جبار آذین، منتقد و کارشناس سینما، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره اینکه این رویداد سینمایی تا چه حد آیینه تمامنمایی برای ارزشهای انقلابی اسلامی بوده است، اظهار کرد: جشنواره فیلم فجر یک رویداد دولتی است که با گذر زمان و گذشت سالهای زیاد از ارزشهای انقلابی فاصله گرفته است. برای همین این رویداد سینمایی تبدیل شده به یک رویداد سفارشی. این اتفاق در شرایطی روی داده که جشنواره فجر را باید یکی از دستآوردههای انقلاب اسلامی دانست که راه خود را گم کرده است.
وی افزود: آسیب دیگری که سبب شده جشنواره فیلم فجر از راه خود دور شود، حضور افراد سیاسی است که بر روی سیاستگذاریها و انتخاب هیئتهای انتخاب و داوری آن تاثیر منفی گذاشته است. همین مسئله سبب شده که شاهد رشد موضوعاتی در جشنواره باشیم که همخوانی درستی با آرمانهای انقلاب اسلامی ندارد. همچنین این فضایی که بر جشنواره حاکم شده باعث این شده که جشنواره تنها موقعیتی باشد برای اینکه اهالی سینما تا دور هم گرد آیند و به نوعی خستگی خود را از تن به در کنند. هر چند این گردهمایی منجر به نزدیکی افراد به یکدیگر نمیشود، بلکه مسائل حاشیهای که در آن مطرح میشود، به نوعی سبب دوری آدم ها از یکدیگر میشود.
وی در تکمیل توضیح فوق گفت: وقتی از تصمیمات سیاسی و جناحی در جشنواره سخن میگویم، تنها یک ادعا نیست، بلکه به وضوح میتوان این مسئله را در جشنواره فجر دید. برای نمونه به جشنواره سال پیش اشاره میکنم که هیئت انتخاب در ابتدا فیلم «شیار 143» را دارای شرایط لازم برای دیده شدن ندانست، اما در ادامه با حمایتهایی که حاتمیکیا از این فیلم کرد این موقعیت فراهم آمد تا درباره این کار یک قضاوت منصفانه صورت گیرد.
آذین درباره تغییر زمان برگزاری بخش بینالملل جشنواره فجر گفت: متاسفانه طی سالها معمولا بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر که میتوانست محلی مناسب برای اشاعه آرمانهای انقلاب اسلامی باشد، در سایه سینمای داخلی قرار گرفت. برای همین هیچگاه سیاست درستی برای آن اندیشیده نشد تا بتوان به این بخش کمک کرد تا بهتر دیده شود. در این دوره شورای سیاست گذاری دست به اقدام نادرست زد، چون به جای اینکه بیاید ضعف موجود را برطرف کند، اصل مسئله را ندیده گرفت و به قولی صورت مسئله را پاک کرد، درصورتی که به واسطه بازار بینالمللی که جشنواره فجر داشت موقعیتی را فراهم آورد تا پیامهای ایران اسلامی به درستی به تمامی جهان منتقل شود.
وی در پایان گفت: فلسفه راهاندازی جشنواره فجر شنیده شدن پیام انقلاب است و نباید اینگونه تصور کرد که این رویداد تنها اتفاقی سینمایی و حرفهای است که الگویش جشنوارههای خارجی هستند. پس سیاست گذاران جشنواره باید تصمیماتی بگیرند تا کمک کنند بخش بینالملل بهتر دیده شود نه اینکه با انتقال آن به زمانی دیگر به دیده نشدن بیشتر آن کمک کنند.