حبیبالله بهمنی، کارگردان سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه معنای فجر را باید به عینه در جشنواره فیلم فجر مشاهده کرد، اظهار کرد: این جشنواره همانگونه که از نام و زمان برگزاریاش مشخص است هدفی را دنبال میکند. منظورم این است که این رویداد هنری در پی رسیدن به این خواسته است که با زبان هنر و فیلم، موضوعاتی دینی و انقلابی در سینمای جهان دیده شود، اما به واقع آن چیزی که مشاهده میکنیم نشانگر چنین امری نیست و در واقعیت کمتر میتوان نشانی از این نوع گرایشات را در کارهای سینمایی مشاهده کرد. این وضعیت نیز تنها به یک دوره خاص بر نمیگردد برای همین بسیاری از اهالی سینمایی به نوعی به چنین فضایی عادت کردهاند.
وی افزود: اینکه چرا چنین وضعیتی در جشنواره به وجود آمده دلیلی مشخص دارد که درباره آن بارها سخن رانده شده، اما باز هم همان رویه گذشته پیش گرفته شده است. یعنی سیاستگذاری مشخصی برای هدایت تولیدات در این زمینه وجود ندارد و اگر هر ساله چند فیلم هم در این حوزه کار شده، تنها دغدغه تهیهکننده و کارگردان بوده که باعث شکل گرفتن این کارها شده است.
کارگردان «سیب و سلما» ادامه داد: وقتی میگویم سیاست منسجی برای حمایت از سینمای دینی و ارزشی وجود ندارد، منظورم این نیست که دولت در این حوزه تولیدکننده یا سفارشدهنده نیست، اتفاقا کارهایی با این رویکرد به سفارش دولت تولید میشود، اما همانگونه که از نام آن پیداست آن کارها سفارش است و نمیتوان به روی تأثیرگذاری چنین کارهایی حساب ویژه باز کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که برخیها معتقدند موضوعات دینی و دفاع مقدسی جشنوارههایی اختصاصی خود را دارا هستند، پس نیاز نیست که در یک جشنواره سراسری، توجهی ویژه به این آثار کرد، گفت: این ادعاها خود نوعی عذر بدتر از گناه است، چون موازیکاری که در برگزاری جشنواره به وجود آمده است به این دلیل بود که موضوعات ارزشی و دینی در رویدادهای سینمایی قریب واقع شدهاند. برای همین این نیاز احساس شده که به این تولیدات توجه ویژه شود. همین مسئله سبب شده که علاوه بر موازیکاری هزینههای زیادی از سینما صرف برگزاری جشنوارهها شود.
این کارگردان ادامه داد: توقع ما این نیست که به لحاظ ساختار تمام توجه جشنواره فجر به موضوعات ارزشی معطوف شود، اما حداقل از سینمای یک کشور اسلامی میتوان توقع داشت که مضامینش در جهت اعتلای ارزشی دینی و ملی این کشور حرکت کند. این انتظارات در شرایطی برآورده نمیشود که در برخی آثار به جای حمایت، موضوعات ارزشی و انقلابی به نوعی مورد هجمه قرار میگیرند که این مسئله دیگر توجیهپذیر نیست.
وی در پاسخ به سؤالی دیگر از سخنان خود تصریح کرد: امروز سینما باید دیواری محکم در برابر هجمه فرهنگی غرب باشد. این اتفاق نیز تنها به واسطه تولید کارهای ارزشمند و خوب در تمامی زانرها رخ میدهد، اما متأسفم که در برخی مواقع میبینیم که فیلمهای جدا از اینکه مبلغ ارزشهای دینی و انقلابی نیست خود نوعی مهاجم هستند. در صورتیکه همه این تولیدات با کمک و بودجه دولت و بیتالمال ساخته شدهاند.
بهمنی در پایان تأکید کرد: فجر ایران اسلامی در 22 بهمن 57 شکل گرفت. برای همین باید در جشنوارهای که عنوان آن فجر است، رویکردی را شاهد باشیم که در آن بتوان نمود بارز ارزشهای دینی و انقلابی را به وفور مشاهده کرد. برای رسیدن به این خواسته یکی از راههای تأثیرگذار این است که با تربیت و حمایت از نیروهای متعهد این امکان را دهیم که سینمای هر چه بیشتر به سمت ارزشها گرایش پیدا کند.