به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، کتاب 10 جلدی «آموزش روشهای تدبر در قرآن» نوشته احمدرضا اخوت است که به همت انتشارات قرآن و اهل بیت نبوت(ع) در سال جاری منتشر شد.
جلد نخست با عنوان «تدبر در قرآن» است که سعی دارد مبانی، مقدمات و کلیات روشهای تدبر در قرآن را به صورت عملی و کاربردی آموزش دهد. در این مجلد دانستن ویژگیهای قرآن، شرط لازم برای مطالعه و رجوع به قرآن، برخی از روشهای مطالعه و فهم قرآن، بررسی مفهوم تدبر در قرآن و معرفی روشهای آن، پرهیز از دوگانگی و توجه کامل به خدا، دورشدن از موانع ارتباط با دیگران، توجه به قیامت با محوریّت عمل خیر، درک نیاز به پیامبر(ص) و اطمینان به وحی، شرح صدر و برنامهریزی منظم به سوی خدا و توجه ویژه به قرآن و تزکیه و تکریم هدایت دیگران مورد بحث قرار گرفته است.
نویسنده در جلد دوم به «سوره مبارکه علق؛ خوب دیدن و خوب شنیدن»، «نقش قالبهای ادبی و بیانی در تفکر»، «سوره مبارکه قلم؛ سوره اخلاق و تقدیر و تسبیح»، «نقش توجه به پس زمینههای هر رخداد در تفکر»، «سوره مبارکه مدّثّر؛ سوره قیام»، «سوره مبارکه کافرون؛ سوره دین و برائت»، «سوره مبارکه فیل؛ سوره توجه به اراده خدا»، «سوره مبارکه قریش؛ سوره شناخت نعمت و وظیفه» و «سوره مبارکه بلد؛ سوره مقاومت و مرحمت» پرداخته است.
جلد سوم ضمن آشنایی با مباحث مهم دیگر مانند وجود مراتب در کلمات و نیز بحث محکم و متشابه، فهم خود در استفاده از کلمات را تعمیق میبخشد. در این فصل به مباحثی مانند «مصداق و معنا- سوره مبارکه توحید»، ـ«مصداق و مفهوم- سوره مبارکه عصر»، «انواع تعریف کلمه- سوره مبارکه کوثر»، «تعریف و معرفی کلمات در قرآن- سوره مبارکه مطففین»، «سوره مبارکه طارق- اشتراک معنا»، «سوره مبارکه بروج- غرض سوره» و «سوره مبارکه نبأ- محکم و متشابه» اشاره شده است.
مباحث فصل چهارم کتاب «آموزش روشهای تدبر در قرآن» شامل «سوره مبارکه واقعه؛ نقش طبقهبندی آیات در فهم کلی سوره»، «سوره مبارکه حاقه؛ طبقهبندی آیات بر اساس جریان حق و باطل»، «سوره مبارکه معارج؛ طبقهبندی سوره بر اساس وضعیت غیرمطلوب و وضعیت مطلوب» و «سوره مبارکه مرسلات؛ نقش آیات کلیدی در تفصیل حقایق»، «سوره مبارکه فصلت؛ اِحکام و تفصی»، «سوره مبارکه یس؛ انواع تفصیل»، «سوره مبارکه قمر؛ شناخت مؤلفههای اِحکام در سوره» و «سوره مبارکه الرّحمن؛ محکمترین اِحکام» است.
فصل پنجم این کتاب آموزشی، «کلیات روش قرآن به قرآن»، «مطالعه محتوای کلی سوره در کل قرآن»، «مطالعه سوره از منظر محتوای کلی سوره دیگر»، «انتخاب زوج سوره بر اساس ظاهر آیات؛ سورههای مبارکه شمس و لیل»، «انتخاب زوج سوره بر اساس محتوا؛ سورههای مبارکه شمس و اعلی»، «انتخاب خانواده سوره؛ سورههای مبارکه شمس، لیل، اعلی، نازعات و مؤمنون»، «تفصیل حقایق با حقایق؛ سوره مبارکه لیل و انسان»، «تفصیل حقایق با نمونههای قابل مشاهده؛ داستانی از سوره مبارکه شمس»، «تفصیل اوامر و نواهی (مطلق و مقید)؛ سوره مبارکه نصر» و ... را دربرمیگیرد.
در معرفی جلد ششم این کتاب آمده است: «سورههای مکی سورههایی با مضامین بنیادی و پایهای هستند که زندگی فردی و اجتماعی را به داشتن نظامی استوار و ساختاری منظم با ولایت رسول و امام برای رسیدن به امت واحده تشویق میکنند. مطالعه سورههای مکی با هم، به فرد و جامعه کمک میکند تا بتوانند زیرساختهای اعتقادی و اجتماعی لازم برای رشد و دریافت نور را به دست آورده و براساس آن راههای رسیدن به وحدت در مسیر حق را بیاموزند.»
در معرفی جلد هفتم: نیز میخوانیم: «سورههای مدنی سُور تکمیل کننده سورههای مکی هستند و تدبیر آسیبهای جامعه دینی به سوی راه یافتن به ملکوت را برعهده دارند. در تدبر بین سورهای سُور مدنی به نقش اسماء حسنای الهی در زندگی انسان اشاره میشود و شیوههای مطالعه هر سوره بر اساس اسماء آن سوره بررسی میشود. در این بررسی سعی میشود تهدیدها و آسیبها در دو عرصه فردی و اجتماعی بررسی شده و معانی اسماء و ارتباط آنها در یک سوره، در نظامی واحد بررسی شده و سپس تهدیدها را به فرصتهای هدایت و تکامل مبدل کنند.
در فصل هشتم مباحثی چون «کلام در سوره و کتاب»، «کلام در سوره مبارکه یوسف»، «کلام در سوره مبارکه هل أتی»، «انواع تألیف برای تشکیل کلام»، «انواع جمله در تشکیل کلام»، «بررسی جملات سوره مبارکه طلاق»، «دلالت بر حدوث در ظرف زمان و بدون آن»، «حدوث در سوره مبارکه قیامت»، «متعلقات اسناد»، «قیود برای فهم کلام در سوره مبارکه جن» و «نمودار آیات و سورهها بر اساس قالب ادبی» را میخوانیم.
نویسنده در فصلهای جلد نهم این کتاب به مباحثی چون «تکوین کلمه و کلام به واسطه حروف»، «بررسی سورههای قرآن براساس حروف مبانی»، «توسعه کلام به شیوه عطف»، «توسعه کلام به شیوه افزودن قیود»، «بررسی شیوههای توسعه کلام در سوره مبارکه مؤمنون»، «حروف تغییر جهت کلام»، «تعلیق کننده جملات در کلام»، «حروف انتقال دهنده توجه در کلام»، «برانگیختن و انتقال توجه در سوره مبارکه نجم» و «علائم اختصاری قالبهای ادبی» پرداخته شده است.
در معرفی جلد دهم این کتاب آمده است: «معصومین(ع) به عنوان ثقل دیگر قرآن، میزان در تبیین و جاری ساختن آیات وحی در زندگی انسانها هستند، از این رو بهرهگیری از کلام آنها در فهم قرآن هم شکوفا کننده تفکر و تعقل برای تدبرکننده است و هم ملاک در فهم آیات برای به کارگیری علمی و عملی اوست. کتاب پیش رو، هر چند به صورت مختصر، سعی میکند تا به نحوه ارتباط میان روایات و ادعیه معصومین(ع) با قرآن به صورت روشمند بپردازد.»
مباحث فصلهای جلد دهم این کتاب شامل «فاتحه: آشنایی با کلیات تدبر قرآن با روایات و ادعیه»، «سوره مبارکه عادیات»، «سوره مبارکه تکویر»، «سوره مبارکه فجر»، «سوره مبارکه تین»، «سوره مبارکه نازعات»، «سوره مبارکه مسد»، «ارجاع روایات به قرآن»، «برخی از روشهای اهل بیت(ع) در ارجاع مطالب به قرآن» و «سیمای اهل بیت(ع) در قرآن» است.
گفتنی است، کتاب 10 جلدی «آموزش روشهای تدبر در قرآن» به همت انتشارات قرآن و اهل بیت نبوت(ع) منتشر شده و به قیمت 146 هزار تومان در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.