به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهوری در بیستمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی با اشاره به جایگاه والای پزشک در جامعه گفت: در این رشته، خدمت ملموس به جان انسانها، لذت را بلافاصله حاصل میکند.
نهاوندیان با اشاره به پیشرفت علوم پزشکی تاکید کرد: در هر مناسبتی که با موضوع پژوهش جمع میشویم، لازمههای یک پژوهش رو به جلو و مفید را باید مورد تاکید قرار دهیم و از این رو علمی مورد تاکید است که صفت نافع بودن را با خود داشته باشد.
وی ادامه داد: امروز اگرچه مقالات علمی یکی از شاخصهای پیشرفت علمی است اما این امر به خودی خود کافی نیست و مقالهای ارزشمند است که از آلام بشری بکاهد و کاربردی باشد.
رئیس دفتر رئیس جمهوری اظهار کرد: محققان باید توجه داشته باشند که اگر خواهان حمایت اجتماعی هستند، باید به رابطه بین تحقیق و نیاز جامعه توجه کنند.
وی با تاکید بر توجه به نیاز جامعه در انتخاب موضوع تحقیقات گفت: در بودجه محدودی که داریم باید نیازهای جامعه را دریابیم چرا که همین جامعه هزینه تحقیقات ما را پرداخت میکند.
نهاوندیان ادامه داد: در عین حال که باید به نیازهای بومی توجه ویژهای شود، این امر نباید موجب ایجاد محدودیت شود و باید توجه داشت که دسترسی انسانها به دانش جز با همکاریهای بین المللی امکان پذیر نیست.
وی با اشاره به اینکه نگاهی به تحریمهای صورت گرفته علیه کشور خود نشان این مدعاست که آنها نمیخواهند ما با دنیا ارتباط داشته باشیم، گفت: به رغم این فشارها باید حضور ایران در تعامل با دیگر کشورها در تمامی عرصهها تجلی یابد.
نهاوندیان با بیان اینکه نباید دیپلماسی ما فقط دیپلماسی رسمی باشد، بر لزوم گسترش دیپلماسی دانشگاهی، تجاری و فرهنگی جامعه تاکید کرده و خواستار تقویت آن شد.
وی گفت: فرهنگ قوی و غنی کشور ما جایی برای هراس باقی نمیگذارد و از این رو حضور ملت ایران در تمامی جوامع دنیا نباید حد و مرز بشناسد.
نهاوندیان در بخش دیگری از سخنانش با بیان این نکته که ما در پژوهشها عادت به کار فردی داریم، بر لزوم تقویت بعد انجام کارهای گروهی در امر تحقیق تاکید کرد و گفت: شاید در حوزه پزشکی این آسیب کمتر باشد اما در سایر حوزهها باید برای روحیه کار تیمی امتیاز ویژهای قائل شد.
وی اظهار کرد: باید روحیه کار تیمی را در دانشجویان تقویت کرده و از همان دوران دانشجویی این عده را به کارهای جمعی عادت داد.
لزوم توجه به تحقیقات میان رشتهای
نهاوندیان ضعف در بخش تحقیقات میان رشتهای را از دیگر مشکلات مورد توجه خواند و افزود: حیات فردی و اجتماعی حقیقت تک بعدی نیست و برای مثال در خیلی از مواقع وقتی میخواهیم توصیهای از قبیل روش درمانی یا نوع دارو را به بیمار داشته باشیم باید پزشک، روانشناس، جامعه شناس و ... در تصمیم گیری مورد مشورت قرار گیرند.
وی ادامه داد: گاهی نیز در برخی رشته های پزشکی جای خالی نگاه اقتصادی دیده می شود و ازین رو تحقیقات میان رشته ای از باب عمق و صحت تحقیق و همچنین حمایت از آن ضروری است.
نهاوندیان استفاده از فناوریهای نوین در امر پژوهش را نیز از نیازهای این بخش عنوان کرد و گفت: باید میزان استفاده از این ابزارهای نوین را در رشتههای اصلی و سنتی افزایش داد.
مطالعات دانشگاهها به بازار وصل شود
وی همچنین به رابطه اقتصاد و صنعت با رشتههای مختلف پزشکی اشاره کرد و گفت: نگاه سیاستهای کلان کشور تشویق در امر سرمایه گذاری در حوزههای مختلف است و باید در این راستا پیوند عمیقی میان صنعت و تحقیقات پزشکی برقرار شود و باید مطالعات دانشگاهها به بازارها وصل شود.
نهاوندیان در خصوص سیاست های دولت در حمایت از پژوهش نیز گفت: دولت تدبیر و امید تلاش می کند این اصل مهم را تحقق بخشد و اصراری زیادی بر این نکته وجود دارد که تصمیم اتخاذ نشود، مگر آنکه پشتوانه تحقیق داشته باشد.
وی در این راستا به حمایت از صندوق نوآوری و شکوفایی اشاره کرد و گفت: با وجود آنکه شرایط مالی دولت، شرایط درامدی نبود، این صندوق مورد حمایت جدی قرار گرفت و در بودجه سال آینده نیز رقم مناسبی برای صندوق در نظر گرفته شده است.
اعمال معافیت مالی برای بخشهای تحقیقاتی
نهاوندیان به حمایت جدی از بخش خصوصی در امر تحقیق و توسعه اشاره کرد و گفت: اعمال معافیت مالی برای بخشهای پژوهشی از جمله آزمایشگاهها و ... از این جمله است.
باید به اخلاق پزشکی توجه کنیم
وی در پایان سخنانش بر توجه جدی به اخلاق در تمامی حوزههای علوم و تحقیقات اشاره کرد و گفت: باید به اخلاق پزشکی توجه کنیم و از گذشته نیز پزشکان حکیمان جامعه بودهاند و باید معلمان اخلاق جامعه نیز باشند.
وی احیای اخلاق را از برنامههای اساسی دولت برشمرد و گفت: نقش جامعه پزشکی و محققان در این رابطه بسیار اثرگذار است و امید میرود در کنار هم شاهد احیا علم و اخلاق در جامعه باشیم.