرد: گردآوریهای ادبی و مرجعنگاریها از گروههای وابسته هستند. در نخستین گروه این بخش، 6 ویژهنام، 8 جنگ ادبی، 58 مجموعه شعر، 6 مجموعه داستان و 3 نثر ادبی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
وی تأکید کرد: در حوزه مرجعنگاریها نیز در بخش مراجع راهنما، 11 اثر در قالب کتابشناسیها، فهرستها، راهنماها و در بخش مراجع دانشنامه نیز 34 اثر در حوزه دایرةالمعارف، زندگینامه، روزشمار و اسناد مورد بررسی قرار گرفتند.
به گفته محقق، در بخش جنبی که شامل چهار گروه هستند، کتابهای موضوع درگیری با ضدانقلاب در مناطق جنگی که 60 اثر بودند، بررسی شدند. در دومین گروه، با بررسی 21 جلد کتاب از فارسی به دیگر زبانها یا از دیگر زبانها به فارسی، یک مترجم شناسایی و معرفی میشود.
وی گفت: با بررسی آثار این حوزه، طراح برگزیده جلد و متن و در چهارمین گروه، فعال برگزیده نشر و اطلاعرسانی از طریق فراخوان و تکمیل فرم انتخاب میشود. ناشر، خبرنگار کتاب، کتابدار و کارشناس دفاتر تولید کتاب از جمله گروههای هدف این حوزه هستند.