به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) در این نشست که 14 دی برگزار شد، حجتالاسلام محمد خامهگر از محققان قرآنپژوه در سخنانی با اشاره بر روش جامعگرایانه حاکم بر سورههای قرآن کریم اظهار داشت: وحدت و انسجام ساختاری آیات قرآن در سورهها بینظیر بوده و تاکنون این وحدت موضوعی در هیچ کتاب و بیانی نیامده است.
وی با اشاره به نظریات مشرکان بر قرآن کریم در دهه اخیر تصریح کرد: در دوران اخیر و پس از آن که مشرکان نظریات خود را پیرامون قرآن کریم مطرح کردند، وحدت موضوعی سورهها و هدفمندی این کلام الهی هر چه بیشتر نمایان شد، چرا که در هر گوشۀ قرآن ارتباطها قابل درکند.
خامه گر اظهار کرد: اگر 114 سوره قرآنی را مورد بازبینی و واکاوی قرار دهیم شاید در بیش از 70 تا 80 سوره این نگاه بارز به چشم میخورد که نشان از اجماع داستانهای پراکنده در این کتاب است.
خامهگر آیات قرآن را مطالب هدایتی خواند و گفت: سورههای قرآن دارای ارتباط درونی و انسجام ساختاری هستند و بیان نظریات گوناگون و متقارن که به صورت تفصیل در این کتاب مطرح شده است نشان از شان نزول آن دارند. همچنین در سوره مائده این نگاه دینی و قرآنی وجود دارد.
این پژوهشگر علوم دینی اضافه کرد: قرآن در حکم هندسه چند وجهی است و آیات آن دارای ارتباط خطی بوده و داستانهای متقن و تضادهای بارز در این کتاب عنوان شده است. همچنین نگرش ساختاری و جامع گرایانه قرآن موجب شده تا سورههای آن هر کدام دارای غرض واحد باشند و وجهه دینی در آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
خامهگر با اشاره بر شأن نزول سورههای قرآن ابراز کرد: هر سوره در کلام الهی دارای ساختار و غرضی خاص است. مثلا سوره نسا به پیروی از هم در اوامر زندگی فرا میخواند. همچنین سوره مائده به ضرورت پایبندی بر معیارهای الهی اشاره دارد و سوره انعام شهادت کافران به رسالت پروردگار را در خود بیان میکند.
این محقق حوزوی به چالش ترتیب نزولی آیات اشاره کرد و گفت: اگر با نگاه عقلانیت و با فصاحت و بلاغتی دینی آیات را مورد ملاحظه و بررسی قرار دهیم به شأن نزول آنان پی خواهیم برد چرا که دلایل عقلایی معتبر و قرائت درون متنی و برون متنی بدون هیچ گونه پیش داوری، استدلالهای معتبری را در اختیار قرار میدهد و امید داریم که روز به روز این مواضع مورد تبیین و روشنگری قرار بگیرند.