قدرتالله صلح میرزایی، کارگردان سریال «رخصت» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه این مجموعه توانست در جذب مخاطب موفق باشد، اظهار کرد: روز گذشته، 16 دیماه که به صدا و سیما رفته بودم، آماری را دیدم که از طرف سیما گرفته شده بود و نشان می داد که سریال «رخصت» توانست در جذب مخاطب به موفقیت دست پیدا کند، البته مسلما در مقایسه با «پرده نشین» این مقدار کمتر بود ولی به گواه مسئولان سیما جز کارهای پر مخاطب تلویزیون محسوب میشود.
وی افزود: اینکه چرا ساخت این کار را قبول کردم، دلیل واضح و روشن دارد. آن نیز این است که مضمون سریال درباره امام حسین (ع) است. این مفهوم دل هر عاشق ابا عبدالله را میلرزاند، اما با این وجود سعی کردم از غنای فیلمنامه هم غافل نشوم، برای همین روی فیلمنامه وسواس بالایی داشتم، ولی خدا را شکر فیلمنامه فاطمه موسوی کاری بود که به مفهوم مورد نظرش، نگاهی موشکافانه داشت.
این کارگردان ادامه داد: برایم جالب است که دوستان خبرنگار و منتقد وقتی با من درباره کار سخن میگویند همگی به روی این نکته تاکید دارند که کار از شعارهای رایج کارهای دینی بری است. برای رسیدن به این خواسته من از تمام تجربیات خودم استفاده کردم. در این گفتوگو باید برای خوانندگان بگویم که سالها مسئول امور تربیتی و دینی در آموزش و پرورش بودم. برای همین تا حدودی میدانستم چه کارهای سبب میشود تا مخاطب نسبت به موضوعات ارزشی عکس العمل منفی نشان دهد برای همین از آن کلیشهها دوری کردم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: نکته دیگری که من برای این کار سعی کردم مورد نظر قرار دهم، سلیقه و نوع نگاه تماشاگران تلویزیون بود، چون اگر در این حوزه نتوانیم، سلیقه شناسی درستی داشته باشیم، کارمان نخواهد توانست با تماشاگران ارتباط برقرار کند. برای همین من سعی کردم مضامین کارم را پیچیده به بیننده منتقل نکنم، همچنین با زبانی سادهانگارانه هم حرف نزنیم. برای همین معتقدم کار توانست مورد توجه اقشار مختلف قرار گیرد.
صلحمیرزایی در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان بین پیام و شعار مرز مشخص کرد؟ گفت: هر نوع پیام رسانی را نمیتوان به بهانه شعار کنار گذاشت. برای مثال اگر قرار است در فیلمی ما نماز نشان دهیم نباید از نشان دادن آن واهمه داشته باشم، چون ممکن است که به کارمان برچسب شعار خورد شود، ولی باید در جایی که نیاز است به آن بپردازیم در این وضعیت کار شکل فریضه پیدا میکند و به هیچ وجه بیننده را آزار نمیدهد.
این کارگردان به توضیح فوق اضافه کرد: برای یک فیلم یا سریال دینی دو شرط دیگر هم میتوان متصور شد. ابتدا اینکه کار باید قصهگو باشد و مضمون مورد نظر خود را بدون هیچ شعار و پیچیدگی به بیننده منتقل کند در ضمن باید تیمی که برای کار انتخاب میشود نسبت به موضوع فیلم تعلق خاطر داشته باشد. موضوعی که به عقیده من اهمیت بسیار دارد و نباید از آن غافل شد. این مسئله نیز تنها به تولیدات داخلی بر نمیگردد، بلکه اگر سینمای جهان را هم ارزیابی کنیم میبینیم که برای تولید کارهای دینی چنین شرطی لازم است.
صلح میرزایی در پایان بیان کرد: استقبالی که از «پرده نشین» و «رخصت» به عمل آمد به وضوح این نظریه را رد کرد که دیگر موضوعات دینی جذابیت لازم را برای جذب مخاطب دارا نیست، چون هرگاه هر فیلمی و سریالی به موضوعات دینی با ایمان و اعتقاد ورود کرد جواب مثبت آن را از مردم گرفت. برای این گفته هم مثالهای بسیار فراوانی وجود دارد که میتوان به راحتی برشمرد. درضمن باید در این گفت از همکاری مسئولان که اجازه دادند ما موضوع مورد نظر را با نگاه جذاب و تازه برای بیننده تصویر کنیم تشکر کنم.