جواد هروی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در ارزیابی عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در مورد جایگاه، موقعیت، شأن و منزلت شورای عالی انقلاب هیچ کس شک و گمانی ندارد که جایگاه ویژه و در خوری را برای تصمیمگیریهای فرهنگی و مباحث علمی در کشور دارد.
وی افزود: به تعبیر دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه تصمیمگیری پیرامون برنامههای فرهنگی و علمی کشور نقش کاملاً تعیینکنندهای دارد، اما در نقد عملکرد و کارنامه این شورا میتوان گفت آن چیزی که از حد و حدود و توانمندیهای این شورا میببینیم، با اصل مأموریت و هدفی که برای این شورا تعیین شده است، تفاوت دارد.
هروی با بیان اینکه آنچه برای این شورا تعیین شده است در واقع بیشتر یک نگاه سیاستگذار است و ایجاد دستورات لازم جهت رشد چشماندازهای جمهوری اسلامی ایران در این حیطه، اظهار کرد: لیکن آنچه از کارنامه این شورا برآورد میشود این است که این شورا به رغم هزینه عظیمی که دارد و نخبگانی که در خودش جمع میکند اما نتوانسته بدان گونه که شایسته و بایسته این مأموریت است، قدم بردارد.
وی ادامه داد: معتقدم که شورای عالی انقلاب فرهنگی میتوانست بسیار محکمتر، قویتر و وسیعتر از آنچه امروز در شاکله این شورا قرار دارد دیده شود و حضور پیدا کند و در جذب و تعدیل امور فرهنگی کشور پا پیش بگذارد و در واقع دخالت کند؛ لیکن ما هیچگاه چنین چیزی را ندیدیم.
هنوز سند فرهنگی کشور به شکل تمامعیار تبیین نشده است
هروی عنوان کرد: حتی در بحث تصمصمگیریها و در تبیین نقشه جامع فرهنگی یا نقشه جامع علمی کشور نیز شورا متأسفانه به کندی حرکت کرد؛ بهگونهای که باید در 10 سال پیش سند فرهنگی کشور ارائه میشد اما هنوز به شکل تمام عیار تبیین نشده است، یا در بحث نقشه جامع علمی کشور انتظار این بود که نقشهای اتخاذ و تبیین شود که بهصورت پرجاذبه و قابل پیاده شدن باشد؛ لیکن این نقشه بیشتر یک کلیتی را در خودش قرار داده است که تا عملیاتی شدن فاصله بسیاری دارد.
منتخب مردم قائن در مجلس با تأکید بر اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی موقعیت و وجاهت لازم را برای تبیین برنامههای آتی کشور در بحث فرهنگی و علمی دارد، اظهار کرد: لیکن شورا در حد و اندازه خودش وارد نشده و به همین خاطر معتقدم که اگر این شورا میتوانست با نگاهها و نظارت جدیتر خودش در این عرصهها ورود پیدا کند، با بسیاری از مسائلی که امروز مبتلابه جامعه علمی و فرهنگی کشور است، مواجه نبودیم.
شورای شبه تشریفاتی انقلاب فرهنگی
هروی اظهار کرد: فقدان نظارت کافی از جانب این شورا نسبت به دستاوردها و تبیین دستورالعملها و نقشههای راهبردی در واقع باعث شده که از صلابت این شورا کاسته شود و در عمل این شورا تبدیل به یک شورای شبهتشریفاتی شده است.
وی با اشاره به راهکاری برای گذر از وضعیت موجود افزود: راهکار در درون خود سیاستهای شوراست، البته شاید دیدگاه من یک مقدار به قضیه تند است؛ اما بالاخره ما برای پیشرفت جامعه باید بپذیریم که اگر مسئولیتی قبول میکنیم باید این مسئولیت را به نحو احسن اجرا کنیم. جدیت کار شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیگیری امور و نظارت بر آنچه خود در واقع قانونگذاری و سیاستگذاری کرده است، میتواند مشکلات را حل کند.
تبیین نقشه جامع علمی کشور؛ مهمترین فعالیت شورا در دهه اخیر
هروی با اشاره به مهمترین و شاخصترین فعالیتهای شورا در دهه اخیر عنوان کرد: مهمترین فعالیت شورا تبیین نقشه جامع علمی کشور بوده و البته خیلی برنامهریزی گسترده و مفصلی نیست اما در واقع یک نگاه کلی را در فرآیند چشمانداز علمی کشور مطرح کرده که خودش جای بحث، بررسی و نقد دارد.
وی با اشاره به تأثیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ایجاد فضای باز سیاسی در دانشگاهها، گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی در این قضیه وظیفه مستقیمی ندارد و این مسئله به نهادهای دیگر برمیگردد. فضای شورای عالی انقلاب فرهنگی بیشتر سیاستگذاری است نه نظارت حضوری یا فیزیکی. سیاستگذاریهای شورا در گسترش کرسیهای نظریهپردازی نقش داشته است اما این تلاشها در شأن، حد و اندازه شورایی با این قوت و هیبت نبوده است.
هروی در پایان با اشاره به فرازها و فرودهای شورا گفت: شورا چندان برخوردار از یک منحنی که در آن فرازها و فرودهای مختلفی باشد، نیست. یک روند و خط مشی ثابت را در تعیین خط مشی و سیاستگذاریهای خودش و در واقع بیتفاوتی نسبت به کلیت حرکت فرهنگی کشور در نظر گرفته است و در مجموع حرکت بر اساس یک محور مثبت پیش رفته است.