محمود لطفینیا در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با افزوده شدن بخش پژوهش به مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان که از سوی سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان برگزار میشود، اظهار کرد: زمینهسازی برای برنامهریزیهای فرهنگی مؤثرتر در جامعه اسلامی را باید افزایش دهیم و تعریف آن را گستردهتر کنیم.
وی افزود: نه تنها در مرزهای جمهوری اسلامی بلکه در همه جهان اسلام برای اینکه با فرهنگ غرب و رخنه روز افزون آنها در جوامع اسلامی مقابله شود، باید به بهویژه به دانشجویان آگاهی داده شود و آنها نسبت به معارف دینی و کاربردی بودن آنها در سطح اجتماع شناخت پیدا کنند، بهگونهای که دیدگاه مسلمانان نسبت به دین و قرآن از حوزه فرد خارج شود و شامل حوزههای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی شود.
این قاری بینالمللی عنوان کرد: افزوده شدن بخش پژوهش به این مسابقات در واقع یک رویکردی جهت آمادهسازی فرهنگ ایمانی ما برای حضور و ظهور مولای ما حضرت ولی عصر(عج) و حاکمیت عدل آن بزرگوار است که در قرآن و روایات به آن نوید داده شده است. به نظرم این اقدامی اساسی است که باید به خصوص جوانها و دانشجویانمان را به این سمت سوق بدهیم و تشویق کنیم.
وی با تأکید بر لزوم پژوهشمحوری، عنوان کرد: همیشه پژوهشهای علمی باعث شده که افکار تازه مطرح شود. افکار قدیمی مورد نقد قرار بگیرد و در تبادل افکار راههایی به سمت جلو باز شود و ان شاءالله آینده بهتری برای جامعه دینی ترسیم شود.
پیوند گرایشهای مختلف علمی با مطالعات میان رشتهای
لطفینیا در پاسخ به این سؤال که بهطور مشخص نظر شما در مورد مطالعات میان رشتهای که بهعنوان یکی از محورهای این مسابقات در نظر گرفته شده است، چیست؟ گفت: در سالهای اخیر به این موضوع بسیار پرداخته شده و در واقع مطالعات میان رشتهای دریچههای جدیدی را برای پیوند گرایشهای مختلف علمی باز میکند و گرایشهای مختلف را به هم پیوند میزند. به خاطر این رویکرد با آن موافق هستم و چه بسا تأثیرگذاری آن در زمان حاضر که ما به روشهایی برای دستیابی به حوزههای علمی جدید و راهبردی نیاز داریم فکر میکنم مؤثر باشد.
وی در رابطه با اختصاص محور دیگر این مسابقات به وحدت مسلمانان، اظهار کرد: وحدت باید اساس همه حرکتهای دینی باشد؛ چرا که مهمترین و صریحترین سفارش قرآن است. جامعهای که اساس دینش بر محور توحید است باید در درون خودش زمینههای توحید و وحدت را افزایش دهد و آن را عملیاتی کند.
لطفینیا افزود: نکته دیگر اینکه دشمن برای اینکه بتواند به درون ما دسترسی پیدا کند از فرصت تفرقه استفاده میکند تا انسجام مسلمانان را به هم بریزد. میآیند از جاهلیت مسلمانان استفاده میکنند و در درون آنها رخنه میکند. افکاری را در متون قدیمی ما پیدا میکنند، افکاری که رخنه کرده در متون علمی ما و اصلاً هیچ بویی از علمیت در آن نیست. میبینید که این افکار بسیار پوچ هستند و آنها را برای مردم جاهل بزرگ جلوه میدهند و با رخنه عناصر نفوذی سعی میکنند اینها را به حرکتهایی بدل کنند که اسلام را از درون تخریب کند.
وی اظهار کرد: هر چه ما بتوانیم زمینههای نفوذ دشمن را برای از هم پاشیدن وحدت مسلمین شناسایی کنیم و آسیبهای ناشی از تفرقه را به مردم مسلمان جهان بشناسانیم، اساسیترین کار است، برای اینکه بتوانیم به پشتوانه این حرکتهای علمی آگاهیهای مسلمانان را افزایش بدهیم و حرکت مسلمانان را برای پراکنده کردن نور اسلام در جهان تسریع کنیم تا واقعاً برای حکومت مولای ما حضرت مهدی(عج) زمینهسازی شود.
این داور بینالمللی مسابقات قرآن در رابطه با فعالیتهای جهاد دانشگاهی گفت: حرکتهای علمی جهاد دانشگاهی و دوستانی که در اداره و برگزاری مسابقات قرآنی دانشجویان فعال هستند را تحسین میکنم. همیشه حرکتهای جهاد دانشگاهی و خبرگزاری ایکنا برای من قابل تحسین بوده، افراد روشنفکری هستند که با اخلاص کار میکنند و این برای من همیشه خوشایند بوده است.
وی ضمن ارائه پیشنهاداتی برای برگزارکنندگان این همایش، عنوان کرد: شناخت زمان و اقتضائات آن، همیشه باید محور فعالیتهای ما در عرصههای علمی باشد. بحمدالله متنعم به وجود رهبر معظم انقلاب هستیم که دقیقاً به این سلاح مسلح هستند و همیشه زمانشناسترین فرد در جامعه ما هستند و تذکرات بجایی برای روشن کردن راه دارند و ما هم باید به همین نسبت شناخت زمان را اصلیترین محور قرار بدهیم و با اقتضای زمان رویکردهای خودمان را مشخص کنیم تا حرکتهای مثمری داشته باشیم.
لطفینیا در پایان گفت: فکر میکنم زمانشناسی میتواند از اساسیترین محورها قرار گیرد. انسان باید پیشرفت فضای سیاسی و اجتماعی دنیا و نیازمندیهای زمان را درست تحلیل کند و متناسب با آن موضعگیری کند؛ چه بسا تا سال آینده اتفاقاتی بیافتد که قبل برگزاری مسابقات این تدبیر اندیشه شود.